SSC CGL English Miscellaneous Quiz: 7 March

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Miscellaneous Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-2): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.

Q1. A few mile before reaching Rangdum (A)/ we passed a camping site with a few tents pitched (B)/ on the green grass by an aquamarine stream.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S1. Ans.(a)
Sol. Replace ‘a few mile’ with ‘a few miles’. Few is a quantifier used with plural countable nouns.

 

Q2. The first section of the road was surfaced and offered (A)/ resplendent views of the Suru Valley, with green fields (B)/ enclosed in poplars, willows and apricot trees.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Replace ‘enclosed in’ with ‘enclosed by’. If a place is enclosed by something, the place is completely surrounded by it. Hence the correct preposition to use is ‘by’.

 

Direction (3-4): In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q3. As we approached a monastery built on top of a hill in a wide valley, the sunlight_________ turned the mountains behind the monastery into a color palette of beige and brown.
(a) on dusk
(b) at a dusk
(c) at dusk
(d) at the dusk

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. ‘Sunlight at dusk’ is the correct phrase to use. ‘At dusk’, ‘at dawn’ don’t associate any article with them.

 

Q4. The party _________ its demand to the government that petroleum products be brought within the ambit of the Goods and Service Tax.
(a) reinstated
(b) reiterated
(c) reimbursed
(d) requited

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Reinstate: restore (someone or something) to their former position or state.
Reiterate: say something again or a number of times, typically for emphasis or clarity.
Reimburse: to give back the amount of money that someone has spent.
Requite: make appropriate return for.
Fitting in the context, option B is the correct choice.

 

Directions (5-6): In the following questions, out of the four alternatives select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q5. Make a go of something
(a) To judge something
(b) To make something out of use
(c) To succeed at something
(d) To tease or bully

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct meaning.

 

Q6. Life of Riley
(a) A life of difficulties and poverty
(b) A life of great ease, comfort, or luxury
(c) An unhealthy life
(d) A person who makes everything exciting around him

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct meaning.

 

Direction: (7-8) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q7. One who possesses outstanding technical ability in a particular art or field
(a) Lunatic
(b) Virtuoso
(c) Stoic
(d) Arsonist

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct substitution.

 

Q8. A scolding nagging bad-tempered woman
(a) Cynic
(b) Bohemian
(c) Cypher
(d) Termagant

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct substitution.

 

Directions (9-10): In the following questions, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Select the incorrectly spelt word.

Q9.
(a) Forbearance
(b) Fortuitious
(c) Fractious
(d) Fallacious

Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. Correct Spelling is Fortuitous.

 

Q10.
(a) Idiosyncratic
(b) Impecunious
(c) Impetuous
(d) Intransigient

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. Correct Spelling is Intransigent.

 

Directions (11-15): The questions below consist of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

Q11. As for ourselves, we
P-combing our hair
Q-a good wash and
R-were contented with
(a) RPQ
(b) QRP
(c) QPR
(d) RQP

Show Answer
S11. Ans.(d)

 

Q12. If there is a
P-corresponding sensation
Q-kind, there has to be a
R-change in brain activity of a certain
(a) RPQ
(b) RQP
(c) QRP
(d) QPR

Show Answer

S12. Ans.(b)

 

Q13. “Phew,” said I, grabbing
P-cheerfully round my head
Q-at the halo of flies
R-which buzzed
(a) QRP
(b) QPR
(c) PRQ
(d) PQR

Show Answer
S13. Ans.(a)

Q14. The investigations of the
P-peculiar place in the economy of the body
Q-physiologist and the psychologist
R-have revealed that the brain holds a
(a) QPR
(b) PRQ
(c) PQR
(d) QRP

Show Answer

S14. Ans.(d)

Q15. It was a somewhat
P-carried it off as
Q-trying ordeal, but we
R-best as we could
(a) QPR
(b) PRQ
(c) PQR
(d) RQP

Show Answer

S15. Ans.(a)

 

You may also like to read: