SSC CGL English Sentence Improvement Quiz: 19th Feb

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Sentence Improvement Quiz with detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Directions (1-15): Improve the bracketed part of the sentence.

Q1. Hallowed international institutions such as the World Bank (is facing) the heat today for not conforming to the prescriptions of certain powerful members.
(a) has been facing
(b) faces
(c) are facing
(d) No Improvement

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. Following the Subject-Verb Agreement Rule i.e. ‘Plural Subject is associated with Plural Verb’, Option C improves the sentence as the subject “Hallowed international institutions” is Plural.

 

Q2. An impression exists today that attempts are being (made to effect) changes in the existing system.
(a) made effect
(b) made affect
(c) made to effective
(d) No Improvement

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. No improvement is required. In Passive voice sentence, ‘make’ can be associated with ‘to’ i.e. takes infinitive (To + V1) with it. While in active voice, ‘make’ is followed by ‘bare infinitive’.

 

Q3. Malavikagnimitra (told) the story of King Agnimitra who falls in love with the picture of an exiled servant named Malavika.
(a) narrated
(b) tells
(c) said
(d) No Improvement

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Option B is correct as the sentence is supposed to be in Present Indefinite Tense. Hence base form of verb i.e. ‘tell’ is required.

 

Q4. Tagore modernised Bengali art by spurning rigid classical forms and (resisted) linguistic strictures.
(a) had been resisting
(b) had resisted
(c) resisting
(d) No Improvement

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Option C is correct as same form of verb i.e. gerund form will be used before and after the conjunction ‘and’.

 

Q5. Hitler personally designed the Nazi party banner, (appropriating) the swastika symbol and placing it in a white circle on a red background.
(a) appropriated
(b) was appropriating
(c) appropriates
(d) No Improvement

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. No Improvement is required.

 

Q6. The Civil Disobedience Movement was (one of a most significant movements) launched by Mahatma Gandhi in the course of India’s freedom struggle.
(a) one of the most significant movement
(b) one of the most significant movements
(c) one of most significant movements
(d) No Improvement

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Option B is correct as ‘One of the + Plural Noun’ is correct. Also definite determiner ‘the’ is used before superlative degree of adjective.

 

Q7. Kalidasa was acclaimed as ‘Indian Shakespeare’ who (has penned) his masterpieces of plays, poems, epics, etc. in Sanskrit.
(a) penned
(b) had penned
(c) has been penned
(d) No Improvement

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Option A is correct as the sentence is in Past Indefinite Tense and past form of verb i.e. V2 is required.

 

Q8. (Both the rich along with) the poor are responsible for a great many vices with which our society as well as country is inflicted.
(a) Both the rich as well as
(b) Both the rich and
(c) Both the rich together with
(d) No Improvement

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. ‘Both…..and’ is the correct pair as a conjunctional pair to connect the phrases/clauses. Hence option B is the correct usage.

 

Q9. (Not only will she go) to the pictures but she will also meet some of her common friends in the evening.
(a) Not only she will go
(b) Not only she is going
(c) Not only she will be going
(d) No Improvement

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. The position of connector ‘not only’…..’but also’ is correct. Also ‘Not only’ takes inverse sentence structural form with it, i.e. H.V. + Subject + Main verb. Hence no improvement is required.

 

Q10. Our leaders should not (let the criminals activities to grow) in our country.
(a) let the criminal activities to be growing
(b) let the criminal activities to be grown
(c) let the criminal activities grow
(d) No Improvement

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. Subject + let/make/watch/hear etc. + V1 (1st form) + object. That is to say ‘no infinitive’ i.e. (To + V1) is used after let, make, watch, hear, behold etc.

 

Q11. It is high time he (starts to look) into his own flaws before speaking ill of others.
(a) started to look
(b) starts looking
(c) started looking
(d) No Improvement

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. ‘It is time’/‘It is high time’ + Sub + V₂ (2nd form of verb) + object.
Hence option ‘C’ is the correct choice.

 

Q12. Ankit ought not (to tell) me your secret, but he did.
(a) to be telling
(b) tell
(c) to have told
(d) No improvement

Show Answer
S12. Ans.(c)
Sol. The subsequent part of the sentence ‘but he did’ justifies the usage of option C to deal with the ‘tense’ of the sentence properly. Hence option C is a correct choice.

 

Q13. I did not wait for him because he (went out) before I arrived.
(a) has gone out
(b) had gone out
(c) had been out
(d) No improvement

Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. As the rule goes ‘’Subject + had + V3 (third form) +……..before + Subject + V2 (Past Participle form of Verb)’’. Hence, Option B is the correct choice.

 

Q14. She decided to go there, though her husband cautioned her (on) it.
(a) against
(b) for
(c) about
(d) No improvement

Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. ‘Caution’ agrees with preposition ‘against’.

 

Q15. Despite his father’s financial assistance he was always (hard on).
(a) hard in
(b) hard up
(c) hard out
(d) No improvement

Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Hard up – to not have enough of something important or valuable.
Hard on: to treat or criticize somebody.
Hence, ‘hard up’ is correct.
You may also like to read: