SSC CGL/CHSL English Error Detection Quiz: 18 March| Watch LIVE Discussion

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Error Detection Quiz with Detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

Q1. The efforts made by the charity (A) / were aimed to provide shelters (B) / to the homeless people (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Use ‘aimed at providing’ in place of ‘aimed to provide’ as aim will take appropriate preposition ‘at’ with it. And after prepositions, the use of Gerund (V1+ing) is must. Hence ‘aimed at providing’ is the correct usage.

Q2. Seldom or ever have I (A)/ tried my best to defend my friends, (B)/ who are after all guilty to some extent. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. Replace ‘or’ with ‘if’.
‘Seldom if ever’ and ‘seldom or never’ are the correct phrases. Moreover, the sense of the sentence justifies the usage of ‘seldom if ever’ not ‘seldom or never’.

 

Q3. The last thing that the fond mother (A)/ gave her only son (B)/ was his blessing. (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S3. Ans.(c)
Sol. Replace ‘his’ with ‘her’ as the pronoun is being used for the mother.

 

Q4. To his innovative ideas and practices in farming (A) / he was given (B) / the Krishi Pandit Award last year. (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. There is a preposition related error.
Replace ‘to his innovative ideas’ with ‘for his innovative ideas’.

 

Q5. The plan was to go for (A)/ the cinema but (B)/ owing to certain hindrances, it failed (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Replace ‘for’ by ‘to’.
As ‘go to the cinema’, ‘go to the theatre’ etc. are the correct phrases.
Hence option ‘A’ has the error.

 

Q6. Three summons have been (A)/ issued by the district court (B)/ but he has not turned up yet. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Numeral adjective ‘Three’ will take ‘Plural noun’ with it but ‘summons’ is a singular noun which means an order to appear before a judge or magistrate, or the writ containing such an order. Hence singular noun ‘summons’ will be replaced with plural noun ‘ summonses’.

 

Q7. The party had also raised questions about the (A)/ manner in which the companies are roped in as (B)/ offset partners for the deal. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Replace ‘are’ with ‘were’. The beginning of the sentence is in ‘Past Indefinite Tense’ which implies the usage of ‘Past Participle form of Verb’ in the sentence.

 

Q8. A legislation that restricts (A)/ the fundamental rights of a (B)/citizen has no legal force.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. Use ‘The’ in place of ‘A’. As the definiteness of the ‘legislation’ has been represented with relative pronoun ‘that’ and its subsequent part.

 

Q9. I was more thrilled (A) / in anticipation (B) / of a long journey (C) / by train. (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. Replace ‘more’ with ‘very’.

 

Q10. Last week’s sharp hike in the wholesale price of beef (A) / is a strong indication for (B) / higher meat cost to come. (C) / No error. (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. There is a preposition related error.
Use ‘of’ in place of ‘for’. As ‘indication of’ is the correct usage.

 

Q11. The Minister said that (A) / such statements would definitely (B) / lower the moral of our soldiers (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S11. Ans.(c)
Sol. Replace ‘moral’ by ‘morale’.
Moral: lesson taught by a story.
Morale: spirit/discipline of a person or a group at a particular time.

 

Q12. The Chief Guest made (A) / an impressive speech (B) / after the Annual Function (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S12. Ans.(a)
Sol. Replace ‘made’ by ‘delivered’ as a speech is delivered not made.

 

Q13. If any of the founding fathers of our constitution (A) / was to return to life for a day (B) / his opinion of our amendments would be interesting (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Replace ‘was’ by ‘were’ as the sentence is conditional. (If + Sub + were + ……) would be used.

Q14. He can’t understand why (A) / she did not told him (B) / the reason for her absence (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S14. Ans.(b)
Sol. Replace ‘told’ by ‘tell’.
‘Subject + did/did not + V₁ (first from of verb) + object’ is the correct form a sentence.

Q15. In urban society the social circle is limited (A) / with the family but in (B) / the villages it encompasses the entire village. (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S15. Ans.(b)
Sol. Replace ‘with’ by ‘to’ as ‘limited’ takes preposition ‘to’ with it.

 

You may also like to read: