SSC CGL English Error Detection Quiz: 25 Feb

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Error Detection Quiz with detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Directions (1-15): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.

Q1. The efforts made by the charity (A) / were aimed to provide shelters (B) / to the homeless people (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Use ‘aimed at providing’ in place of ‘aimed to provide’ as aim takes preposition ‘at’ with it and hence followed by gerund (V1+ing).

 

Q2. People seldom believe their (A) / colleagues these days to escape (B) / from betrayal in the end. (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. No Error

 

Q3. I always glance at my desk (A)/ to make sure I have everything (B)/ before I leave the office at night. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Replace ‘glance at’ with ‘glance over’. Glance over something (a wide surface): to examine something very quickly.

 

Q4. The Royal Commission on Legal Services took a more (A)/ fundamental view with regard of financial (B)/ conditions, which has not been accepted. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Replace ‘with regard of’ with ‘with regard to’.
As ‘with regard to a matter’ is the correct prepositional phrase.

 

Q5. In the event, the anticipated collapse of the first (A)/ genetic engineering company amid a pile (B)/ of bad debts did not come by. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Replace ‘come by’ with ‘come about’.
Come about: happen; take place.
Come by: manage to acquire or obtain (something).
Hence ‘come about’ fits in the context appropriately.

 

Q6. The town was fairly larger with (A)/ a dozen or so business buildings (B)/ on each side of the street. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Either replace ‘larger’ with ‘large’ or ‘fairly’ with ‘rather’.
‘Fairly’ takes positive degree of adjectives with it while ‘Rather’ takes positive and comparative degree of adjectives.

 

Q7. But two days ago this suddenly has happened,” (A)/said Natasha, (B)/struggling with her sobs.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Replace ‘suddenly has happened’ with ‘suddenly happened’.
As ‘ago’ is used in Past Tense only.

 

Q8. He was a very little boy, (A)/ but before he was three years old (B)/ he could read absolutely quite well.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. Remove ‘absolutely’ before ‘quite’. ‘Absolutely’ and ‘Quite’ are not used together.

 

Q9. I was surprised to find Mrs. Keller a very (A)/ young-looking woman, not much old than (B)/myself, I should think. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. Replace ‘old’ with ‘older’. As the rule goes ‘much’ + comparative degree of adjective’.

 

Q10. Human beings communicate to (A)/ each other by means (B)/ of language. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. Replace ‘Communicate to’ with ‘Communicate with’.
As communicate with somebody is the correct prepositional usage of ‘communicate’ in the given context.

 

Q11. The boy’s parents were surprised that (A)/ he would excel with athletics since (B)/neither of them played sports in school. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Replace ‘excel with’ by ‘excel in’.
Excel in something is the correct prepositional usage.

 

Q12. The Centre’s latest attempt to curb unregulated deposit (A)/ schemes through an ordinance reflects a timely (B)/recognition of the need for greater legal protection. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. No Error

 

Q13. The court ruled he could not (A)/be held personally liable to (B)/ his wife’s debts. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Replace ‘liable to’ with ‘liable for’.
Correct prepositional usage: Liable for payment while liable to error.

 

Q14. With a view to help the Third World countries, (A)/the I.M.F. and the World Bank keep sending (B)/their experts to different regions of the world (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Replace ‘help’ with ‘helping’ as ‘with a view to’ takes gerund (V1 + ing) with it.

 

Q15. Some people get used to (A)/ changes very easily (B)/ than others do (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Replace ‘very’ with ‘more’. There is a sense of comparison in the sentence which implies the usage of ‘more easily than’ instead of ‘very easily than’.
You may also like to read: