SSC CGL Geography Questions : 26th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Where is Khyber Pass situated?
खैबर दर्रा कहां स्थित है?
(a) Bhutan / भूटान
(b) Bangladesh / बांग्लादेश
(c) India / भारत
(d) Pakistan / पाकिस्तान

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol.The Khyber Pass is wholly situated in Pakistan.The pass connects Kabul with Peshawar.

 

Q2. India lies in the . . . . . . . . . . . . hemisphere.
भारत ______ गोलार्द्ध में निहित है.
(a) northern and eastern / उत्तरी और पूर्वी
(b) southern and eastern/ दक्षिणी और पूर्वी
(c) northern and western / उत्तरी और पश्चिमी
(d) northern and southern/ उत्तरी और दक्षिणी

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol.India is located in Northern Hemisphere and eastern hemisphere.The country is situated north of the equator between 8°4′ to 37°6′ north latitude and 68°7′ to 97°25′ east longitude.

Q3. The largest irrigation canal in India is called the:
भारत में ______को सबसे बड़ी सिंचाई नहर कहा जाता है.
(a) Yamuna canal / यमुना नहर
(b) Sir hand canal / सर हैण्ड नहर
(c) Indira Gandhi canal / इंदिरा गांधी नहर
(d) Upper Bari Doab canal / ऊपरी बारी दोआब नहर

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol.The Indira Gandhi Canal is one of the largest canal projects in India. It starts from the Harike Barrage at Harike, a few kilometers below the confluence of the Satluj and Beas rivers in the Indian state of Punjab and terminates in irrigation facilities in the Thar Desert in the north west of Rajasthan state.The canal is one of the project of Green revolution in India and also runs through The Great Thar Desert.

Q4. Match the dams and the rivers across which these have been constructed:
उन बांधों और नदियों से मिलान करें जिनके निर्माण हो चुका है:
Dam / बांध
A. Farakka / फरक्का
B. Tehri / टिहरी
C. Thein / थीन
D. Nagarjuna / नागार्जुन

River / नदी
(i) Krishna /कृष्णा
(ii) Ravi/ रावी
(iii) Ganga / गंगा
(iv) Bhagirathi /भागीरथी
(a) A-(i), B-(ii), C-(iii), D-(iv)
(b) A-(ii), B-(iii), C-(i), D-(iv)
(c) A-(iii), B-(iv), C-(ii), D-(i)
(d) A-(iv), B-(i), C-(ii), D-(iii)

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol.Farakka Barrage is a barrage across the Ganges River, located in Murshidabad district in the Indian state of West Bengal.Tehri Dam of Uttarakhand is the highest dam in India.It is a multi-purpose rock and earth-fill embankment dam on the Bhagirathi River near Tehri in Uttarakhand. The Ranjit Sagar Dam, also known as the Thein Dam, is part of a hydroelectric project constructed by the Government of Punjab on the Ravi River.Nagarjuna Sagar Dam was built across the Krishna river at Nagarjuna Sagar which is in Nalgonda District in Telangana.

Q5. Which of the following canals is located in West Bengal?
निम्नलिखित में से पश्चिम बंगाल में कौन सी नहर स्थित है?
(a) Lower Ganga Canal / निचली गंगा नहर
(b) Sarada Canal / शारदा नहर
(c) Eden Canal / ईडन नहर
(d) Sirhind Canal / सरहिंद नहर

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol.West Bengal is a humid state where little irrigation is practiced. Only south-western part of the state needs some irrigation. The state has 37.5 per cent of its net irrigated area under canal irriga­tion. Eden Canal is a 54 km long canal taken out from the Damodar River in 1938 which provides irrigation to 10,000 hectares of land in Barddhaman districts.

Q6. The longest sea beach in India is –
भारत में सबसे लंबा समुद्र तट कौन सा है?
(a) Chapora beach/ चापोरा समुद्र तट
(b) Diu beach/ दीव समुद्र तट
(c) Aksa beach/ अक्सा समुद्र तट
(d) Marina beach/ मरीना समुद्र तट

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Marina Beach is a natural beach along the Bay of Bengal in Chennai, Tamilnadu, India. Its total length is 13 Km. It is longest natural urban beach in India.

Q7. What is Dakshin Gangotri?
दक्षिण गंगोत्री क्या है?
(a) River valley in Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश में नदी घाटी
(b) Unmanned station located in Antarctica/ अंटार्कटिका में स्थित मानव रहित स्टेशन
(c) Second source of River Ganga/ गंगा नदी का दूसरा स्रोत
(d) Island in the Indian Ocean/ हिंद महासागर में द्वीप

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Dakshin Gangotri was the first scientific base station of India situated in Antarctica, part of the Indian Antarctic Program. It is an unmanned station. Dakshin Gangotri was built in 1983 but was buried in ice and abandoned around 1991.

Q8. Which is the longest national highway in India?
भारत में सबसे लंबा राष्ट्रीय राजमार्ग कौन सा है?
(a) NH4
(b) NH44
(c) NH10
(d) NH5

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. NH 44 covers the North-South Corridor of NHDP and it is officially listed as running over 3,745 km (2,327 mi) from Srinagar to Kanyakumari. It is the longest national highway in India.
  

Q9. What are Equinox days?
विषुव दिन (इक्विनोक्स डेज़) क्या हैं?
(a) When day is smaller than night/ जब दिन रात से छोटा होता है
(b) When day is the longest in the year/ वर्ष में जब दिन सबसे लंबा होता है.
(c) When day is greater than night/ जब दिन रात से बड़ा होता है.
(d) When day and night are equal/ जब दिन और रात बराबर होते हैं.

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. On the day of the equinox, the center of the Sun spends a roughly equal amount of time above and below the horizon at every location on the Earth, so night and day are equal on Equinox.There are two equinoxes every year – in September and March (around 20 March and 22-23 September).

Q10. What is the Greenhouse Effect?
ग्रीनहाउस प्रभाव क्या है?
(a) The fall in population of plants due to human activity/ मानव गतिविधि के कारण पौधों की जनसंख्या में गिरावट
(b) It is the warming of earth’s surface due to its atmosphere / यह अपने वायुमंडल के कारण पृथ्वी की सतह का वार्मिंग है
(c) The polluting effect of burning fossil fuels/ जीवाश्म ईंधन जलाने के प्रदूषण प्रभाव
(d) The heating of the atmosphere due to depletion of the ozone layer/ ओजोन परत की कमी के कारण वायुमंडल का हीटिंग

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Greenhouse Effect is the warming of earth’s surface due to its atmosphere. The greenhouse effect is a natural process that warms the Earth’s surface. When the Sun’s energy reaches the Earth’s atmosphere, some of it is reflected back to space and the rest is absorbed and re-radiated by greenhouse gases.

Get Free Study material for all the exams conducted by SSC 2019-2020

 

holi