SSC CGL General Awareness Questions : 22nd February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The form of power structure in which power effectively rests with a faction of persons or families is called
शक्ति संरचना का रूप जिसमें शक्तियां प्रभावी रूप से व्यक्तियों या परिवारों के एक गुट के साथ होती हैं उन्हें क्या कहा जाता है?
(a) Tyranny/अत्याचार
(b) Fascism/फासीवाद
(c) Oligarchy/कुलीनतंत्र
(d) Plutocracy/धनिक तन्त्र

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol.An oligarchy is a small group of people who control and run a particular country or organization. You can also refer to a country which is governed in this way as an oligarchy.Examples of oligarchy governments are found in the countries of China, North Korea, and Venezuela.

Q2. Jeev Milkha Singh is associated with which game?
जीव मिल्खा सिंह किस खेल से सम्बंधित है?
(a) Polo/पोलो
(b) Badminton/बैडमिंटन
(c) Golf/गोल्फ
(d) Tennis/टेनिस

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol.Jeev Milkha Singh is an Indian professional golfer who became the first player from India to join the European Tour in 1998. He has won four events on the European Tour, becoming the most successful Indian on tour.

Q3. Who is the composer of National Anthem of India?
भारत के राष्ट्रीय गान के संगीतकार कौन हैं?
(a) Bankim Chandra Chatterji/बंकिम चन्द्र चटर्जी
(b) Sharat Chandra Chattopadhyay/ शरत चंद्र चट्टोपाध्याय
(c) Rabindranath Tagore/ रवींद्रनाथ टैगोर
(d) Ishwar Chandra Vidyasagar/ ईश्वर चंद्र विद्यासागर

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol.Jana Gana Mana is the national anthem of India. It was originally composed as Bharoto Bhagyo Bidhata in Bengali by poet Rabindranath Tagore.

Q4.Bush at War is a book authored by
बुश एट वॉर पुस्तक किसके द्वारा लिखी गई है?
(a) Mary N. Weaver/ मैरी एन वीवर
(b) John Grisham/ जॉन ग्रिशम
(c) Jeffrey Archer/ जेफरी आर्चर
(d) Bob Woodward/ बॉब वुडवर्ड

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol.Bush at War is a 2002 book by Washington Post reporter Bob Woodward recounting President George W. Bush’s responses to the September 11 attacks and his administration’s handling of the subsequent War in Afghanistan.

Q5. ‘Kaizen’ means
काइज़ेन का अर्थ है-
(a) restructuring the processes/ प्रक्रियाओं का पुनर्गठन
(b) error-free production/ त्रुटि मुक्त उत्पादन
(c) continuous improvement in work process/ कार्य प्रक्रिया में निरंतर सुधार
(d) weakening the weaknesses by strengthening the strengths/ ताकत को मजबूत करके कमजोरियों को कमजोर करना

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol.Kaizen is the practice of continuous improvement. Kaizen was originally introduced to the West by Masaaki Imai in his book Kaizen: The Key to Japan’s Competitive Success in 1986. Today kaizen is recognized worldwide as an important pillar of an organization’s long-term competitive strategy.

Q6.Which of the following correctly describes the three types of justice referred to in the Preamble?
निम्नलिखित में से क्या प्रस्तावना में निर्दिष्ट तीन प्रकार के न्याय का सही वर्णन करता है?
(a) Economic, social and religious/ आर्थिक, सामाजिक और धार्मिक
(b) Political, economic and religious/ राजनीतिक, आर्थिक और धार्मिक
(c) Social, economic and political/ सामाजिक, आर्थिक और राजनीतिक
(d) Social, religious and political/ सामाजिक, धार्मिक और राजनीतिक

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol.The preamble to the Constitution of India is a brief introductory statement that sets out the guiding people and principles of the document, and it indicates the source from which the ordinary document derives its authority, meaning, the people.It may be considered as the heart and soul of Constitution. The preamble can be referred to as the preface which highlights the entire Constitution. It was adopted on 26 November 1949 by the Constituent Assembly and came into effect on 26th January 1950.It seeks to secure social, economic and political justice for its people.

Q7.Where is the headquarters of Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC) situated?
पेट्रोलियम निर्यातक राष्ट्र संगठन (OPEC) का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
(a) Vienna/ वियना
(b) New York/ न्यूयॉर्क
(c) Abu Dhabi/ आबू धाबी
(d) Kuwait City/ कुवैत शहर

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol.The Organization of the Petroleum Exporting Countries is an intergovernmental organization of 15 nations, founded in 1960 in Baghdad by the first five members (Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia, and Venezuela), and headquartered since 1965 in Vienna, Austria.The present Secretary General of the OPEC is Mohammad Sanusi Barkindo.

Q8. Which of the following name is not associated with painting?
निम्नलिखित में से कौन सा नाम पेंटिंग से सम्बन्धित नहीं है?
(a) K. L. Saigal/ के एल सैगल
(b) Jamini Roy/ जैमिनी रॉय
(c) Manjit Bawa/ मनजीत बावा
(d) M. F. Hussain/ एम. एफ. हुसैन

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol.Kundanlal Saigal, often abbreviated as K. L. Saigal (11 April 1904 – 18 January 1947), was an Indian singer and actor.Jamini Roy was an Indian painter. He was honoured with the State award of Padma Bhushan in 1954.Manjit Bawa, born in Dhuri, Punjab, India, was an Indian painter.Maqbool Fida Husain was a modern Indian painter of international acclaim, and a founding member of Bombay Progressive Artists’ Group.

Q9. The temple situated near Pushkar Lake in Rajasthan is related to –
राजस्थान में पुष्कर झील के पास स्थित मंदिर _______से संबंधित है.
(a) Lord Ganesh/ भगवान गणेश
(b) Lord Vishnu/ भगवान विष्णु
(c) Loard Maheshwar/ भगवान महेश्वर
(d) Lord Brahma/ भगवान ब्रह्मा

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol.Jagatpita Brahma Mandir is a Hindu temple situated at Pushkar in the Indian state of Rajasthan, close to the sacred Pushkar Lake to which its legend has an indelible link. The temple is one of very few existing temples dedicated to the Hindu creator-god Brahma in India and remains the most prominent among them.

Q10. Name the city which hosts the literary festival (largest in Asia Pacific)?
उस शहर का नाम बताएये जो साहित्यिक उत्सव (एशिया प्रशांत में सबसे बड़ा) होस्ट करता है?
(a) Jaipur/ जयपुर
(b) Lucknow/ लखनऊ
(c) Kolkata/ कोलकाता
(d) New Delhi/ नई दिल्ली

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol.The Jaipur Literature Festival is an annual literary festival which takes place in the Indian city of Jaipur each January. It was founded in 2006, and from 2008 has been produced by Teamwork Arts.
 

holi