SSC CGL English Miscellaneous Quiz: 27 Feb

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Miscellaneous Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-2): In the following questions, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

Q1. The factory complex houses a shop-floor (A) / and 10 cubicles for the staff in an area (B) / of about thousand squares meters. (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. Replace ‘squares’ with ‘square’.

 

Q2. There is renewed sense (A) / of urgency in (B) / completing the project. (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. Use ‘a’ before ‘renewed sense of urgency’.

 

Direction (3-4): In the following questions, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q3. Some athletes _________ at competing in the capital city’s unhealthy levels of air pollution.
(a) impounded
(b) baulked
(c) distrained
(d) leaped

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Impound: to take possession of something by legal right.
Baulk: to be unwilling to do something or let something happen, because you believe it will cause problems.
Distrain: seize the property of (someone) in order to obtain payment of money owed.
Leap at: to accept or seize with alacrity an opportunity.
Hence option B is the correct choice.

 

Q4. Since last year, the Supreme Court ___________ a writ petition by the Vidhi Centre for Legal Policy seeking to uphold the fundamental rights of people.
(a) was hearing
(b) is hearing
(c) has been hearing
(d) heard

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. ‘Since + ‘Point in Time’ +……..Subject + ‘Perfect / Perfect Continuous Tense’ +…….

 

Direction (5-6): In the following questions, four alternatives are given for the bold or given idiom/phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the bold or given idiom/phrase.

Q5. Soft soap
(a) To buy a soap healthy for skin.
(b) Flattery
(c) A pleasant source
(d) To speak truth

Show Answer
S5. Ans.(b)

 

Q6. Roof and Branch
(a) Completely
(b) To leave a task undone
(c) Rarely
(d) Indirectly

Show Answer
S6. Ans.(a)

 

Direction (7-8): In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q7. Proscriptive
(a) squalid
(b) exiguous
(c) exclusion
(d) thrifty

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. ‘Proscriptive’: an imposed restraint or restriction.

 

Q8. Sinister
(a) malevolent
(b) magnanimous
(c) auspicious
(d) benevolent

Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. ‘Sinister’: giving the impression that something harmful or evil is happening or will happen.

 

Direction (9-10): In the following questions, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

Q9. Autonomous
(a) Dependent
(b) Plain
(c) Impractical
(d) Conceal

Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Autonomous: having the freedom to act independently.

 

Q10. Venial
(a) Hostile
(b) Unpardonable
(c) Hospitality
(d) Prodigality

Show Answer


S10. Ans.(b)
Sol. Venial: (of a fault or offence) slight and pardonable.
Unpardonable: too severe to be pardoned (of a fault).

 

Direction (11-13): In the following questions, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Q11. Vicky said, “I clean my teeth daily.”
(a) Vicky said that he cleans his teeth daily.
(b) Vicky says he cleans his teeth daily.
(c) Vicky said that he cleaned his teeth daily.
(d) Vicky said that he used to clean his teeth daily.

Show Answer
S11. Ans.(a)

 

Q12. I said, “My grandfather snored throughout the night.”
(a) I said my grandfather had snored throughout the night.
(b) I said that my grandfather snored throughout the night.
(c) I said that my grandfather had snored throughout the night.
(d) I said that my grandfather had been snoring throughout the night.

Show Answer
S12. Ans.(c)

 

Q13. He said, “I bought an iPhone 6 yesterday.”
(a) He said that he had bought an iPhone 6 the previous day.
(b) He said he bought an iPhone 6 the previous day.
(c) He said that he has bought an iPhone 6 yesterday.
(d) He exclaimed, an iPhone 6 has been bought by him yesterday.

Show Answer
S13. Ans.(a)

 

Direction (14-15): There are four different words out of which one is correctly spelled. Find the correctly spelled word.

Q14.
(a) splintted
(b) goudiest
(c) gibbered
(d) gleening

Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. Gibbered is correctly spelt which means speak rapidly and unintelligibly, typically through fear or shock.

 

Q15.
(a) tapestry
(b) emannates
(c) insissted
(d) coalese

Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Tapestry is correctly spelt which means a piece of thick textile fabric with pictures or designs formed by weaving colored weft threads or by embroidering on canvas, used as a wall hanging or soft furnishing.
You may also like to read: