SSC CGL English Sentence Completion Quiz: 1 March

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Sentence Completion Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): In the following question, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q1. That charming girl was the _____ of all eyes.
(a) target
(b) cynosure
(c) aim
(d) star

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Cynosure means a person or thing that is the centre of attention or admiration.

 

Q2. True health and true success go together for they are inseparably _____ in the thought realm.
(a) interspersed
(b) bound up
(c) intertwined
(d) internecine

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Intertwined means twist or twine together.

 

Q3. Though he was theoretically a friend of peasants, his voting record in the past _____ that impression.
(a) implied
(b) created
(c) confirmed
(d) lied

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Confirmed means firmly established in a habit, belief, or way of life and unlikely to change their ways.

 

Q4. The child was so spoiled by his parents that he pouted and became _____ when he did not receive all their attention.
(a) discreet
(b) suspicious
(c) sullen
(d) tranquil

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Sullen means bad-tempered and sulky.

 

Q5. We were amazed that a man who had been till now the most _____ of public speakers could, in a single speech, electrify an audience and bring them cheering to their feet.
(a) enthralling
(b) accomplished
(c) prosaic
(d) masterful

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Prosaic means having or using the style or diction of prose as opposed to poetry; lacking imaginativeness or originality.

 

Q6. The great advantage of early rising is the good _________ , it gives us in our day’s work.
(a) kick
(b) solo
(c) feeling
(d) humour

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. kick means “a good start”.

 

Q7. The best friend a man has in this world may _________ against him and become his enemy.
(a) fight
(b) appear
(c) change
(d) turn

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. “turn” takes “against” with it, if we need to give the sense of “oppose”.

 

Q8. No one can say that hospitality is a __________ which the natives of this land do not have.
(a) practice
(b) process
(c) tradition
(d) virtue

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Virtue : righteousness, morality, ethicalness.
Hospitality is not a practice but ethicalness to welcome people.

 

Q9. In a country where the landlord has a permanent property in the soil it will be worth his ________ to improve that property.
(a) asset
(b) while
(c) trial
(d) effect

Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. Worth one’s while (idiom): beneficial and not a waste of one’s time.

 

 
Q10. The new textile policy lays great emphasis on stabilising cotton prices to __________ the interest of cotton growers.
(a) improve
(b) raise
(c) protect
(d) channelize

Show Answer


S10. Ans.(c)
Sol. Interest : what someone wants.

 

Q11. The man felt _____ when he got to know that he had been cheated.
(a) worried
(b) horrified
(c) humiliated
(d) disgraceful

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. Worry: feel or cause to feel anxious or troubled about actual or potential problems.
Horrify: fill with horror; shock greatly.
Humiliated: make (someone) feel ashamed and foolish by injuring their dignity and pride.
Disgraceful: unacceptable.
Thus option C is correct.

 

Q12. The chairman _____ the company’s funds, so he was dismissed.
(a) pirated
(b) misplaced
(c) misappropriated
(d) enticed

Show Answer

S12. Ans.(c)
Sol. Misappropriated: dishonestly or unfairly take (something, especially money, belonging to another) for one’s own use.

 

Q13. Rohit yelled _____ her and she hastily retreated.
(a) towards
(b) to
(c) on
(d) at

Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Yell takes preposition “at” with it.

Q14. He stood _____ Avantika, but could not utter a single word for quite some time.
(a) to
(b) for
(c) before
(d) towards

Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. We “stand” before someone and “in front” of something.

Q15. We are all accountable _____ team leader for our work on this project.
(a) of
(b) with
(c) for
(d) to

Show Answer

S15. Ans.(d)
Sol. Accountable to someone, but accountable for something.

You may also like to read: