SSC CGL English Miscellaneous Quiz: 11 March

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Miscellaneous Quiz with detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-2): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.

Q1. Due to me being new(A)/to the city, I had(B)/difficulty in finding a job.(C)/No error(D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S1. Ans.(a)
Sol. Here ‘being’ is acting as a ‘gerund’ i.e. V1+ing, before which we have to use possessive adjective so use ‘my’ in place of ‘me’.

 

Q2. It is not easy for an actor(A)/to earn respect from both, the fans(B)/as well as critic. (C)/No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Replace “as well as” with “and”. “Both……… and” is the correct conjunction pair.

 

Direction (3-4): In the following question, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q3. State laws ___________ the sale of alcoholic beverages inside the stadium.
(a) freeze
(b) inhibit
(c) prohibit
(d) impede

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Prohibit: formally forbid something by law, rule, or other authority.
Impede: delay or prevent someone or something by obstructing them; hinder.
Inhibit: restrain, or prevent.
Hence option C fits in the context.

 

Q4. The child looked up at her teacher, obviously afraid that she would further __________ her.
(a) revere
(b) extol
(c) laud
(d) chastise

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. Chastise: Rebuke or reprimand severely.
Revere: to respect/ worship.
Extol: praise enthusiastically.
Laud: to praise
Hence option D is correct.

 

Direction: (5-6) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q5. The art of preaching or writing sermons.
(a) Homiletic
(b) Hone
(c) Holster
(d) Hubris

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct substitution.

 

Q6. Harsh criticism or censure.
(a) Opprobrium
(b) Officious
(c) Perfunctory
(d) Approbation

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct substitution.

 

Direction (7-8): In these questions a sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested below, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

Q7. Can she control this situation?
(a) Can this situation be controlled by her?
(b) Can this situation been controlled by her?
(c) Can this situation controlled by her?
(d) Can the situation be controlled by her?

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Active – Modal (can, may, might, could, should etc.) + Subject + V₁ (Ist) + Object.
Passive – Modal + Object + be + V₃ (III form) + by + Subject.
Hence following this rule, option A is the correct answer.

 

Q8. Your entrance greatly astonishes me.
(a) I am greatly astonished from your entrance.
(b) I am greatly astonished by your entrance.
(c) I am greatly astonished at your entrance.
(d) I am greatly astonished with your entrance.

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. ‘Astonish’ takes preposition ‘at’ with it.
Sub + V₁ (Ist form) + Object.
Object + is/am/are + V₃ (III form) + Appropriate preposition (according to the verb) + Subject.
Hence option C is the correct answer.

 

Direction (9-10): Four alternatives are given for the Idioms/Phrase printed in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase.

Q9. To give currency
(a) To bestow importance
(b) To misinterpret
(c) To make publicly known
(d) To originate

Show Answer
S9. Ans.(c)

 

Q10. In awe of
(a) In a state of confusion
(b) Respect
(c) Follow the rules
(d) In a dangerous position

Show Answer


S10. Ans.(b)

 

Direction (11-13): The questions below consist of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

Q11. But this does not mean
P-phenomena to the body
Q-is a meaningless expression
R-that the reference of mental
(a) QRP
(b) RPQ
(c) QPR
(d) PRQ

Show Answer
S11. Ans.(b)

 

Q12. The space in front of the large
P-hut was empty, but
Q-placed several stools
R-before it were
(a) PQR
(b) PRQ
(c) RQP
(d) RPQ

Show Answer

S12. Ans.(b)

 

Q13. From our common experience
P-of the relation of the
Q-mental he starts out
R-physical and the
(a) PQR
(b) PRQ
(c) RQP
(d) RPQ

Show Answer
S13. Ans.(b)

Direction (14-15): In the following questions, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

Q14.
(a) Fugucious
(b) Milieu
(c) Psyche
(d) Fettle

Show Answer

S14. Ans.(a)
Sol. Fugacious is the correct spelling.

Q15.
(a) Prurient
(b) Zephyr
(c) Palliate
(d) Vicisitude

Show Answer

S15. Ans.(d)
Sol. Vicissitude is the correct spelling.

 

You may also like to read: