SSC CGL General Awareness Quiz: 12th April| Watch LIVE Discussion

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the state government has launched KALIA Chhatra Bruti scholarship scheme?
‘KALIA Chhatra Bruti’ छात्रवृत्ति योजना किस राज्य सरकार ने शुरू की है?
(a) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश
(b) Odisha/ओडिशा
(c) Telangana/ तेलंगाना
(d) Maharshtra/ महाराष्ट्र

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol.The government of Odisha has launched the Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation (KALIA) Chhatra Bruti scholarship for the children of farmers. The Scholarship is under the KALIA, a scheme for financing farmers in Odisha.

Q2. Under ___________ scheme ₹6,000 will be given in three instalments to 12 crore small farmers holding cultivable land up to two hectares.?
___________ योजना के तहत दो हेक्टेयर तक खेती योग्य भूमि रखने वाले 12 करोड़ छोटे किसानों को तीन किस्तों में 6,000 रूपए दिए जाएंगे?
(a) Pradhan Mantri Ujjwala Yojana/ प्रधानमंत्री उज्ज्वला योजना
(b) Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi/ प्रधान मंत्री किसान सम्मान निधि
(c) Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana/ प्रधानमंत्री जन आरोग्य योजना
(d) Atal Solar Krishi Pump Yojana/ अटल सौर कृषि पंप योजना

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi scheme, announced in the interim budget, ₹6,000 will be given in three instalments to 12 crore small farmers holding cultivable land up to two hectares.

Q3. Which of the following is related to the conservation, protection and development of cows and their progeny ?
निम्नलिखित में से क्या गायों के संरक्षण, सुरक्षा और उनकी संतान से संबंधित है?
(a) Rashtriya Kamdhenu Aayog/ राष्ट्रीय कामधेनु अयोग
(b) Pradhanmantri Shramyogi Maan-dhan Yojna/ प्रधानमंत्री श्रमयोगी मन-धन योजना
(c) Atal Solar Krishi Pump Yojana/ अटल सौर कृषि पंप योजना
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol.The Aayog will work in collaboration with Veterinary, Animal Sciences or Agriculture University or departments or organizations of the Central or State Government engaged in the task of research in the field of breeding and rearing of the cow, organic manure, biogas etc. Rashtriya Kamdhenu Aayog was announced in the budget 2019.

Q4. Who is the Chief Minister of Haryana?
हरियाणा के मुख्यमंत्री कौन हैं?
(a) Raman Singh/रमन सिंह
(b) Manohar Lal/मनोहर लाल
(c) Okram Ibobi Singh/ओकराम इबोबो सिंह
(d) Virbhadra Singh/ वीरभद्र सिंह

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Manohar Lal Khattar is a Bharatiya Janata Party (BJP) politician, and current Chief Minister of Haryana state in India. He is a former RSS pracharak. He represents Karnal constituency in Haryana Legislative Assembly.
Q5. Under the Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-Dhan Yojna the subscriber gets an assured minimum monthly pension of?
प्रधान मंत्री श्रम योगी मान-धन योजना के तहत ग्राहक को न्यूनतम मासिक पेंशन का आश्वासन दिया जाता है?
(a) Rs. 6000/रूपए
(b) Rs. 1000/ रूपए
(c) Rs. 3000/ रूपए
(d) Rs. 500/ रूपए
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-Dhan Yojna (PM-SYM) is a voluntary and contribution based scheme under which the subscriber gets an assured minimum monthly pension of Rs. 3,000 from the age of 60 years onwards.

Q6. Ayushman Bharat Yojana is a scheme of the Central government which focuses on?
आयुष्मान भारत योजना केंद्र सरकार की एक योजना है जो किस पर केंद्रित है?
(a) Health of poor families/ गरीब परिवारों के स्वास्थ्य
(b) Pension/ पेंशन
(c) Protection of cows/ गायों का संरक्षण
(d) Stock Market/ शेयर बाजार

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Ayushman Bharat Yojana is a scheme of the Central government which focuses on the wellness of the poor families and providing medical benefits to them. The scheme will include the on-going centrally sponsored schemes-Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY) and the Senior Citizen Health Insurance Scheme (SCHIS).

Q7. Under the social security pension scheme Madhu Babu Pension Yojana the government of Odisha announced a hike of _______ per month.
सामाजिक सुरक्षा पेंशन योजना मधु बाबू पेंशन योजना के तहत ओडिशा सरकार ने प्रति माह _______ की बढ़ोतरी की घोषणा की।
(a) Rs 2000/ रूपए
(b) Rs 600/ रूपए
(c) Rs 500/ रूपए
(d) Rs 200/ रूपए

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. The government of Odisha announced a hike of Rs 200 per month for the beneficiaries of the social security pension scheme Madhu Babu Pension Yojana.

Q8. Ayushman Bharat Yojana was finally launched as-
आयुष्मान भारत योजना को आखिरकार किस नाम से लॉन्च किया गया था?
(a) Yuva Swabhimaan Yojana/ युवा स्वाभिमान योजना
(b) Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana/ प्रधानमंत्री स्वास्थ्य सुरक्षा योजना
(c) Pradhan Mantri Jan Arogya Abhiyan/ प्रधानमंत्री जन आरोग्य अभियान
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S8. Ans (c)
Sol. On 23rd September 2018, Ayushman Bharat Yojana was finally launched as Pradhan Mantri Jan Arogya Abhiyan.

Q9. Under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM Kisan) every Beneficiary will get _____________ Per year as Financial Assistance.
प्रधानमंत्री किसान सम्मान निधि (PM किसान) के तहत प्रत्येक लाभार्थी को वित्तीय सहायता के रूप में प्रति वर्ष _____________ मिलेंगे।
(a) Rs. 2000/ रूपए
(b) Rs. 6000/ रूपए
(c) Rs. 3000/ रूपए
(d) Rs. 1000/ रूपए

Show Answer

S9. Ans (b)
Sol. Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Scheme aims to cover more than 12 Crore Poor Farmers of Country. Every Beneficiary gets Rs. 6000 Per year as Financial Assistance in three equal installments of Rs. 2000 each.

Q10. Government of _________ has introduced the Atal Solar Krishi Pump Yojana to reduce losses due to non-payment of electricity bills and promote solar energy.
_________ सरकार ने बिजली के बिलों का भुगतान नहीं करने और सौर ऊर्जा को बढ़ावा देने के कारण नुकसान को कम करने के लिए अटल सौर कृषि पंप योजना शुरू की है।
(a) Maharashtra/महाराष्ट्र
(b) Delhi/दिल्ली
(c) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(d) Karnataka/कर्नाटक

Show Answer

S10. Ans (a)
Sol. Government of Maharashtra has introduced the Atal Solar Krishi Pump Yojana to reduce losses due to non-payment of electricity bills and promote solar energy. The government of Maharashtra has decided to give two LED bulbs, a DC fan and a mobile charging socket as freebies to farmers enrolling under the Atal Solar Krishi Pump Yojana.

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19