SSC CGL English Sentence Improvement Quiz: 8 March

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Sentence Improvement Quiz with detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): Improve the bracketed part of the sentence.

Q1. The shoes were very expensive; I couldn’t afford (to buying) them.
(a) buy
(b) to buy
(c) bought
(d) No improvement

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. “Afford” takes infinitive or gerund after it. Thus “to buy” should be used.

 

Q2. After they (had finished) eating they went for a walk.
(a) will finish
(b) have finished
(c) finish
(d) No improvement

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. No improvement

 

Q3. She and Dad would (has had loved) Amit.
(a) has loved
(b) have loved
(c) to loved
(d) No improvement

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. “Would” is a modal which always takes base form of verb thus “have” should be used. “would have” as a helping verb will take “loved” with it.

 

Q4. Someone must (being) killed.
(a) have been
(b) has been
(c) been
(d) No improvement

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. “Must” is a modal which takes base form of verb, thus it will take “have” with it and “have” will take 3rd form of verb with it thus “have been” is correct.

 

Q5. Tom pretended to not (heard) a thing.
(a) hear
(b) hearing
(c) be hearing
(d) No improvement

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. An infinitive is written in to + v1 structure, so “heard” should be changed to “hear”. Thus option A is correct.

 

Q6. He must (has change) clothes during the night.
(a) have changed
(b) has changed
(c) have changes
(d) No improvement

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. “Must” will take “have” with it. And “have” takes v3 with it thus “must have changed” is correct.

 

Q7. I should (has to be) with them tonight.
(a) has been
(b) have been
(c) been
(d) No improvement

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. “should” is a modal which will take base form of verb with it. and have will take “been” with it. Thus, “should have been” should be used.

 

Q8. He must not (to be left) like this.
(a) being left
(b) been left
(c) be left
(d) No improvement

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. “Must” is a modal which will take base from of a verb. Thus “be” should be used. “to” should be taken off.

 

Q9. Why should we (bothered)?
(a) bother
(b) bothering
(c) to bother
(d) No improvement

Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. “Should” is a “modal” which will take base form of verb I.e. “bother” with it.

 

Q10. I absolutely must (seen) him, however painful it may be for me.
(a) saw
(b) seeing
(c) see
(d) No improvement

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. “Must” is a “modal” which will take base form of verb i.e. “see” with it.

 

Q11. She (had to) four previous solo shows.
(a) has
(b) has had
(c) has been
(d) No improvement

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. As “previous” has been used thus, the context of “past” need to be used, thus “had” should be used, apart from that as the action of past is being discussed in present then “present perfect” should be used as the action that is being discussed is already completed. Thus “has had” need to be used.

 

Q12. That must (being) really difficult for you.
(a) has been
(b) have been
(c) been
(d) No improvement

Show Answer

S12. Ans.(b)
Sol. “Must” is a modal which will take base form of verb, thus “have” need to be used, and ‘have’ takes 3rd form of verb thus “must have been” is the correct term to be used.

 

Q13. I would love to come to your party! Thank you for (invites) me.
(a) invited
(b) invite
(c) inviting
(d) No improvement

Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. For is a preposition which will take noun or gerund after it. ‘Inviting’ is a gerund.

Q14. The department granted him permission (to stay) in Dubai.
(a) of stay
(b) of staying
(c) for stay
(d) No improvement

Show Answer

S14. Ans.(d)
Sol. No improvement

Q15. As long as we are in this historical city let us spend our time (doing sightseeing).
(a) to sightsee
(b) sightsee
(c) sightseeing
(d) No improvement

Show Answer

S15. Ans.(c)
Sol. “Sightseeing” itself is an action thus “doing” which represents action should not be written to show an action being happened.

 

You may also like to read: 
     
 

RRB-JE