SSC CGL English Antonyms Quiz: 20 February

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Antonyms Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Q1. CONDUCIVE
(a) Opportune
(b) Background
(c) Salutary
(d) Useless

Show Answer

S1. Ans.(d)
Sol. Conducive: making a certain situation or outcome likely or possible.
Hence ‘Useless’ is the correct antonym.

 

Q2. PEDDLE
(a) Debase
(b) Recommend
(c) Counsel
(d) Submit

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. Peddle: promote (an idea or view) persistently or widely.
Debase: to lower in status, esteem, quality, or character.
Hence ‘Debase’ is the correct antonym.

 

Q3. COUP
(a) Triumph
(b) Stroke
(c) Catastrophe
(d) Proxy

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Coup: an instance of successfully achieving something difficult.
Catastrophe: utter failure.
Hence ‘Catastrophe’ is the correct antonym.

 

Q4. INTACT
(a) Entire
(b) Pristine
(c) Integral
(d) Damaged

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. Intact: not damaged or impaired in any way; complete.
Hence ‘Damaged’ is the correct antonym.

 

Q5. BROWBEAT
(a) Hector
(b) Console
(c) Persecute
(d) Coerce

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Browbeat: intimidate (someone), typically into doing something, with stern or abusive words.
Console: to alleviate the grief, sense of loss, or trouble of.
Hence ‘Console’ is the correct antonym.

 

Q6. UPEND
(a) Overbear
(b) Subdue
(c) Flourish
(d) Lose

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Upend: to achieve a victory over.
Hence ‘Lose’ is the correct antonym.

 

Q7. TURF
(a) Shelter
(b) Oust
(c) Injure
(d) Evict

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Turf: force (someone) to leave somewhere.
Shelter: protect or shield from something harmful.
Hence ‘Shelter’ is the correct antonym.

 

Q8. GRITTY
(a) Resolute
(b) Cowardly
(c) Amplified
(d) Gallant

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Gritty: showing courage and resolve.
Cowardly: lacking courage.
Hence ‘Cowardly’ is the correct antonym.

 

Q9. SPURT
(a) Pour
(b) Gush
(c) Sprinkle
(d) Spout

Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Spurt: gush out in a sudden and forceful stream.
Sprinkle: cover with small drops or particles of a substance.
Hence ‘Sprinkle’ is the correct antonym.

 

Q10. AWRY
(a) Suitable
(b) Uneven
(c) Insignificant
(d) Unlimited

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. Awry: away from the usual or expected course; amiss.
Suitable: right or appropriate for a particular person, purpose, or situation.
Hence ‘Suitable’ is the correct antonym.

 

Q11. BADGER
(a) Best
(b) Sanctify
(c) Pacify
(d) Assure

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. Badger: repeatedly and annoyingly ask (someone) to do something.
Hence ‘Pacify’ is the correct antonym.

 

Q12. BEFOUL
(a) Flounder
(b) Cleanse
(c) Buoyant
(d) Fumble

Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Befoul: make dirty: pollute.
Hence ‘Cleanse’ is the correct antonym.

 

Q13. BELLOW
(a) Whisper
(b) Tout
(c) Stupor
(d) Above

Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. Bellow: a deep roaring short or sound.
Hence ‘Whisper’ is the correct antonym.

 

Q14. SAPIENT
(a) Imbecile
(b) Sage
(c) Perceptive
(d) Discerning

Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Sapient: having or showing deep understanding and intelligent application of knowledge.
Imbecile: stupid; idiotic.
Hence ‘Imbecile’ is the correct antonym.

 

Q15. QUIESCENT
(a) Active
(b) Rough
(c) Quaint
(d) Queer

Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Quiescent: quiet: not active: dormant.
Hence ‘Active’ is the correct antonym.

 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?