SSC CGL English Sentence Rearrangement Quiz: 14 Feb

Our Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing Sentence Rearrangement Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Directions (1-15): The questions below consist of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

Q1. 1. Local industries often
P. protest the high salaries
Q. that this will unreasonably raise
R. arguing vehemently
S. offered by multinational firms
6. all wages to an excessive level.
(a) RQPS
(b) PSRQ
(c) SRQP
(d) PRSQ

Show Answer

 Ans.(b)

 

Q2. 1. Although fruits can no longer grow once picked,
P. taking in oxygen and
Q. they continue to respire for sometime,
R. giving off carbon dioxide,
S. just as human beings do
6. when they breathe.
(a) QPRS
(b) SQPR
(c) RPQS
(d) PRSQ

Show Answer

Ans.(a)

 

Q3. 1. The multi sourcing of
P. financial mess with
Q. coins led to a
R. using their own mix of
S. different mints
6. metals and alloys.
(a) QPSR
(b) PSRQ
(c) RPQS
(d) SQRP

Show Answer
Ans.(a)

 

Q4. 1. It may seem odd
P. one should only read
Q. but people read for such a
R. to have to insist that
S. because one liked it
6. variety of reasons.
(a) QPSR
(b) RSPQ
(c) SPRQ
(d) RPSQ

Show Answer
Ans.(d)

 

Q5. 1. Efforts should be made to stimulate exports.
P. We have another source of foreign exchange
Q. But people are reluctant to part with it
R. I mean the huge quantities of hoarded gold
S. It is necessary to increase our foreign exchange reserves
6. If they are willing, gold can be sold abroad.
(a) PRSQ
(b) SPRQ
(c) SRPQ
(d) PSRQ

Show Answer
Ans.(b)

 

Q6. 1. The vegetable bin of my refrigerator contained an assortment of weird-looking items.
P. The carrots dropped into U shapes as I picked them up with the tips of my fingers.
Q. To the right of the oranges was a bunch of carrots that had begun to sprout points, spikes and tendrils.
R. Near the carrots was a net bag of onions.
S. Next to a shrivelled, white-coated lemon were two oranges covered with blue fuzz.
6. Each onion had sent curling shoots through the net until the whole thing resembled a mass of
green spaghetti.
(a) SQPR
(b) QSRP
(c) PRSQ
(d) RSQP

Show Answer
Ans.(a)

 

Q7. 1. There was no proper light system on the highway.
P. In addition, clouds were gathering in the sky.
Q. The night was darker than usual.
R. Then suddenly, the wind dropped.
S. The atmosphere now was very stuffy.
6. The moon also hid behind the clouds and it made the night gloomier.
(a) QRPS
(b) RPQS
(c) QPRS
(d) SPRQ

Show Answer
Ans.(c)

 

Q8. 1. AIDS is a disease caused by a virus called HIV.
P. This results in the victim’s inability to defend themselves from any infections leading to death.
Q. This disease destroys part of the body’s immune system.
R. AIDS patients are carriers of the virus.
S. People who are infected develop AIDS within five to ten years.
6. And they are infected for years without knowing it and transmit the disease to others.
(a) QPSR
(b) PSQR
(c) RSQP
(d) SRPQ

Show Answer
Ans.(a)

 

Q9. 1. Helen Keller has an ageless quality about her in keeping with her amazing life story.
P. Although warmed by this human reaction, she has no wish to be set aside from the rest of mankind.
Q. She is an inspiration to both blind & who can see -everywhere.
R. When she visited Japan after World War II, boys & girls from remote villages ran to her, crying, “Helen Keller”.
S. Blind, deaf & mute from early childhood, she rose above her triple handicap to become one of the best known characters in the modern world.
6. She believes the blind should live & work with their fellows, with full responsibility.
(a) QPSR
(b) PQSR
(c) RSQP
(d) SQRP

Show Answer
Ans.(d)

 

Q10. 1. India led the battle of freedom against imperialism.
P. That technique brought us success.
Q. We therefore championed the cause of other countries.
R. We fought it with a special technique.
S. We are happy that they achieved freedom.
6. But some countries are still slaves.
(a) QSRP
(b) SRPQ
(c) RPQS
(d) RSQP

Show Answer
Ans.(c)

 

Q11. 1. Many scientists are working on safer and better ways to kill mosquitoes.
P. Bringing more of these animals into places where mosquitoes live might help.
Q. Mosquitoes have many natural enemies like bats, birds, etc.
R. Mosquito nets can be used for protection.
S. But, there is no sure way to protect everyone from their deadly bites.
6. This is a natural solution.
(a) SRQP
(b) PQRS
(c) SRPQ
(d) RSQP

Show Answer
Ans.(d)

 

Q12. 1. The spider fell seven times to reach its goal but didn’t give up hope.
P. The king learnt a lesson from the spider.
Q. It tried again and this time it succeeded in reaching the top.
R. Then he attacked his enemies repeatedly.
S. He appealed to the people for help and collected soldiers to form a large army.
6. At last he won the battle and got back his kingdom.
(a) PQSR
(b) QPSR
(c) RSQP
(d) PSRQ

Show Answer
Ans.(b)

 

Q13. 1. A few workmen came to cut down the tree.
P. It took them all morning.
Q. They did not know what to do with the roots.
R. It was not an easy job to cut down such a huge tree.
S. They decided that the roots had to be dug out.
6. At last the tree was lying on the ground.
(a) PQRS
(b) RPQS
(c) RPSQ
(d) SRQP

Show Answer
Ans.(b)

 

Q14. 1. A mob went berserk at R G Kar Hospital on Friday.
P. The agitators also smashed equipment and windows of the hospital.
Q. The boy had died on the operating table soon after being administered anaesthesia.
R. This happened after the death of a 15 year old boy.
S. The victim’s relatives and neighbours clashed with the police.
6. Work at the hospital stopped for the rest of the day.
(a) QSPR
(b) PRQS
(c) RQSP
(d) SQPR

Show Answer
Ans.(c)

 

Q15. 1. Children are not the only ones who can fly kites.
P. In some countries like Malaysia, there are kite festivals.
Q. These experts are mostly adult amateur kite fliers.
R. Kite flying is a good leisure activity for parents with their children.
S. Self designed kites are flown by experts during such times.
6. Some of them play music too.
(a) PSQR
(b) SRPQ
(c) QSPR
(d) RPSQ

Show Answer
Ans.(d)
You may also like to read: