SSC CGL English Sentence Completion Quiz: 23 Feb

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Sentence Completion Quiz with detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Directions (1-15): In the following question, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q1. Homoeopathic treatment, they say, cuts __________ the need for operation and risk from surgery.
(a) off
(b) out
(c) down
(d) away

Show Answer

S1. Ans.(a)
Sol. Cut off (phrasal verb): stop supply etc.

 

Q2. When he cleared UPSC Exam, he ________________ of all his hard work.
(a) skated on thin ice
(b) reaped the harvest
(c) took a back seat
(d) took a nosedive

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Skate on thin ice (idiom): do or say something risky or something that could cause trouble.
Reap the harvest (idiom): benefit or suffer as a direct result of past actions.
Take a back seat (idiom): choose to be less important in a role.
Take a nosedive (idiom): rapid drop or decrease in value.
Hence option B is the correct choice.

 

Q3. I did not want to _________ the fact that she was unemployed.
(a) bring over
(b) bring on
(c) bring off
(d) bring up

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Bring over: bring to someone’s house.
Bring on: cause something.
Bring off: succeed at something difficult or unexpected.
Bring up: mention.
Hence option D is the correct choice.

 

Q4. Western countries ___________ wars in the Middle East for thousands of years.
(a) have been waging
(b) should wage
(c) are about to
(d) are waging

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. When the action as well as the time is considered unfinished, use Present Perfect Progressive Tense.

 

Q5. Food was packed, and they _______, a merry, delighted party.
(a) went off
(b) start off
(c) set off
(d) cut off

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Set off (phrasal verb): adorn, embellish.

 

Q6. The authorities would not __________to the strikers’ demands.
(a) accept
(b) accede
(c) access
(d) accession

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Accede: agree to a demand, request, or treaty.
Hence option B is the correct choice.

 

Q7. Her working as a public defender was not due to her passion for the job but solely as ________
(a) bells and whistles
(b) a means to an end
(c) a way the wind blows
(d) to blow a gasket

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Bells and Whistles (idiom): attractive additional features or trimmings.
A means to an end (idiom): something done to achieve something else.
Way the wind blows (idiom): information about a situation.
Blow a gasket (idiom): lose one’s temper.
Hence option B is the correct choice.

 

Q8. You didn’t do your homework, _________?
(a) did you
(b) has you
(c) haven’t you
(d) did they

Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. By Question Tag Rule, the affirmative form of Helping Verb followed by the subject is used for a negative sentence.
Hence option A is the correct choice.

 

Q9. The climate is not conductive __________ good health.
(a) with
(b) from
(c) in
(d) to

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. ‘To’ is the correct preposition to use with ‘Conductive’.

 

Q10. Had you told me earlier I __________ the meeting.
(a) had attended
(b) have attended
(c) attended
(d) would have attended

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. The rule to be followed here is “Had + Subject + V3 +…………’Subject + would + have + V3+ object”.
Hence option D is the correct choice.

 

Q11. We will have to atone __________ our misdeeds.
(a) at
(b) on
(c) for
(d) with

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. ‘Atone….for’ is the correct prepositional pair.

 

Q12. Students of St. Xavier’s _______________ all the prizes.
(a) bear of
(b) bore away
(c) bore on
(d) bear on

Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Bear away (Phrasal verb): bear off; take away.
Bear on (Phrasal verb): to be relevant to or burdensome to.
Hence option B is the correct choice.

 

Q13. His critics found in his _______________ statements some hidden designs.
(a) converse
(b) pervert
(c) covert
(d) contrived

Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Covert: not openly acknowledged or displayed.
Hence option C is correct.

 

Q14. She feared that she __________.
(a) will fail
(b) may fail
(c) might have fail
(d) would fail

Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. The given sentence is in ‘Past Indefinite Tense’ which allows the usage of only past form of verb/helping verb.
Hence option D is the correct choice.

 

Q15. By __________ united struggle, we may achieve success.
(a) a
(b) an
(c) the
(d) None of the above

Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Singular countable noun beginning with consonant sound ‘united struggle’ will take indefinite determiner ‘a’ before it.
You may also like to read: 
 

RRB-JE