SSC CGL Geography Questions : 19th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which planet shows the phases like Moon?
कौन सा ग्रह चंद्रमा की तरह चरण प्रदर्शित करता है?
(a) Jupiter/जुपिटर
(b) Pluto/प्लूटो
(c) Venus / शुक्र
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Mercury and Venus, the two planets interior to the Earth go through a full range of phases.

Q2. Which of the following processes is used to date materials such as rocks or carbon?
निम्नलिखित में से कौन सी प्रक्रिया चट्टानों या कार्बन जैसी सामग्रियों का दिनांकन करने के लिए उपयोग की जाती है?
(a) Geologic Time Scale / भूगर्भिक समय स्केल
(b) Radiometric Dating/ रेडियोमेट्रिक डेटिंग
(c) Gravity Method / गुरुत्वाकर्षण विधि
(d) Fossil Dating/ जीवाश्म डेटिंग

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Radiometric dating, radioactive dating or radioisotope dating is a technique used to date materials such as rocks or carbon, in which trace radioactive impurities were selectively incorporated when they were formed.

Q3. Which is the closest star system to our sun?
सूर्य के सबसे नज़दीकी तारा प्रणाली कौन सी है?
(a) Vega /वेगा
(b) Sirius/सिरियस
(c) Proxima centauri/ प्रॉक्सिमा सेंटौरी
(d) Alpha centauri/अल्फा सेंटौरी

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. The Alpha Centauri system is the closest star system to our sun. The two main components are Alpha Centauri A and Alpha Centauri B. The third star, a red dwarf called Proxima Centauri, is thought to be about 4.22 light-years distant and is actually our sun’s closest neighbor among the stars.

Q4. The lowest layer of the Sun is called?
सूर्य की सबसे निचली परत को क्या कहा जाता है?
(a) Chromosphere / वर्णमण्डल
(b) Photosphere/ फ़ोटोस्फ़ेयर
(c) Corona / कोरोना
(d) Lithosphere/ स्थलमंडल

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. The atmosphere of the sun is composed of several layers, mainly the photosphere, the chromosphere and the corona. The lowest layer of the sun’s atmosphere is the photosphere.

Q5. The light of Sun takes how much time to reach to Earth-
सूर्य का प्रकाश पृथ्वी तक पहुंचने में कितना समय लेता है?
(a) 8 hours 20 seconds /8 घंटे 20 सेकंड
(b) 8 minutes 20 seconds/8 मिनट 20 सेकंड
(c) 8 Hours/8 घंटे
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Sunlight an average of 8 minutes and 20 seconds to travel from the Sun to the Earth.

Q6. The rise and fall of sea levels caused by the combined effects of the gravitational forces exerted by the Moon and the Sun, and the rotation of the Earth is called?
चंद्रमा और सूर्य और पृथ्वी के रोटेशन द्वारा उत्सर्जित गुरुत्वाकर्षण बलों के संयुक्त प्रभाव के कारण समुद्र के स्तर में वृद्धि और गिरावट, को कहा जाता है?
(a) Currents / धारा
(b) Runoff/रन ऑफ
(c) Tides / प्रवाह
(d) Waves/ लहर

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Tides are the rise and fall of sea levels caused by the combined effects of the gravitational forces exerted by the Moon and the Sun, and the rotation of the Earth.

Q7. The Parker probe has been launched by NASA for the study of-
__________ के अध्ययन के लिए NASA द्वारा पार्कर प्रोब शुरू की गई है।
(a) Mercury/ बुध ग्रह
(b) Venus/ शुक्र
(c) Saturn / शनि ग्रह
(d) Sun/ सूरज

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. NASA’s Parker Solar Probe will be the first-ever mission to “touch” the Sun.Parker Solar Probe launched aboard a Delta IV-Heavy rocket from Cape Canaveral.

Q8. When does tides rise in sea?
समुद्र में ज्वार कब बढ़ता है?
(a) Only on lunar day/ केवल चंद्र दिवस पर
(b) Only half Moon/केवल हाफ मून पर
(c) When Moon is on second phase/ जब चंद्रमा दूसरे चरण पर होता है
(d) Full Moon and half Moon/ फुल मून और हाफ मून

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Tides are the rise and fall of sea levels caused by the combined effects of the gravitational forces exerted by the Moon and the Sun, and the rotation of the Earth.

Q9. We always see the same surface of the Moon because-
हम हमेशा चंद्रमा की एक ही सतह को देखते हैं क्योंकि-
(a) It is smaller than the Earth/ यह पृथ्वी से छोटा है
(b) It rotates on its axis/ यह अपनी धुरी पर घूमता है
(c) It’s synchronous rotation / यह तुल्यकालिक रोटेशन है
(d) It moves with the same speed at which Earth moves around the Sun/ यह उसी गति से चलता है जिस गति से पृथ्वी सूर्य के चारों ओर घूमती है

Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Only one side of the Moon is visible from Earth because the Moon rotates on its axis at the same rate that the Moon orbits the Earth – a situation known as synchronous rotation, or tidal locking.

Q10. The Earth is tilted on its axis-
पृथ्वी अपनी धुरी पर कितनी झुकी हुई है?
(a) 23.5 degree /डिग्री
(b) 22.5 degree/ डिग्री
(c)21.5 degree / डिग्री
(d)20 degree/ डिग्री

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. Earth has seasons because our planet’s axis of rotation is tilted at an angle of 23.5 degrees relative to our orbital plane – the plane of Earth’s orbit around the sun. The tilt in the axis of the Earth is called its obliquity by scientists.
 

RRB-JE