SSC CGL English Cloze Test Quiz: 21st Feb

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Cloze Test Quiz with detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-5): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of alternative given.

Our National leaders are still trapped in the slogans and cliches of the freedom struggle. Day in and day out, they extol the (i)__________ of nationalism, patriotism and service to the motherland and (ii)_________on the treat sacrifices made by our leaders in the cause of India’s freedom. Mercifully, we still have (iii)__________ of freedom fighters among us, whose number (iv)___________keeps increasing despite the country having won freedom half a century back. Politicians are (v)__________ to be down-to-earth people, with their finger on the pulse of the masses.

Q1. Day in and day out, they extol the __________ of nationalism, patriotism and service to the motherland
(a) standards
(b) targets
(c) ideals
(d) goals

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. Ideal: a person, thing, or situation that is considered to be perfect.

 

Q2. and _________on the treat sacrifices made by our leaders in the cause of India’s freedom.
(a) enlarge
(b) dwell
(c) sit
(d) expatiate

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. Expatiate: speak or write in detail about.

 

Q3. Mercifully, we still have __________ of freedom fighters among us,
(a) majority
(b) flock
(c) tribes
(d) hordes

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Majority: the greater number.

 

Q4. whose number ___________keeps increasing despite the country having won freedom half a century back.
(a) steadily
(b) fleetingly
(c) normally
(d) sporadically

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Steadily: in a gradual, regular way over a period of time.

 

Q5. Politicians are ___________ to be down-to-earth people, with their finger on the pulse of the masses.
(a) recommended
(b) supposed
(c) observed
(d) expressed

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Supposed: generally assumed or believed to be the case, but not necessarily so.

 

Direction (6-10): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of alternative given.

How old is the Earth? This is a (vi)_____ to which we may never have the exact (vii)_____. Man has (viii)_____ about the age of the Earth since (ix)_____ times, and there were all kinds of myths and (x)_____ that seemed to have the answer.

Q6. This is a ________ to which
(a) question
(b) confusion
(c) fact
(d) point

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Question: a matter requiring resolution or discussion.

 

Q7. we may never have the exact ________
(a) logic
(b) answer
(c) deduction
(d) reason

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Option B is the apt choice.

 

Q8. Man has _________ about the age of the Earth
(a) been lost
(b) think
(c) asked
(d) wondered

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. Wonder: desire to know something; feel curious.

 

Q9. since ________ times, and there were all kinds of myths
(a) bygone
(b) olden
(c) ancient
(d) antiquated

Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Ancient: of or from a long time ago, having lasted for a very long time.

 

Q10. myths and ________ that seemed to have the answer.
(a) legends
(b) fables
(c) prologues
(d) epilogues

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Fable: a short story that tells a general truth or is only partly based on fact, or literature of this type.

 

Direction (11-15): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of alternative given.

The fact is that democracy is the only (xi) __________ system that can preserve the Indian entity, constitute its whole beyond the sum of the various fragments that go into its making and (xii) __________ its invaluable genius of stumbling along (xiii) __________ a humane order. If democracy in India is done (xiv) __________ with, India itself will (xv) __________ in the morass of the various particularities that constitute it.

Q11. The fact is that democracy is the only __________ system that can preserve the Indian entity,
(a) viable
(b) violable
(c) variable
(d) voluble

Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Viable: capable of working successfully; feasible.

 

Q12. various fragments that go into its making and __________ its invaluable genius of
(a) suggest
(b) promote
(c) inscribe
(d) incite

Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Promote: support or actively encourage (a cause, venture, etc.); further the progress of.
Inscribe: write or carve (words or symbols) on something, especially as a formal or permanent record.
Incite: encourage or stir up (violent or unlawful behavior).

 

Q13. stumbling along ___________ a humane order.
(a) with
(b) towards
(c) besides
(d) for

Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Stumbling along: to proceed in a hesitating or blundering manner
Stumbling along towards humane order is the correct usage.

 

Q14. If democracy in India is done __________ with,
(a) off
(b) up
(c) away
(d) out

Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. Do away with: to remove it completely or put an end to it.

 

Q15. India itself will __________ in the morass of the various particularities that constitute it.
(a) sunk
(b) sink
(c) sank
(d) swim

Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Sink: descend from a higher to a lower position.
Also ‘Will + Base form of verb’ is the correct usage.
You may also like to read: 
 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?