SSC CGL English One Word Substitution Quiz: 16th Feb

Our Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Comprehensive Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Directions (1-15): Out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/sentence in the question.

Q1. An emolument over and above fixed salary
(a) Stowaway
(b) Perquisite
(c) Destitute
(d) Bottleneck

Show Answer

Ans.(b)

 

Q2. A person without a home, job or property
(a) Derelict
(b) Hoary
(c) Coy
(d) Prattle

Show Answer

Ans.(a)

 

Q3. Excessive publicity
(a) Pinion
(b) Hype
(c) Maraud
(d) Subaltern

Show Answer
Ans.(b)

 

Q4. To officially take private property to seize
(a) Sinecure
(b) Mercenary
(c) Monopoly
(d) Confiscate

Show Answer
Ans. (d)

 

Q5. A person who manages the financial affairs of a college or school
(a) Byre
(b) Bunting
(c) Bullion
(d) Bursar

Show Answer
Ans.(d)

 

Q6. A person who manages the financial affairs of a college or school
(a) Byre
(b) Bunting
(c) Bullion
(d) Bursar

Show Answer
Ans.(d)

 

Q7. A Person who is slow in learning
(a) Drover
(b) Dunce
(c) Dower
(d) Drey

Show Answer
Ans.(b)

 

Q8. Costing Nothing
(a) Heretic
(b) Hippy
(c) Gratis
(d) Hangar

Show Answer
Ans.(c)

 

Q9. Loop of rope
(a) Repine
(b) Rankle
(c) Noose
(d) Flay

Show Answer
 Ans.(c)

 

Q10. A branch of medical science that deal with nose and its disease
(a) Phrenology
(b) Cheiloscopy
(c) Osteoarthritis
(d) Pulmonology

Show Answer
 Ans.(d)

 

Q11. Act of mercy killing
(a) Suicide
(b) Euthanasia
(c) Immolation
(d) Asphyxiation

Show Answer
Ans.(b)

 

Q12. Having the same source or origin
(a) Gibe
(b) Polemic
(c) Cognate
(d) Dais

Show Answer
Ans.(c)

 

Q13. Secret or illegal religious meeting
(a) Conventicler
(b) Carrion
(c) Haggle
(d) Savant

Show Answer
Ans.(a)

 

Q14. In exactly the same words as were used originally
(a) Vesper
(b) Vignette
(c) Venison
(d) Verbatim

Show Answer
 Ans.(d)

 

Q15. Providing relief
(a) Erudition
(b) Reprieve
(c) Obituary
(d) Novice

Show Answer
 Ans. (b)
You may also like to read: 
 

RRB-JE