SSC CGL English Reading Comprehension Quiz: 14 March | Watch Live Discussion

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Reading Comprehension Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

 

Direction (1-5): Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Great books do not spring from something accidental in the great men who write them. They are the effluence of their very core, the expression of the life itself of the authors. And literature cannot be said to have served its true purpose until it has been translated into the actual life of him who reads. It is the vast reservoir of true ideas and emotions. In a world deprived of literature, the broad, the noble, the generous would tend to disappear and life would be correspondingly degraded, because the wrong idea and the petty emotion would never feel the upward pull of the ideas and emotions of genius. Only by conceiving a society without literature can it be clearly realized that the function of literature is to raise the plain towards the top level of the peaks. Literature exists so that where a man has lived finely, ten thousands may afterwards live finely. It is a means of life, it concerns the living essence.

Q1. How have great books been written?
(a) By an accidental means
(b) By great men who write them
(c) By men who think too much
(d) By men who imagine sometimes

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Refer to first line of paragraph “Great books do not spring from something accidental in the great men who write them”.

 

Q2. What does the words “effluence of their very core” mean?
(a) Expression which is the outflow from the heart of the author
(b) Expression which is the influence from people’s talk
(c) Expression of things that the author may have thought of
(d) Expression that the author wrote accidentally

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. “The word core” means from the heart.

 

Q3. Literature cannot be said to have served its true purpose until it has been ______ into the actual life of the person who reads.
(a) Transfigured
(b) Transgressed
(c) Translated
(d) Transmuted

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Refer to “And literature cannot be said to have served its true purpose until it has been translated into the actual life of him who reads.”

 

Q4. If a world is deprived of literature, what would happen to the broad, the noble and the generous?
(a) They would be living a free life without care
(b) They would worry themselves into petty issues
(c) They would tend to disappear and life would be correspondingly degraded
(d) They would celebrate life

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Refer to “In a world deprived of literature, the broad, the noble, the generous would tend to disappear and life would be correspondingly degraded”.

 

Q5.What is the function of literature?
(a) To raise the plain above sea level
(b) To raise everything so that it does not sink to the sea level
(c) To raise the peaks towards the highest mountain
(d) To raise the plain towards the top level of the peaks

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Refer to “the function of literature is to raise the plain towards the top level of the peaks”.

 

Direction (6-10): Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Surrounded by the deep blue sea, the tiny hillock consisting of only 80 acres of land, known as Ross Island, was the paradise from which the Commissioner ruled the 293 big and small islands, 8,249 square kilometers in area.

Now the only permanent residents of the deserted Ross Island were some deer and peacocks. They stamped over many a buried head, of convicts and their executioners, of those who gave orders and those who obeyed them, some good and some evil. Silent trees spread their branches and shoots into the crumbling skeletons of once majestic mansions in a desperate bid to stop them from totally disappearing. A million leaves murmured against the violent gusts of wind to dislodge the fragments of the structures from their recite embrace. Wave after wave pounded the islet from sides. There was no other sound. Strangely, I never heard chirping of birds.

Q6. A suitable title for the above passage may be
(a) A paradise turning into a haunted place
(b) The place where only ghosts reside
(c) A deserted place
(d) The silent valley

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. A suitable title for the above passage may be “A paradise turning into a haunted place”

 

Q7. Ross Island was
(a) A graveyard of the rulers
(b) Just a tiny island
(c) The headquarters of the Commissioner
(d) The villa in which the commissioner lived

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Refer to, “Surrounded by the deep blue sea, the tiny hillock consisting of only 80 acres of land, known as Ross Island, was the paradise from which the Commissioner ruled the 293 big and small islands, 8,249 square kilometers in area.”

 

Q8. Ross Island housed deer, peacocks and
(a) Other animals and birds
(b) Visiting tourists
(c) Remains of the animals of the island
(d) Remains of the people who lived there

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Refer to, “They stamped over many a buried head, of convicts and their executioners, of those who gave orders and those who obeyed them, some good and some evil.”

 

Q9. The “crumbling skeletons of once majestic mansions” imply
(a) The people living in the houses
(b) The vegetation around
(c) The beautiful houses that have now broken
(d) The people who have died in the houses

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Refer to, “Silent trees spread their branches and shoots into the crumbling skeletons of once majestic mansions in a desperate bid to stop them from totally disappearing.”

 

Q10. The only sound heard on the island was of
(a) Skeletons that are buried
(b) Evil spirits
(c) Waves and leaves
(d) Animals on the islands

Show Answer


S10. Ans.(c)
Sol. Refer to, “A million leaves murmured against the violent gusts of wind to dislodge the fragments of the structures from their recite embrace.”

 

Direction (11-15): Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

True, it is the function of the army to maintain law and order in abnormal times. But in normal times there is another force that compels citizens to obey the laws and to act with due regard to the rights of others. The force also protects the lives and the properties of law abiding men. Laws are made to secure the personal safety of its subjects and to prevent murder and crimes of violence. They are made to secure the property of the citizens against theft and damage to protect the rights of communities and castes to carry out their customs and ceremonies, so long as they do not conflict with the rights of others. Now the good citizen, of his own free will obey these laws and he takes care that everything he does is done with due regard to the rights and well-being of others. But the bad citizen is only restrained from breaking these laws by fear of the consequence of his actions. And the necessary steps to compel the bad citizen to act as a good citizen are taken by this force. The supreme control of law and order in a State is in the hands of a Minister who is responsible to the State Assembly and acts through the Inspector General of Police.

Q11. Which one of the following statement is implied in the passage?
(a) Peaceful citizens seldom violate the law, but bad citizens have to be restrained by the police
(b) Criminals, who flout the law, are seldom brought to book
(c) The police hardly succeed in converting bad citizens into good citizens
(d) The police check the citizens, whether they are good or bad, from violating the law

Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Refer to, “Now the good citizen, of his own free will obey these laws and he takes care that everything he does is done with due regard to the rights and well-being of others. But the bad citizen is only restrained from breaking these laws by fear of the consequence of his actions.”

 

Q12. According to the writer, which one of the following is not the responsibility of the police?
(a) To protect the privileges of all citizens
(b) To check violent activities of citizens
(c) To ensure peace among citizens by safeguarding individual rights
(d) To maintain peace during extraordinary circumstances

Show Answer

S12. Ans.(d)
Sol. All other options are mention in the passage except option D. Hence option D is the correct choice.

 

Q13. Which of the following is not implied in the passage?
(a) Law protects those who respect it
(b) Law ensures people’s religious and social rights absolutely and unconditionally
(c) A criminal is deterred from committing crimes only for fear of the law
(d) The forces of law help to transform irresponsible citizens into responsible ones

Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. According to the passage, only option B is not implied in the passage. Hence option B is the correct choice.

Q14. “They are made to secure the property of citizens against theft and damage”, means that the law:
(a) Helps in recovering the stolen property of the citizens
(b) Assist the citizens whose property has been stolen or destroyed
(c) Initiate process against offenders of law
(d) Safeguard people’s possessions against being stolen or lost

Show Answer

S14. Ans.(d)
Sol. “They are made to secure die property of citizens against theft and damage” means that the law safeguards people’s possessions against being stolen or lost.

Q15. The expression ‘customs and ceremonies’ means:
(a) Fairs and festivals
(b) Habits and traditions
(c) Usual practices and religious rites
(d) Superstitions and formalities

Show Answer

S15. Ans.(c)
Sol. The expression ‘customs and ceremonies’ means usual practices and religious rites.

 

You may also like to read: 

 

holi