SSC CGL English Sentence Completion Quiz: 12 March

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Sentence Completion Quiz with detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Directions (1-15): In the following question, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q1. Since my father was an _____________ from India, he brought his Indian culture and traditions to the United States with him.
(a) emigrant
(b) immigrant
(c) native
(d) citizen

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Immigrant: a person who comes to live permanently in a foreign country.

 

Q2. At night, the winding roads can make driving up the mountain a ______________ journey.
(a) carefree
(b) beastly
(c) obnoxious
(d) treacherous

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. Treacherous: presenting hidden or unpredictable dangers.

 

Q3. If you are caught using a calculator in the exam then it will be ______________.
(a) taken
(b) confiscated
(c) hijacked
(d) conscripted

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Confiscate: take or seize (someone’s property) with authority.

 

Q4. The unruly behavior of the parliamentarians _____________ the speaker.
(a) incensed
(b) estranged
(c) enflamed
(d) disparaged

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Incensed: very angry; enraged.
Estranged: a wife or husband no longer living with their spouse.
Enflamed: to burst into flame.
Disparaged: regard or represent as being of little worth.
Hence option A is the correct choice as it fits in the context.

 

Q5. A large _______ of angry bison’s rampaged through the villages.
(a) herd
(b) swarm
(c) congregation
(d) flock

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Herd: (with reference to a group of people or animals) move in a group.

 

Q6. She deserved the accolades as she ____________________ for it.
(a) hardly worked
(b) had hard worked
(c) was working hard
(d) had worked hard

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. “had worked hard” should be used as the action has been done before the realization.

 

Q7. I will scold him when _____.
(a) he will come
(b) he comes
(c) he would come
(d) he had come

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. If the Primary Clause is in Simple Future Tense before the usage of conjunctions like when, if etc., subordinate clause after it, does not take “will” with it and is written in present indefinite tense. Hence option B is the apt choice.

 

Q8. Don’t loiter _____ the corridor.
(a) around
(b) off
(c) of
(d) at

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. Loiter around: to linger aimlessly.

 

Q9. Then, he left for Silicon Valley to ___________ his dream of launching a startup.
(a) persevere
(b) eschew
(c) pursue
(d) cherish

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Pursue: to follow or chase something. Thus “pursue” goes with the context.

 

Q10. I am sorry I am late, I was __________ up in traffic.
(a) held
(b) delayed
(c) detained
(d) stucked

Show Answer


S10. Ans.(a)
Sol. Held up: to stuck, thus option A is the correct choice.

 

Q11. The current ______________ in global negotiations over climate change has stalled progress on
the issue.
(a) intransigence
(b) transparency
(c) stalemate
(d) rigidity

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. Stalemate: Stalemate is a situation in which neither side in an argument or contest can win or in which no progress is possible.

 

Q12. During a depression even the affluent middle class struggles to _______ out a living.
(a) make
(b) eke
(c) pull
(d) stretch

Show Answer

S12. Ans.(b)
Sol. Eke: manage to make a living with difficulty.

 

Q13. Nobody gets __________ with a pretentious smug.
(a) along
(b) up
(c) about
(d) through

Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. Along with: in company with or at the same time as; together with something.

Q14. The meeting was presided _____ by the Chairman.
(a) over
(b) upon
(c) of
(d) in

Show Answer

S14. Ans.(a)
Sol. Presided over: to be in charge of a situation or place.

Q15. Crimes against women are ______________ of the deep rooted patriarchal systems of our society.
(a) indications
(b) manifestations
(c) demonstrations
(d) explanations

Show Answer

S15. Ans.(b)
Sol. Manifestation: an event, action, or object that clearly shows or embodies something abstract or theoretical.

 

You may also like to read: