SSC CGL English Antonyms Quiz: 4 March

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Antonyms Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Q1. THAW
(a) Melt
(b) Hasten
(c) Solidify
(d) Pester

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. Thaw: to go from a solid to a liquid state.
Solidify: to change from being a liquid or gas to a solid form.

 

Q2. FOIL
(a) Avert
(b) Advance
(c) Upset
(d) Ignore

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Foil: prevent (something considered wrong or undesirable) from succeeding.
Advance: to accelerate the growth or progress of.

 

Q3. DEEM
(a) Rely
(b) Surmise
(c) Infer
(d) Mistrust

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Deem: to have as an opinion.
Mistrust: to doubt the truth, validity, or effectiveness of.

 

Q4. FLEECE
(a) Defraud
(b) Vilify
(c) Cede
(d) Enrich

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. Fleece: obtain a great deal of money from (someone), typically by overcharging or swindling them.
Enrich: improve or enhance the quality or value of.

 

Q5. FULMINATION
(a) Obloquy
(b) Denunciation
(c) Compliment
(d) Diatribe

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Fulmination: an expression of vehement protest.
Compliment: a polite expression of praise or admiration.

 

Q6. STEADFAST
(a) Staunch
(b) Pliant
(c) Ardent
(d) Rigid

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Steadfast: resolutely or dutifully firm and unwavering.
Pliant: easily bent.

 

Q7. SIBILATE
(a) Whiz
(b) Boo
(c) Exalt
(d) Rasp

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Sibilate: utter with a hissing sound.
Exalt: to praise someone very highly.

 

Q8. MAGNATE
(a) Mogul
(b) Tycoon
(c) Aristocrat
(d) Nonentity

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Magnate: a wealthy and influential businessman or businesswoman.
Nonentity: an unimportant person or thing.

 

Q9. IMPUGNABLE
(a) Dicey
(b) Debatable
(c) Indubious
(d) Hazy

Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Impugnable: To attack as false or questionable
Indubious: certain, not doubtful.

 

Q10. SCRIMP
(a) Skimp
(b)Conserve
(c) Squander
(d) Curtail

Show Answer


S10. Ans.(c)
Sol. Scrimp: be thrifty or parsimonious; economize.
Squander: waste in a reckless and foolish manner.

 

Q11. GUZZLE
(a) Carouse
(b) Starve
(c) Imbibe
(d) Quaff

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Guzzle: eat or drink (something) greedily.
Starve: to suffer from hunger.

 

Q12. RAMPAGE
(a) Binge
(b) Frenzy
(c) Harmony
(d) Turmoil

Show Answer

S12. Ans.(c)
Sol. Rampage: a period of violent and uncontrollable behavior by a group of people.
Harmony: agreement of ideas, feelings, or actions, or a pleasing combination of different parts.

 

Q13. SPAT
(a) Feud
(b) Eternity
(c) Absurdity
(d) Concord

Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Spat: an often noisy or angry expression of differing opinions.
Concord: agreement or harmony between people or groups.

Q14. DENUDE
(a) Bare
(b) Clothe
(c) Bereave
(d) Jump

Show Answer

S14. Ans.(b)
Sol. Denude: strip (something) of its covering, possessions, or assets.
Clothe: to provide or cover someone with things to wear.

Q15. SAP
(a) Fortify
(b) Enervate
(c) Praise
(d) Sue

Show Answer

S15. Ans.(a)
Sol. Sap: gradually weaken or destroy (a person’s strength or power).
Fortify: to give physical strength, courage, or endurance to.

You may also like to read: 
 

RRB-JE