SSC CGL General Awareness Quiz: 22nd March| Watch LIVE Discussion

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The International Labour Organisation is headquartered at
अंतर्राष्ट्रीय श्रम संगठन का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
(a) Washington/ वाशिंगटन
(b) Paris/ पेरिस
(c) Geneva/ जिनेवा
(d) Rome/ रोम

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol.The International Labour Organization is a United Nations agency dealing with labour problems, particularly international labour standards, social protection, and work opportunities for all.Headquarters:Geneva, Switzerland and Head:Head‎: ‎Guy Ryder.

Q2. The leading silk producing state in India is
भारत का अग्रणी रेशम उत्पादक राज्य कौन सा है?
(a) Karnataka/ कर्नाटक
(b) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(c) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(d) Himachal Pradesh/ हिमाचल प्रदेश

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol.India is the second largest producer of silk in the world. India has the unique distinction of being the only country producing all the five kinds of silk namely Mulberry, Eri, Muga, Tropical Tasar and Temperate Tasar.The top 10 States/UTs in terms of Production of Raw Silk during 2015-16 were: Karnataka, Andhra Pradesh, Assam, West Bengal, Jharkhand, Tamil Nadu, Meghalaya, Nagaland, Manipur and Maharashtra.

Q3.World Population Day is observed on which of the following dates?
निम्नलिखित में से किस दिन जनसंख्या दिवस मनाया जाता है?
(a) May 1/1 मई
(b) May 11/11 मई
(c) July 1/1 जुलाई
(d) July 11/11 जुलाई

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol.World Population day is an annual event, observed on July 11 every year, which seeks to raise awareness of global population issues. The event was established by the Governing Council of the United Nations Development Programme in 1989.

Q4. Uber Cup is associated with which of the following games.
उबर कप निम्नलिखित में से किस खेल से सम्बन्धित है?
(a) Hockey/ हॉकी
(b) Football/ फुटबॉल
(c) Table Tennis/ टेबल टेनिस
(d) Badminton/ बैडमिंटन

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol.The Uber Cup, sometimes called the World Team Championships for Women, is a major international badminton competition contested by women’s national badminton teams.First held in 1956–1957 and contested at three year intervals, it has been contested every two years since 1984.The Uber Cup is named after a former British women’s badminton player, Betty Uber, who in 1950 had the idea of hosting a women’s event similar to the men’s.

Q5. Which among the following countries does not have veto power in the UN Security Council?
निम्नलिखित देशों में से संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद में किसके पास वीटो शक्ति नहीं है?
(a) France/ फ्रांस
(b) England/ इंग्लैंड
(c) Germany/ जर्मनी
(d) Russia/ रूस

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol.The United Nations Security Council “veto power” refers to the power of the permanent members of the UN Security Council (China, France, Russia, United Kingdom, and United States) to veto any “substantive” resolution.

Q6. Web pages are created by using which of the following?
निम्नलिखित में से किस का उपयोग करके वेब पेज बनाए जाते हैं?
(a) HTTP
(b) SMTP
(c) HTML
(d) SGML

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol.A web page or webpage is a document commonly written in HyperText Markup Language (HTML) that is accessible through the Internet or other network using an Internet browser. A web page is accessed by entering a URL address and may contain text, graphics, and hyperlinks to other web pages and files.

 

Q7. Deficiency of which of the following causes non-clotting of blood?
निम्नलिखित में से किसकी कमी के कारण रक्त के थक्की नहीं बनते है?
(a) Vitamin C/ विटामिन C
(b) Vitamin K/ विटामिन K
(c) Vitamin E/ विटामिन E
(d) Vitamin B12/ विटामिन B12

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol.There are several symptoms associated with vitamin K deficiency, but the main one is excessive bleeding.

Q8. Which Virus causes Chicken Pox?
कौन सा वायरस चेचक का कारण है?
(a) Rubella Virus/ रूबेला वायरस
(b) Varicella zoster virus/ वैरिसेला जोस्टर विषाणु
(c) Rabies/ रेबीज
(d) Variola Virus/ वेरियोला वायरस

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol.Chickenpox, also known as varicella, is a highly contagious disease caused by the initial infection with varicella zoster virus (VZV). 

Q9. Name the catalyst used in the conversion of milk into curd.
दूध के दही में रूपांतरण में प्रयुक्त उत्प्रेरक का नाम बताइये?
(a) Pepsin/ पेप्सिन
(b) Invertase/इन्वर्टेस
(c) Lactase/लेक्टेस
(d) Diastase/डाईटेस

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol.Milk is converted into curd or yogurt by the process of fermentation. Milk consists of globular proteins called casein. The curd forms because of the chemical reaction between the lactic acid bacteria and casein. During fermentation, the bacteria use enzymes to produce energy (ATP) from lactose. The byproduct of ATP production is lactic acid.

Q10. In which state of India ‘Bodo language’ is primarily spoken ?
भारत के किस राज्य में ‘बोडो भाषा’ मुख्य रूप से बोली जाती है?
(a) Assam/ असम
(b) Karnataka/ कर्नाटक
(c) Rajasthan/ राजस्थान
(d) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. Bodo language, a language of the Tibeto-Burman branch of Sino-Tibetan languages having several dialects. Bodo is spoken in the northeastern Indian states of Assam.

 

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19