SSC CGL English Vocabulary Quiz: 9 March

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Vocabulary Quiz with detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-5): Choose among the following that best expresses the meaning of the given word.

Q1. Aground
(a) stranded
(b) higher
(c) afloat
(d) buoyant

Show Answer

S1. Ans.(a)
Sol. Aground: (with reference to a ship) on or on to the bottom in shallow water.
Stranded: drive or leave (a boat, sailor, or sea creature) aground on a shore.

 

Q2. Decree
(a) certificate
(b) law
(c) title
(d) award

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Decree: an official order that has the force of law.

 

Q3. Sentry
(a) bandit
(b) competitor
(c) sentinel
(d) foe

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Sentry: a soldier stationed to keep guard or to control access to a place.
Bandit: a robber or outlaw belonging to a gang and typically operating in an isolated or lawless area.
Sentinel: a soldier or guard whose job is to stand and keep watch.
Foe: an enemy or opponent.

 

Q4. Subsidy
(a) endowment
(b) forfeit
(c) mulct
(d) reward

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Subsidy: a sum of money granted by the state or a public body to help an industry or business keep the price of a commodity or service low.
Endowment: a quality or ability possessed or inherited by someone.
Forfeit: a fine or penalty for wrongdoing.
Mulct: extract money from someone by fine or taxation.

 

Q5. Clasp
(a) grip
(b) commute
(c) clemency
(d) acquittal

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Clasp: grasp (something) tightly with one’s hand. Hence Grip is the correct choice.

 

Direction (6-10): In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Q6. Cosset
(a) ignore
(b) close
(c) caress
(d) fondle

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Cosset: care for and protect in an overindulgent way.

 

Q7. Elf
(a) pixie
(b) nisse
(c) fay
(d) giant

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Elf: a supernatural dwarf creature of folk tales, typically represented as a small, delicate, elusive figure in human form with pointed ears, magical powers, and a capricious nature.
Giant: big

 

Q8. Cameo
(a) trinket
(b) gem
(c) bauble
(d) plain

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Cameo: a piece of decorated jewellery, typically oval in shape.
Plain: not decorated or elaborate.

 

Q9. Ambushed
(a) lurk
(b) waylay
(c) camouflage
(d) exposed

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Ambushed: to make a surprise attack on someone.

 

Q10. Malignant
(a) mortal
(b) internecine
(c) benign
(d) lethal

Show Answer


S10. Ans.(c)
Sol. Malignant: evil in nature or effect; malevolent.
Benign: gentle and kind.

 

Directions (11-15): In the following questions, out of the four alternatives select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q11. Get your walking papers
(a) Compromise
(b) Get fired from the job
(c) To be received gracefully
(d) To sign on papers

Show Answer
S11. Ans.(b)

 

Q12. Cut short
(a) Delete
(b) Praise
(c) Interrupt
(d) Slice into small pieces

Show Answer

S12. Ans.(c)

 

Q13. By implication
(a) Obliquely
(b) Do one’s share of work
(c) To go unnoticed
(d) Precisely what the law says

Show Answer
S13. Ans.(a)

Q14. Palm off
(a) Clearly visible
(b) Uneasy with something
(c) To dispose off with the intent to deceive
(d) Conceal

Show Answer

S14. Ans.(c)

Q15. A black ox
(a) To be lucky
(b) To have an ox
(c) Misfortune
(d) To misbehave

Show Answer

S15. Ans.(c)

 

You may also like to read: 
 

RRB-JE