SSC CGL Economy Quiz: 27th March| Watch LIVE Discussion

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Economy Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The BRICS New Development Bank (NDB) has been set up for –
ब्रिक्स न्यू डेवलपमेंट बैंक (NDB) की स्थापना किस लिए की गई है?
(a) Funding infrastructure projects in emerging economics for sustainable development /सतत विकास के लिए उभरती अर्थव्यवस्थाओं में बुनियादी ढांचा परियोजनाएं को वित्त पोषित करना
(b) Funding non-infrastructure projects in emerging economics for sustainable development/ सतत विकास के लिए उभरते अर्थशास्त्र में गैर-बुनियादी ढांचा परियोजनाओं को वित्त पोषित करना
(c) Funding infrastructural projects in developed countries/ विकसित देशों में बुनियादी ढांचा परियोजनाओं को वित्त पोषित करना
(d) Funding infrastructural projects in African countries only/ केवल अफ्रीकी देशों में बुनियादी ढांचा परियोजनाओं को वित्त पोषित करना

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. The New Development Bank’s purpose is to support infrastructure and sustainable development projects in BRICS and other emerging economies.

Q2. The major objective of monetary policy is to?
मौद्रिक नीति का मुख्य उद्देश्य है?
(a) Increase government’s tax revenue/ सरकार के कर राजस्व में वृद्धि
(b) Revamp the Public Distribution System/ सार्वजनिक वितरण प्रणाली को संशोधित करना
(c) Promote economic growth with price stability/ मूल्य स्थिरता के साथ आर्थिक विकास को बढ़ावा देना
(d) Weed out corruption in the economy/ अर्थव्यवस्था में भ्रष्टाचार को ख़तम करना

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Monetary policy is designed as to maintain the price stability in the economy. Thus, its main objective is to promote economic growth with Price stability. Monetary policy is the macroeconomic policy laid down by central bank.

Q3. According to Malthusian theory of population
माल्थुसियन के जनसंख्या के सिद्धांत के अनुसार
(a) Population increases in geometric ratio, food supply increases in arithmetic ratio/ ज्यामितीय अनुपात में जनसंख्या बढ़ जाती है, अंकगणितीय अनुपात में खाद्य आपूर्ति बढ़ जाती है
(b) Population increases in arithmetic ratio, food supply increases in geometric ratio/ अंकगणितीय अनुपात में जनसंख्या बढ़ जाती है, ज्यामितीय अनुपात में खाद्य आपूर्ति बढ़ जाती है
(c) Population increases in a harmonic mean, food supply increases in geometric ratio/ एक हार्मोनिक मतलब में जनसंख्या बढ़ जाती है, ज्यामितीय अनुपात में खाद्य आपूर्ति बढ़ जाती है
(d) Population increases in a harmonic ratio, food supply increases in a arithmetic ratio/ एक हार्मोनिक अनुपात में जनसंख्या बढ़ जाती है, अंकगणितीय अनुपात में खाद्य आपूर्ति बढ़ जाती है

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Malthusian theory of population states that “By nature human food increases in a slow arithmetical ratio; man himself increases in a quick geometrical ratio unless want and vice stop him. The increase in numbers is necessarily limited by the means of subsistence Population invariably increases when the means of subsistence increase, unless prevented by powerful and obvious checks.

Q4. What is MUDRA?
मुद्रा क्या है?
(a) Development and Refinance Agency / विकास और पुनर्वित्त एजेंसी
(b) Scheme for Agricultural Insurance / कृषि बीमा के लिए योजना
(c) New Planet Discovered / नया ग्रह खोजा गया
(d) Development and Regulatory Authority for Urban Township/ शहरी टाउनशिप के लिए विकास और नियामक प्राधिकरण

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Micro Units Development and Refinance Agency Bank (or MUDRA Bank) is a public sector financial institution in India. It provides loans at low rates to micro-finance institutions and non-banking financial institutions which then provide credit to MSMEs. It was launched by Prime Minister Narendra Modi on 8 April 2015. 

Q5. Value of Total Goods and Services produced in a country is its _____________ .
किसी देश में उत्पादित कुल सामानों और सेवाओं का मूल्य _____________ है.
(a) Gross Domestic Product/ सकल घरेलु उत्पाद
(b) Gross Revenue Income/ सकल राजस्व आय
(c) Total Goods Revenue/ कुल सामान राजस्व
(d) Total Income/ कुल आय

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Gross domestic product (GDP) is the monetary value of all the finished goods and services produced within a country’s borders in a specific time period.

Q6.Who is called the father of Economics?
अर्थशास्त्र के पिता किसे कहा जाता है?
(a) J.M. Keynes / जे.एम. कीन्स
(b) Malthus/ माल्थस
(c) Ricardo / रिकार्डो
(d) Adam Smith/ एडम स्मिथ

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol.Adam Smith is widely regarded as the father of modern economics.

Q7.Micro-economics is also called-
व्यष्टि अर्थशास्त्र को _______ भी कहा जाता है
(a) Income theory / आय सिद्धांत
(b) Investment theory/ निवेश सिद्धांत
(c) Price theory / मूल्य सिद्धांत
(d) Expenditure theory/ व्यय सिद्धांत

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Price theory, also known as microeconomics, is concerned with the economic behaviour or individual consumers, producers, and resource owners.

Q8.A ‘Market Economy’ is one which-
एक ‘बाजार अर्थव्यवस्था’ वह है जो-
(a) Is controlled by the Government/ सरकार द्वारा नियंत्रित है
(b) Is free from the Government control/ सरकारी नियंत्रण से मुक्त है
(c) In influenced by international market forces/ अंतरराष्ट्रीय बाजार बलों से प्रभावित
(d) All of these/उपर्युक्त सभी

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. A market economy is an economic system in which economic decisions and the pricing of goods and services are guided solely by the aggregate interactions of a country’s individual citizens and businesses. There is little government intervention or central planning.

Q9.The Economic development depends on-
आर्थिक विकास किस पर निर्भर करता है?
(a) Natural resources / प्राकृतिक संसाधन
(b) Capital formation/ पूंजी निर्माण
(c) Size of the market /बाज़ार का साइज़
(d) All of these/उपर्युक्त सभी

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. Economic development is the process by which a nation improves the economic, political, and social well-being of its people.

Q10.What are the main components of basic social infrastructure of an economy?
अर्थव्यवस्था के सामाजिक बुनियादी ढांचे के मुख्य घटक क्या हैं?
(a) Education, Industry and Agriculture/ शिक्षा, उद्योग और कृषि
(b) Education, Health and Civil Amenities/ शिक्षा, स्वास्थ्य और नागरिक सुविधाएं
(c) Transport, Health and Banks/ परिवहन, स्वास्थ्य और बैंक
(d) Industry, Trade and Transport/ उद्योग, व्यापार और परिवहन

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Social Infrastructure is a subset of the infrastructure sector and typically includes assets that accommodate social services, examples of Social Infrastructure Assets include schools, universities, hospitals, prisons and community housing.

 

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19