SSC CGL English Error Detection Quiz: 22 Feb

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Error Detection Quiz with detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Directions (1-15): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.

Q1. Several great battles (A)/ took place among (B)/ the British and the Americans. (C)/No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. For two things/people “between” should be used. Thus option B is correct.

 

Q2. The stream gurgled (A)/ contentedly as it (B)/ slowed to rounding the bend. (C)/No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. “To round” is the correct term. To express the intention “infinitive” should be used and “to round” will express the intention here. Thus option C is correct.

 

Q3. As Benjamin ran (A)/ next the street, he wondered (B)/ what he should buy. (C)/No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. “Next” should be replaced with “along”. Along the street means to go parallel to the street. Thus option B is correct.

 

Q4.”You didn’t answer my (A)/ question,” he said, (B)/ stepping to her. (C)/No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. ‘Stepping towards her’ should be used.
Towards: “in the direction of”.

 

Q5. The taxes to be paid are still supposed to be calculated (A)/ by the authorities based on how much the sale price of a company’s (B)/ unlisted share exceeds than its fair market value. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Exceed: be greater in number or size than (a quantity, number, or other measurable thing).
Hence the usage of ‘than’ after ‘exceed’ is superfluous and needs to be removed.

 

Q6. The Code of Ethics is a statement of abiding principals (A)/ supported by additional explanations and position papers that (B)/addresses changing journalistic practices.(C) No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Replace ‘principals’ with ‘principles’.
Principle: a fundamental truth or proposition that serves as the foundation for a system of belief or behavior.
Principal: the most important or senior person in an organization or group.
Fitting in the context, ‘principle’ is the correct usage.

 

Q7. Hitler’s self-imposed dietary (A)/restrictions included abstinence (B)/ of alcohol and meat.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Replace ‘of’ with ‘from’.
‘Abstinence from’ is the correct usage.

 

Q8. In October 1940, Gandhi, abandoning his original stand, decided to (A)/ launch limited civil disobedience campaign in which leading advocates (B)/of Indian independence were selected to participate one by one. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Add indefinite determiner ‘a’ before the singular countable subject ‘limited civil disobedience campaign’.

 

Q9. In the Ganges Delta many large rivers (A)/ come together, both merging and bifurcating (B)/ in a complicated network of channel. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Replace ‘channel’ with ‘channels’. As not one but many channels will form a network.

 

Q10. In 1861, three years after the dissolution of the East India Company and the establishment of (A)/ Crown rule in India, the activity of archaeology on the subcontinent (B)/ became more formally organised with the founding of the Archaeological Survey of India. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. No Error

 

Q11. Megasthenes, a Greek ethnographer who visited India (A)/ during third century BCE when Mauryans ruled India (B)/described about the existence of canals in the Gangetic plain. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. The usage of ‘about’ after ‘described’ is superfluous. ‘Described the existence of canals’ is correct.

 

Q12. I know I will be (A)/ compelled to leave this house (B)/ this week, which will be very disadvantageous for me. (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Replace ‘will’ with ‘shall’.
Because shall is used with first person if it is followed by ‘be obliged’, ‘be compelled’.

 

Q13. Whether you prefer a physical exchange for (A)/ cash and a digital process, there are myriad (B)/ ways to get money using gold. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Replace ‘and’ with ‘or’. As ‘whether….or’ is the correct conjunction pair.

 

Q14. Sports persons are often unfairly judged on what they do (A)/ for few minutes on the event day, ignoring the hours of (B)/ drudgery of training that consumes their lives. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. No Error

 

Q15. The Manager warned his team members (A)/ that if they persist in their (B)/ obstructionist attitude they would be punished. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. As the main clause is in past tense then the subordinate clause should be in the past tense as well thus “persist” should be changed to “persisted”.
You may also like to read: 
 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?