SSC CGL English One Word Substitution Quiz: 15 March | Watch Live Discussion

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English One Word Substitution Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): Out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/sentence in the question.

Q1. The study of election
(a) Arachnology
(b) Philately
(c) Philanthropy
(d) Psephology

Show Answer

S1. Ans.(d)
Sol. Arachnology: the scientific study of spiders and related animals such as scorpions, harvestmen, collectively called arachnids.
Philately: the collection and study of postage stamps.
Psephology: the study of elections and voting statistics.
Hence option D is the correct substitution.

 

Q2. A jocular person who is full of amusing anecdotes
(a) Wag
(b) Hedonist
(c) Ostler
(d) Xeroxing

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. Wag: a humorous person who likes to make jokes.
Hedonist: a person who believes that the pursuit of pleasure is the most important thing in life; a pleasure-seeker.
Ostler: a man employed to look after the horses of people staying at an inn.
Hence option A is the correct substitution.

 

Q3. Not to be considered serious
(a) Draper
(b) Derisory
(c) Harridan
(d) Heifer

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Drapery: the depiction of folds of cloth in sculpture or painting.
Derisory: so small or inadequate that it seems silly or not worth considering.
Heifer: a young cow that has not yet given birth to a calf.
Hence option B is the correct substitution.

 

Q4. Something that has grown or accumulated slowly
(a) Accretion
(b) Acidulous
(c) Blurt
(d) Bog

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Accretion: growth or increase by the gradual accumulation of additional layers or matter.
Acidulous: (of a person’s remarks or tone) bitter.
Hence option A is the correct substitution.

 

Q5. Sudden and violent change
(a) Cataclysm
(b) Catharsis
(c) Catacomb
(d) Catechism

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Cataclysm: an event that causes a lot of destruction, or a sudden, violent change.
Catharsis: the process of releasing, and thereby providing relief from, strong or repressed emotions.
Catechism: a series of fixed questions, answers, or precepts used for instruction.
Hence option A is the correct substitution.

 

Q6. Artistic, Musical or dramatic interpretation
(a) Rendition
(b) Rejoinder
(c) Vendetta
(d) Askance

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Rendition: a performance or interpretation, especially of a dramatic role or piece of music.
Vendetta: a prolonged bitter quarrel with or campaign against someone.
Hence option A is the correct substitution.

 

Q7. Severely abusive writing in journals
(a) Occidental
(b) Scurrilous
(c) Panjandrum
(d) Spoonerism

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Scurrilous: making or spreading scandalous claims about someone with the intention of damaging their reputation.
Panjandrum: a person who has or claims to have a great deal of authority or influence.
Spoonerism: a mistake made when speaking in which the first sounds of two words are exchanged with each other to produce a not intended and usually funny meaning.
Hence option B is the correct substitution.

 

Q8. Having the same source or origin
(a) Gibe
(b) Polemic
(c) Cognate
(d) Dais

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. Gibe: an insulting remark intended to make someone look foolish.
Polemic: a strong verbal or written attack on someone or something.
Cognate: a word that has the same origin as another word, or is related in some way to another word.
Hence option C is the correct substitution.

 

Q9. Secret or illegal religious meeting
(a) Fallow
(b) Carrion
(c) Mores
(d) Conventicle

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. Fallow: used to describe a period of time in which there is not much business activity.
Carrion: the decaying flesh of dead animals.
Conventicle: a secret or unlawful religious meeting, typically of nonconformists.
Hence option D is the correct substitution.

 

Q10. One who runs away from justice
(a) Fanatic
(b) Fugitive
(c) Fatalist
(d) Heretic

Show Answer


S10. Ans.(b)
Sol. Fugitive: a person who is running away, esp. from the police.
Fatalist: someone who believes that people cannot change the way events will happen and that events, especially bad ones, cannot be avoided.
Heretic: a person believing in or practising religious heresy.
Hence option B is the correct substitution.

 

Q11. A small growth of trees without underbrush
(a) Grove
(b) Posse
(c) Cortege
(d) Bale

Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Grove: a small wood without underbrush.
Posse: a group of people who have a common characteristic or occupation.
Hence option A is the correct substitution.

 

Q12. Serving as a protector, guardian, or patron
(a) Minatory
(b) Tutelary
(c) Veneer
(d) Diorama

Show Answer

S12. Ans.(b)
Sol. Minatory: expressing or conveying a threat.
Tutelary: serving as a protector, guardian, or patron.
Diorama: a model representing a scene with three-dimensional figures.
Hence option B is the correct substitution.

 

Q13. Not appropriate or well-timed
(a) Involute
(b) Infelicitous
(c) Inveterate
(d) Inebriated

Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Infelicitous: unfortunate; not suitable for the occasion.
Inebriated: make (someone) drunk; intoxicate.
Hence option B is the correct substitution.

Q14. Cautious about doing something
(a) Choleric
(b) Churlish
(c) Chary
(d) Cabal

Show Answer

S14. Ans.(c)
Sol. Churlish: rude in a mean-spirited and surly way.
Chary: cautiously or suspiciously reluctant to do something.
Hence option C is the correct substitution.

Q15. Fear of travelling
(a) Hodophobia
(b) Ochophobia
(c) Atephobia
(d) Koniophobia

Show Answer

S15. Ans.(a)
Sol. Hodophobia: an irrational fear, or phobia, of travel.
Ochophobia: an abnormal fear of vehicles.
Atephobia: the fear of ruins.
Koniophobia: the fear of dust.
Hence option A is the correct substitution.

 

You may also like to read: