SSC CGL General Awareness Questions : 15th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important GA Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Revolving door was invented by
रेवोल्विंग डोर का आविष्कार ______ द्वारा किया गया था।
(a) Lucien Vidi/ लुसीन विडी
(b) John Venn/ जॉन वेन
(c) Theophilus Van Kannel/ थियोफ़िलस वैन कैनेल
(d) Lewis Urry/ लुइस उरी

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol.Theophilus Van Kannel was an American inventor, known for inventing the revolving door, patented on August 7, 1888.

Q2. Abelmoschus esculentus is the scientific name of
एबेलमोसस एस्कुलेंटस किसका वैज्ञानिक नाम है?
(a)Peepal / पीपल
(b) Mango / आम
(c) Amla / आंवला
(d) Okra / ओकरा

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol.Okra (scientific name : Abelmoschus esculentus) are known in many English-speaking countries as lady’s fingers or gumbo) is a flowering plant in the mallow family, related to cotton and hibiscus.

Q3. Release of which among the following is one of the primary reason for depletion of the ozone layer?
निम्नलिखित में से कौन सा स्राव ओजोन परत को कम करने का प्राथमिक कारण है?
(a) Nitrous oxide / नाइट्रस ऑक्साइड
(b) Hydrogen dioxide / हाइड्रोजन डाइऑक्साइड
(c) Hydrochloroflurocarbons / हाइड्रो क्लोरो फ्लोरो कार्बन
(d) Carbon monoxide / कार्बन मोनोऑक्साइड

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol.Ozone-depleting substances (ODS) are halogen gases containing chlorine and/or bromine which have the potential to break down ozone in the stratosphere. There are a significant number of ODS, including chlorofluorocarbons (CFCs), hydrochlorofluorocarbons (HCFCs), methyl chloride and bromide, and halons.

Q4. Which of the following was the second capital of Chandragupta II?
चन्द्रगुप्त द्वितीय की दूसरी राजधानी निम्नलिखित में से कौन थी?
(a) Pataliputra/ पाटलिपुत्र
(b) Kanchipuram/ कांचीपुरम
(c) Vijayanagara/ विजयनगर
(d) Ujjain/ उज्जैन

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol.Chandragupta II controlled a vast empire, from the mouth of the Ganges to the mouth of the Indus River and from today’s North Pakistan south to the mouth of the Narmada. Pataliputra continued to serve as the capital of his expansive empire but Ujjain found itself relegated to a second capital status.

Q5. Who first suggested the big bang theory ?
सबसे पहले बिग बैंग सिद्धांत का सुझाव किसने दिया?
(a) Isaac Newton/ आइज़ैक न्यूटन
(b) Albert Einstein/ अल्बर्ट आइंस्टीन
(c) Niel Bohr/ नील बोहर
(d) Georges Lemaître/ जॉर्ज लेमैत्रे

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol.A Belgian priest named Georges Lemaître first suggested the big bang theory in the 1920s when he theorized that the universe began from a single primordial atom.

Q6. The movement Objections Resolution to guide the deliberations of the Assembly was started by
विधानसभा के विचार-विमर्श को निर्देशित करने के लिए उद्देश्य संकल्प प्रस्ताव किसके द्वारा शुरू किया गया था?
(a) Jawaharlal Nehru / जवाहर लाल नेहरू
(b) Kiran Desai / किरण देसाई
(c) K Natwar Singh / के नटवर सिंह
(d) K.M. Munshi / के. एम. मुंशी

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol.The historic Objectives Resolution was moved by Jawahar Lal Nehru on 13 December 1946 and was adopted on 22 January 1947.

Q7. Neeraj Chopra is associated with which Sport?
नीरज चोपड़ा किस खेल से सम्बंधित हैं?
(a) Javelin Thrower/ जेवलिन थ्रोअर
(b) Archery/ तीरंदाजी
(c) Cricket/क्रिकेट
(d) Badminton/बैडमिंटन

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol.Neeraj Chopra is an Indian track and field athlete, who competes in the javelin throw. He represented India at the 2018 Asian Games where he won a gold medal, setting the national record of 88.06 m, and at the 2018 Commonwealth Games where he also clinched the gold medal.

Q8. Large molecules such as polythene and polystyrene contains?
पॉलिथीन और पॉलिस्टाइरीन जैसे बड़े अणु में क्या शामिल हैं?
(a) dative bonding/देतिव बॉन्डिंग
(b) covalent bonding/ कोवेलंट बॉन्डिंग
(c) metallic bonding/ धातु बॉन्डिंग
(d) ionic bonding/ आयनिक बॉन्डिंग

Show Answer


S8. Ans.(b)
Sol. Covalent bonds hold the atoms in the polymer molecules together and secondary bonds then hold groups of polymer chains together to form the polymeric material. Copolymers are polymers composed of two or more different types of monomers.

Q9. Jallikattu is associated with _____.
जल्लीकट्टू _____ से जुड़ा है।
(a) Trichur/त्रिचुर
(b) Karthigai/ कार्तिगाई
(c) Onam/ओणम
(d) Pongal/पोंगल

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol.Jallikattu (or sallikkattu), also known as eru thazhuvuthal and manju virattu, is a traditional spectacle in which a Bos indicus bull.Jallikattu is typically practised in the Indian state of Tamil Nadu as a part of Pongal celebrations on Mattu Pongal day, which occurs annually in January.

Q10. Which gas contributes most to the Greenhouse effect?
ग्रीनहाउस प्रभाव में कौन सी गैस सर्वाधिक योगदान देती है?
(a) Water vapour/ जलवाष्प
(b) Ozone/ ओजोन
(c) Oxygen/ऑक्सीजन
(d) Nitrogen/नाइट्रोजन

Show Answer


S10. Ans.(a)
Sol.Dumping greenhouse gases into the atmosphere makes the atmosphere more humid. And since water vapor is itself a greenhouse gas, the increase in humidity amplifies the warming from carbon dioxide.

RRB NTPC