SSC CGL General Awareness Questions : 9 March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Human Rights Day is observed every year on
मानवाधिकार दिवस हर वर्ष किस दिन मनाया जाता है?
(a) 10 December/दिसम्बर
(b) 24 February/फरवरी
(c) 15 May/मई
(d) 21 July/जुलाई

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. The date was chosen to honour the United Nations General Assembly’s adoption and proclamation, on 10 December 1948, of the Universal Declaration of Human Rights (UDHR), the first global enunciation of human rights and one of the first major achievements of the new United Nations.

Q2. The famous Lagoon lake of India is:
भारत की प्रसिद्ध लैगून झील है:
(a) Dal Lake / डल झील
(b) Chilka Lake/ चिल्का झील
(c) Fatehpur sagar lake/ फतेहपुर सागर झील
(d) Mansarover / मानसरोवर

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Chilika lake is a brackish water lagoon, spread over the Puri, Khurda and Ganjam districts of Odisha state on the east coast of India, at the mouth of the Daya River, flowing into the Bay of Bengal, covering an area of over 1,100 km2.

Q3. Which amongst the following is a book written by Dr. Harivansh Rai Bhachchan?
निम्नलिखित में से कौन सी एक पुस्तक डॉ हरिवंश राय बच्चन द्वारा लिखी गई है?
(a) Chidambara / चिदंबर
(b) Kapala Kundala/ कपला कुंडला
(c) Kamayani/ कामायनी
(d) Satrangini / सतरंगिनी

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Harivansh Rai Srivastava alias Bachchan was a noted Indian poet of the Nayi Kavita literary movement of early 20th century Hindi literature. He is best known for his early work Madhushala.

Q4. FiFi awards are given in_____industry:
फीफी पुरस्कार_____ उद्योग में दिया जाता हैं:
(a) Film/ फ़िल्म
(b) Home Appliances/ घरेलु उपकरण
(c) Perfumes/ इत्र
(d) Automobiles/ ऑटोमोबाइल

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. The FiFi Awards are an annual event sponsored by The Fragrance Foundation which honor the fragrance industry’s creative achievements and is the most prominent and prestigious celebratory event of the fragrance industry.

Q5. National Environmental Engineering Research Institute is located at-
राष्ट्रीय पर्यावरण इंजीनियरिंग अनुसंधान संस्थान कहाँ स्थित है?
(a) Pune /पुणे
(b) Delhi /दिल्ली
(c) Mumbai/मुंबई
(d) Nagpur/नागपुर

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. The National Environmental Engineering Research Institute (NEERI) is a research institute created and funded by Government of India. It was established in Nagpur in 1958 with focus on water supply, sewage disposal, communicable diseases and to some extent on industrial pollution and occupational diseases found common in post-independent India. NEERI is a pioneer laboratory in the field of environmental science and engineering and part of Council of Scientific and Industrial Research (CSIR).

Q6. Once elected for a full term, a judge serves on the International Court of Justice for
एक बार पूर्ण अवधि के लिए चुने जाने के बाद, एक न्यायाधीश अंतर्राष्ट्रीय न्यायालय में कितनी अवधि के लिए कार्य करता है?
(a) Five years / पांच वर्ष
(b) Six years / छ: वर्ष
(c) Nine years / नौ वर्ष
(d) Ten years / दस वर्ष

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. The International Court of Justice is the primary judicial branch of the United Nations (UN). Seated in the Peace Palace in The Hague, Netherlands. The International Court of Justice is composed of 15 judges elected to nine-year terms of office by the United Nations General Assembly and the Security Council.

Q7. The UNSECO’s ‘Prix Jules Verne’ prize has been given to which of the following serials of Doordarshan?
यूनेस्को के ‘प्रिक्स जुल्स वर्ने’ पुरस्कार दूरदर्शन के निम्नलिखित में से किस धारावाहिक को दिया गया है?
(a) Turning Point /टर्निंग पॉइंट
(b) The World This Week /द वर्ल्ड दिस वीक
(c) Surabhi /सुरभि
(d) Eye Witness /ऑय विटनेस

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Turning Point was a weeklyscience magazine programme that aired on Doordarshan in 1991. The show won several awards. The script and direction was by Neelabh Kaul and Indraneel Kaul. It was co-produced by Doordarshan & Vyeth Television.

Q8. X-rays were discovered by
एक्स-किरणों की खोज किसने की थी?
(a) Becquerel / बेक्कुएरेल
(b) Roentgen /रोएंटजेन
(c) Marie Curie / मैरी क्यूरी
(d) Van Lue / वैन लुई

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. X-rays were discovered in 1895 by Wilhelm Conrad Roentgen (1845-1923) who was a Professor at Wuerzburg University in Germany. Working with a cathode-ray tube in his laboratory, Roentgen observed a fluorescent glow of crystals on a table near his tube.

 

 

Q9. Waksman got the Nobel Prize for the discovery of:
किसकी खोज के लिए वाक्समैन को नोबेल पुरस्कार मिला:
(a) Streptomycin / स्ट्रेप्टोमाइसिन
(b) Chloromycetin/ क्लोरोमाइसेटिन
(c) Neomycin /निओमाइसिन
(d) Penicillin/ पेनिसिलिन

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1952 was awarded to Selman A. Waksman “for his discovery of streptomycin, the first antibiotic effective against tuberculosis”.
   

Q10. Who is current Minister of Textiles in Narendra Modi government?
नरेंद्र मोदी सरकार में वर्तमान कपड़ा मंत्री कौन हैं?
(a) Ananthkumar/अनंथ कुमार
(b) Kalraj Mishra/कलराज मिश्रा
(c) Anant Geete/अनंत गीते
(d) Smriti Zubin Irani/ स्मृति जुबिन ईरानी

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. Smriti Irani is an Indian politician, and former model, television actress and producer. She is a Member of Parliament, being elected to the Rajya Sabha from the state of Gujarat. She is the current Textiles Minister in the Government of India.

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

 

RRB-JE