SSC CGL English Synonyms Quiz: 13 March | Watch Live Discussion

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Synonyms Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Directions (1-15): Out of the four alternatives, choose that best expresses the meaning of the given word.

Q1. TRUMPERY
(a) Gaudy
(b) Reality
(c) Adaptation
(d) Refined

Show Answer

S1. Ans.(a)
Sol. Trumpery: showy but worthless.
Gaudy: extravagantly bright or showy, typically so as to be tasteless.
Hence option A is the correct synonym.

 

Q2. OPPROBRIUM
(a) Identification
(b) Evaluation
(c) Vituperation
(d) Glorification

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Opprobrium: harsh criticism or censure.
Vituperation: bitter and abusive language.
Hence option C is the correct synonym.

 

Q3. FAUX
(a) True
(b) Sham
(c) Noise
(d) Roasted

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Faux: not genuine; fake or false.
Sham: not genuine.
Hence option B is the correct synonym.

 

Q4. PERVERSITY
(a) Cooperative
(b) Accommodating
(c) Waywardness
(d) Reasonable

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Perversity: a deliberate desire to behave in an unreasonable or unacceptable way; contrariness.
Waywardness: turned or turning away from what is right or proper; disobedient.
Hence option C is the correct synonym.

 

Q5. UNDULATE
(a) Ripple
(b) Midget
(c) Brim
(d) Perch

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Undulate: move with a smooth wave-like motion.
Ripple: move in a way resembling small waves.
Midget: a very small person or thing.
Perch: alight or rest on something.
Hence option A is the correct synonym.

 

Q6. PUMMEL
(a) Defend
(b) Surrender
(c) Whip
(d) Compliment

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Pummel: to strike repeatedly.
Whip: to take, pull, snatch, jerk, or otherwise move very quickly and forcefully.
Hence option C is the correct synonym.

 

Q7. INIMICAL
(a) Untidy
(b) Harmful
(c) Funny
(d) Trial

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Inimical: adverse in tendency or effect; unfavorable.
Harmful: causing or capable of causing damage or harm.
Hence option B is the correct synonym.

 

Q8. SPRUCE
(a) Lethargy
(b) Elegant
(c) Scruffy
(d) Ragged

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Spruce: neat in dress and appearance.
Elegant: graceful and stylish in appearance or manner.
Scruffy: shabby and untidy or dirty.
Ragged: (of cloth or clothes) old and torn.
Hence option B is the correct synonym.

 

Q9. PERDITION
(a) Garrison
(b) Acclamation
(c) Downfall
(d) Ransom

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Perdition: complete and utter ruin.
Downfall: something that causes the destruction.
Hence option C is the correct synonym.

 

Q10. DANK
(a) Parched
(b) Clammy
(c) Dry
(d) Jaunty

Show Answer


S10. Ans.(b)
Sol. Dank: unpleasantly damp and cold.
Clammy: unpleasantly damp and sticky or slimy to touch.
Hence option B is the correct synonym.

 

Q11. OBJURGATE
(a) Endorse
(b) Lambaste
(c) Hail
(d) Foster

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Objurgate: rebuke severely; scold.
Endorse: to publicly or officially say that you support or approve of (someone or something).
Lambaste: criticize (someone or something) harshly.
Hail: to greet with enthusiastic approval.
Foster: promote.
Hence option B is the correct synonym.

 

Q12. SOLECISM
(a) Proverb
(b) Aesthetic
(c) Pantheism
(d) Impropriety

Show Answer

S12. Ans.(d)
Sol. Solecism: a breach of good manners; an instance of incorrect behavior.
Impropriety: failure to observe standards of honesty or modesty; improper behavior or character.
Hence option D is the correct synonym.

 

Q13. RUMPUS
(a) Harmony
(b) Ally
(c) Control
(d) Fracas

Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Rumpus: a noisy disturbance.
Fracas: a noisy disturbance or quarrel.
Hence Option D is the correct choice.

Q14. UPFRONT
(a) Dissembling
(b) Ingenuous
(c) Equivocal
(d) Ambiguous

Show Answer

S14. Ans.(b)
Sol. Upfront: free in expressing oneʼs true feelings and opinions.
Ingenuous: showing simplicity and candidness.
Hence option B is the correct synonym.

Q15. COZEN
(a) Revolt
(b) Bury
(c) Cheat
(d) Care

Show Answer

S15. Ans.(c)
Sol. Cozen: trick or deceive.
Cheat: act dishonestly or unfairly in order to gain an advantage.
Hence option C is the correct synonym.

 

You may also like to read: