SSC CGL General Awareness Questions : 8 March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Badami, the town boasts of a rich history having served as the then Chalukya capital is famous for its-
बादामी, यह शहर एक समृद्ध इतिहास का दावा करता है जो तत्कालीन चालुक्य राजधानी के रूप में सेवा कर रहा था, यह किस के लिए प्रसिद्ध है?
(a) Stupas/ स्तूप
(b) Buddhist Vihar/ बौद्ध विहार
(c) Caves temples/गुफा मंदिर
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Badami is popular for its caves temples and the town boasts of a rich history having served as the then Chalukya capital, which ruled much of Karnataka from the 6th to the 8th century.

Q2. Which organ is the main source of insulin in the body?
शरीर में इंसुलिन का मुख्य स्रोत कौन सा अंग है?
(a) Pancreas/ अग्न्याशय
(b) Liver/ यकृत
(c) Intestine/ आंत
(d) Larynx/ लैरिन्क्स

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol.Insulin is a chemical messenger that allows cells to absorb glucose, a sugar, from the blood. The pancreas is an organ behind the stomach that is the main source of insulin in the body.

Q3. Which part of the brain is responsible for triggering actions like thinking, intelligence, memory and ability to learn?
सोच, बुद्धि, स्मृति और सीखने की क्षमता जैसे कार्यों को ट्रिगर करने के लिए मस्तिष्क का कौन सा हिस्सा उत्तरदायी है?
(a) Diencephalon/डीनेसफ़लोन
(b) Hypothalamus/हाइपोथेलेमस
(c) Cerebrum/सेरेब्रम
(d) Control/कंट्रोल

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. The cerebrum is the most superior and anterior of the brain’s major regions. It is the seat of reason, planning, memory, and sensory integration. All conscious thought originates in the cerebrum and can influence the subconscious functions of the lower regions of the brain.

Q4. Who was the first Governor-General of Bengal?
बंगाल के पहले गवर्नर-जनरल कौन थे?
(a) Warren Hastings/ वारेन हेस्टिंग्स
(b) Lord William Bentinck/ लॉर्ड विलियम बेंटिक
(c) Lord Mountbatten/ लॉर्ड माउंटबेटन
(d) Lord Canning/ लॉर्ड कैनिंग

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol.Warren Hastings was the first British Governor General of Bengal.

Q5. Isaac Newton invented __________ .
आइजैक न्यूटन ने __________ का आविष्कार किया था।
(a) Thermometer/ थर्मामीटर
(b) Reflecting Telescope/रिफलेक्टिंग टेलिस्कोप
(c) Hydraulic Accumulator/हाइड्रोलिक संचयकर्ता
(d) Transistor/ ट्रांजिस्टर

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol.A reflecting telescope (also called a reflector) is a telescope that uses a single or combination of curved mirrors that reflect light and form an image. The reflecting telescope was invented in the 17th century,by Isaac Newton

Q6. Arboreal Ateles is the scientific name of _____ .
आर्बोरियल एटलस _____ का वैज्ञानिक नाम है।
(a) Squirrel/ गिलहरी
(b) Sparrow/ गौरैया
(c) Lizard/ छिपकली
(d) Spider monkey/ मकड़ीनुमा बन्दर

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol.Spider monkey is the common name for the arboreal, tropical New World monkeys comprising the genus Ateles of the primate family Atelidae.Characterized by very long prehensile tails, long arms, and thumbless hands. Found in tropical forests from southern Mexico to Brazil.

Q7. ___________ is a rare group of genetic disorders that cause the skin, hair, or eyes to have little or no color.
___________ आनुवांशिक विकारों का एक दुर्लभ समूह है जो त्वचा, बाल, या आंखों का हल्का रंग या कोई रंग नहीं होने का कारण बनता है।
(a) Anaemia/ खून की कमी
(b) Propyria/ पोरफाइरिया
(c) Albinism/ रंगहीनता
(d) Keloid disorder/ केलोइड विकार

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Albinism is a rare group of genetic disorders that cause the skin, hair, or eyes to have little or no color.

Q8. Which of the following disease is caused due to virus?
वायरस के कारण निम्न में से कौन सा रोग होता है?
(a) Pneumonia/ निमोनिया
(b) Rubella/ रूबेला
(c) Meningitis/ मैनिन्जाइटिस
(d) Tuberculosis/ट्यूबरक्लोसिस

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Rubella, also called German measles or three-day measles, is a contagious viral infection best known by its distinctive red rash.

 

 

Q9. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Fluorine?
निम्नलिखित में से किस तत्व की परमाणु संख्या फ्लोरीन से अधिक है?
(a) Sodium/ सोडियम
(b) Beryllium/ बेरीलियम
(c) Nitrogen/ नाइट्रोजन
(d) Boron/ बोरोन

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. Sodium-11
Beryllium-4
Nitrogen-7
Boron-5
   

Q10. Bihu is a folk dance of which state?
बिहू निम्नलिखित में से किस राज्य का लोक नृत्य है?
(a) Assam/असम
(b) Maharashtra/महाराष्ट्र
(c) Odisha/ओडिशा
(d) Uttarakhand/उत्तराखंड

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. The Bihu is the national festival of Assam. Bihu is celebrated three times in a year. In Assam celebrates three types of bihu name as, Rongaali Bihu, Kati Bihu and Bhogaali Bihu.

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19