SSC CGL English Reading Comprehension Quiz: 4 March

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Reading Comprehension Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Directions (1-5): Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

One of the myths relevant to the contemporary human condition is that of Prometheus. It has positive and optimistic undertones. Man can better himself and aspires to higher world through his own efforts, though in the process he may suffer terrible tribulations, wars, revolutions, tortures of the body and the spirit. Time and again he would be tempted to throw in the towel, or retire into passivity and to the dream world of drugs and delusions. But he will not, if made of the stuff of Prometheus, be diverted, he will stick to his goal, as Prometheus did in stealing fire from the gods, suffering terrible retribution for his pains. It is then hardly surprising that he should have become a myth, a legend. Most social reformers from Erasmus to Marx have believed in the Prometheus man, Their motto : man can be destroyed but not defeated.

Two world wars, several revolutions, the possession of vast arsenals of nuclear weapons, the absence of any guarantee against the eventual death of the Earth itself have shaken the belief in man’s ultimate triumph in his search for fulfillment. In the West, as a result of wars and their aftermath, as a result of the evils of colonialism and social disparities, the break-up of family life and the disintegration of the community into a collection of individuals alienated from one another on the one hand, assembly line production and on the other hand, the artificiality of city life, belief in God has eroded. Organized religions are barely patronized and religious values rarely obtrude in social relations.

Q1. According to the Prometheus legend
(a) man can better himself without any suffering
(b) man can better himself only if he suffers great mental torture
(c) man can better himself at the cost of great physical and spiritual torture
(d) man can never better himself

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. Refer to, “Man can better himself and aspires to higher world through his own efforts, though in the process he may suffer terrible tribulations, wars, revolutions, tortures of the body and the spirit.”

 

Q2. Men of the Prometheus kind
(a) can neither, be destroyed nor defeated
(b) can be destroyed but not defeated
(c) can be defeated
(d) can be destroyed as well as defeated

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Refer to, “Their motto: man can be destroyed but not defeated.”

 

Q3. Which of the following statements is not true ?
(a) The Prometheus myth is relevant to the contemporary human condition
(b) The Prometheus myth has positive and optimistic undertones
(c) Most social reformers have denounced the Prometheus man
(d) Most social reformers have believed in the Prometheus man

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. “Most social reformers have denounced the Prometheus man” is not true according to the passage.

 

Q4. The phrase ‘throw in the towel’ means
(a) give over
(b) give away
(c) give all
(d) give up

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. Throw in the towel means to signal that one is going to quit.

 

Q5. Choose the word which is most opposite in meaning to ‘disparities’
(a) incongruity
(b) parity
(c) dissimilitude
(d) contrariety

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. ‘Disparities’ means a great difference while ‘parity’ means the state or condition of being equal, especially as regards status or pay.

 

Directions (6-10): Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

There are certain people, however, with whom one has a right to be bored – people who are so self-centered that they cannot listen to anyone else talking, people who engage in long conversations with their pets when visitors are present, people who engage in endless reminiscences of their old school when in company of a man who was at a different school. Such people are boring because they make one feel, for the time being, an outsider.

Q6. The expression “endless reminiscences” stands for
(a) a recollection of past experiences
(b) a very short conversation
(c) a very long conversation
(d) a long chain of events

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Reminiscences means a story told about a past event remembered by the narrator.

 

Q7. A person feels an outsider in a company when
(a) everybody wants to know about him
(b) he finds that everyone present is more intelligent than he is
(c) he finds people talking of things which concern him in the least
(d) he does not know anybody

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Refer to first line, “people who are so self-centered that they cannot listen to anyone else talking.”

 

Q8. People are said to be self-centered when
(a) they look at themselves.
(b) they are at the centre of everything
(c) they cannot listen to anyone else
(d) they want to ruin others’ property

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. Refer to first line, “people who are so self-centered that they cannot listen to anyone else talking.”

 

Q9. The word ‘reminiscences’ used in the passage refers to
(a) old memories
(b) haunted dreams
(c) past habits
(d) dirty pictures

Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Reminiscences means a story told about a past event remembered by the narrator.

 

Q10. The interesting people are those who
(a) make you feel that you are not an outsider
(b) shower on you a lot of flattering remarks
(c) talk to you in a patronizing manner
(d) listen to you with awe and respect

Show Answer


S10. Ans.(a)
Sol. The interesting people are those who make you feel that you are not an outsider.

 

Directions (11-15): Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

At low tide, he walked over the sands to the headland and round the corner to the little bay facing the open sea. It was inaccessible by boat, because seams of rock jutted out and currents swirled round them treacherously. But you could walk there if you choose one of the lowest ebb tides that receded a very long way. You could not linger on the expedition, for once the tide was on the turn, it came in rapidly. For this reason very few people cared to explore the little bay fresh and unlittered, as it was completely covered by the sea at high tide. The cave looked mysteriously dark, cool and inviting, and he penetrated to the farthest corner where he discovered a wide crack, rather like a chimney. He peered up and thought he could see a patch of daylight.

Q11. According to the writer, the bay could not be reached by boat because
(a) it had numerous number of rocks
(b) there were too many ebbs
(c) it was facing the open sea
(d) there were seams of rock and treacherously swirling currents

Show Answer
S11. Ans.(d)
Sol. Refer to, “It was inaccessible by boat, because seams of rock jutted out and currents swirled round them treacherously.”

 

Q12. One could visit the bay
(a) at any time one chose
(b) when there was low tide
(c) on certain occasions
(d) during the evenings

Show Answer

S12. Ans.(b)
Sol. Refer to, “But you could walk there if you choose one of the lowest ebb tides that receded a very long way.”

 

Q13. It was not possible to “linger on the expedition” because
(a) the tide turned sprightly
(b) the tide turned at once
(c) the water rose rapidly
(d) the water rushed with great force

Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Refer to, “You could not linger on the expedition, for once the tide was on the turn, it came in rapidly”.

Q14. While passing through the cave, the writer discovered a
(a) large opening
(b) chimney-shaped rock
(c) cool and secluded corner
(d) big crack through which light came in

Show Answer

S14. Ans.(d)
Sol. Refer to ,“The cave looked mysteriously dark, cool and inviting, and he penetrated to the farthest corner where he discovered a wide crack, rather like a chimney.”

Q15. He found the bay “fresh and unlittered” because
(a) the sea water had receded
(b) he was the first visitor there
(c) the high tide had just washed the litter away
(d) it was not frequented by people

Show Answer

S15. Ans.(c)
Sol. Refer to, “For this reason very few people cared to explore the little bay fresh and unlittered, as it was completely covered by the sea at high tide.”

You may also like to read: 
 

RRB-JE