SSC CGL General Awareness Questions : 11th March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Chemical formula of Cadmium nitrate is _____.
कैडमियम नाइट्रेट का रासायनिक सूत्र _____ है.
(a) Cd(NO₃)₂
(b) CdNO₃
(c) Cd₂(NO₃)₂
(d) Cd₂NO₃

Show Answer
Ans.(a)
Sol.Cadmium Nitrate. Formula: Cd(NO3)2.

Q2. The common name of hydrogen peroxide is
हाइड्रोजन पेरोक्साइड का साधारण नाम क्या है?
(a) borax/बोरेक्रस
(b) bleach (liquid)/ब्लीच (तरल)
(c) baking soda/बेकिंग सोडा
(d) gypsum/जिप्सम

Show Answer
Ans.(b)
Sol.Hydrogen peroxide, (H2O2), a colourless liquid usually produced as aqueous solutions of various strengths, used principally for bleaching cotton and other textiles and wood pulp, in the manufacture of other chemicals, as a rocket propellant, and for cosmetic and medicinal purposes.

Q3. ______________ is a series of supercomputers designed and assembled by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) in Pune, India.
_____________ पुणे, भारत में दि सेंटर फॉर डेवलपमेंट ऑफ़ एडवांस्ड कंप्यूटिंग (C-DAC) द्वारा डिज़ाइन और संकलित की गई सुपरकंप्यूटरों की श्रृंखला है.
(a) PARAM / परम
(b) TITAN / टाइटन
(c) SHAKTI / शक्ति
(d) VIGYAN / विज्ञान

Show Answer
Ans.(a)
Sol.C-DAC embarked on its first HPC(High Performance Computing) mission in 1988. Since then, it has delivered a series of supercomputing systems called PARAM series of supercomputers

Q4. Bharatanatyam is a folk dance of which state?
भरतनाट्यम किस राज्य का लोक नृत्य है?
(a) Kerala / केरल
(b) Tamil Nadu / तमिलनाडु
(c) Andhra Pradesh / आंध्रप्रदेश
(d) Uttarakhand / उत्तराखंड

Show Answer
Ans.(b)
Sol.Bharatanatyam or Bharathanatiyam, is a major genre of Indian classical dance that originated in Tamil Nadu.

Q5. The unemployment created at certain times of the year, when the demand for goods and services are lower than normal, is _____.
वर्ष के कुछ निश्चित समय में, जब वस्तुओं और सेवाओं की मांग सामान्य से कम होती है, यह _____ बेरोजगारी कहलाती है।
(a) Cyclical unemployment / चक्रीय बेरोजगारी
(b) Frictional unemployment / प्रतोरोधात्मक बेरोजगारी
(c) Seasonal unemployment / मौसमी बेरोजगारी
(d) Structural unemployment / संरचनात्मक बेरोजगारी

Show Answer
Ans.(c)
Sol.Seasonal unemployment occurs when there is a limited need for a type of work to be performed during a particular period of the year, based on factors like deadlines or climate.

Q6. The Renaissance is a period in Europe, from the ________________________.
_____________ तक की अवधि यूरोप में पुनर्जागरण की अवधि कहलाती है.
(a) 18th to the 20th century/18वीं सदी से 20वीं सदी
(b) 14th to the 17th century/14वीं सदी से 17वीं सदी
(c) 11th to the 13th century/11वीं सदी से 13वीं सदी
(d) 7th to the 10th century/7वीं सदी से 10वीं सदी

Show Answer
Ans.(b)
Sol.The period of European history referred to as the Renaissance was a time of great social and cultural change in Europe. Generally speaking, the Renaissance spanned from the 14th to the 17th centuries, spreading across Europe from its birthplace in Italy.

Q7. Who invented the contact lens?
कॉन्टेक्ट लेंस का आविष्कार किसने किया?
(a) Enrico Fermi/एनरिको फर्मी
(b) Adolf Gaston Eugen Fick/एडॉल्फ गेस्टोन यूजीन फिक
(c) Sandford Fleming/सैंडफोर्ड फ्लेमिंग
(d) Benoit Fourneyron/बेनोइट फोरनेरोन

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Adolf Gaston Eugen Fick was a German ophthalmologist who invented the contact lens.

Q8. Blood pressure is measured by _______.
रक्तचाप _______ द्वारा मापा जाता है.
(a) Barometer/बैरोमीटर
(b) Sphygmomanometer/स्पिजीमोमानोमीटर
(c) Hydrometer/हाइड्रोमीटर
(d) Thermometer/थर्मोमीटर

Show Answer

Ans.(b)
Sol.A sphygmomanometer is a device that measures blood pressure. It is composes of an inflatable rubber cuff, which is wrapped around the arm. A measuring device indicates the cuff’s pressure. A bulb inflates the cuff and a valve releases pressure.

 

 

Q9. Who is regarded as ‘The Father of Economics’?
अर्थशास्त्र के पिता के रूप में किसे जाना जाता है?
(a) J. M. Keynes/जे. एम. केनेस
(b) J. K. Galbraith/जे के. गैल्ब्राथ
(c) Vernon Smith/वर्नोन स्मिथ
(d) Adam Smith/एडम स्मिथ

Show Answer

Ans.(d)
Sol.Adam Smith is widely regarded as the father of modern economics.
   

Q10. Highest Civilian Honour received by Saina Nehwal is
साइना नेहवाल द्वारा प्राप्त उच्चतम नागरिक सम्मान कौन सा है?
(a) Padma Shri/पद्म श्री
(b) Padma Bhushan/पद्म भूषण
(c) Padma Vibhushan/पद्म विभूषण
(d) Bharat Ratna/भारत रत्न

Show Answer

Ans.(b)
Sol.Saina Nehwal received Padma Bhushan in 2016.

 

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19