SSC CGL Economy Questions : 6 March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Economy Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following is the principal regulator for Stock Exchanges in India?
निम्न में से भारत में स्टॉक एक्सचेंज के लिए प्रमुख नियामक कौन है?
(a) NSE
(b) RBI
(c) SEBI
(d) IRDA

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulatory authority established under the SEBI Act 1992 and is the principal regulator for Stock Exchanges in India. SEBI’s primary functions include protecting investor interests, promoting and regulating the Indian securities markets.

Q2. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulatory authority established in-
भारतीय प्रतिभूति और विनिमय बोर्ड (सेबी) नियामक प्राधिकरण है जिसकी स्थापना ________ में की गयी थी
(a) 1992
(b) 1990
(c) 1989
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulatory authority established under the SEBI Act 1992.

Q3. The process of offering shares in a private corporation to the public for the first time is called –
किसी निजी निगम में पहली बार सार्वजनिक रूप से शेयर देने की प्रक्रिया को क्या कहा जाता है?
(a) Immediate Payment Order/ तत्काल भुगतान आदेश
(b) Internal Policy Obligation/ आंतरिक नीति दायित्व
(c) Initial Public Offer/ आरंभिक सार्वजनिक प्रस्ताव
(d) International Payment Obligation/ अंतर्राष्ट्रीय भुगतान बाध्यता

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. The process of offering shares in a private corporation to the public for the first time is called an initial public offering (IPO).

Q4. An investor who attempts to profit from a decline in stock prices of a particular security is known as–
एक निवेशक जो एक विशेष सुरक्षा के शेयर की कीमतों में गिरावट से लाभ का प्रयास करता है, उसे किस रूप में जाना जाता है?
(a) Bull /बुल
(b) Bear/बियर
(c) Boar /बोअर
(d) Bison/बिसन

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. A bear is an investor who believes that a particular security or market is headed downward and attempts to profit from a decline in stock prices.

Q5. The NIFTY 50 is the flagship index on –
NIFTY 50 किस का प्रमुख सूचकांक है?
(a) Cloth Market Price Index/ क्लॉथ मार्केट प्राइस इंडेक्स
(b) Consumer Price Index/ उपभोक्ता मूल्य सूचकांक
(c) BSE Index / BSE सूचकांक
(d) NSE Index/ NSE सूचकांक

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. The NIFTY 50 is the flagship index on the National Stock Exchange of India Ltd. (NSE).

Q6. What is meant by ‘Capital Gain’?
‘कैपिटल गेन’ से क्या अभिप्राय है?
(a) Part of profits added to the capital/ पूंजी में जोड़े गए मुनाफे का हिस्सा
(b) Rise in the value of a capital asset/ पूंजीगत संपत्ति के मूल्य में वृद्धि
(c) Additions to the capital invested in a business/ एक व्यवसाय में निवेश की गई पूंजी में वृद्धि
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Capital gain is a rise in the value of a capital asset (investment or real estate) that gives it a higher worth than the purchase price.

Q7. A market in which new securities are issued on an exchange for companies, governments and other groups is known as –
एक बाजार जिसमें कंपनियों, सरकारों और अन्य समूहों के लिए एक एक्सचेंज पर नई प्रतिभूतियां जारी की जाती हैं उसे क्या कहा जाता है?
(a) Secondary market / माध्यमिक बाज़ार
(b) Grey market/ अवैध बाज़ार
(c) Primary market / प्राथमिक बाज़ार
(d) Black market/ काला बाजार

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. A primary market issues new securities on an exchange for companies, governments and other groups to obtain financing through debt-based or equity-based securities.

Q8. The abbreviation ‘SEBI’ stands for-
‘SEBI’ का पूर्ण रूप का है?
(a) Securities and Exchange Board of India
(b) Securities and Exchange Bank of India
(c) Survey of essential business in India
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. The Securities and Exchange Board of India (SEBI).

 

 

Q9. Formalised system of trading agreements with groups of countries is known as
देशों के समूहों के साथ व्यापारिक समझौतों की औपचारिक प्रणाली को किस रूप में जाना जाता है?
(a) Trading blocks / ट्रेडिंग ब्लॉक
(b) Trade organisations/ व्यापार संगठन
(c) Trade partners / ट्रेड पार्टनर
(d) Trade ventures/ व्यापार उद्यम

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. Trading blocs are usually groups of countries in specific regions that manage and promote trade activities .
 

Q10. Under-writing refers to-
अंडर राइटिंग से क्या तात्पर्य है?
(a) under estimation/ न्यूनानुमान
(b) an act of insuring risk/ जोखिम से सुरक्षा
(c) winding up the business/ कारोबार का समापन
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Underwriting is the process that a lender or other financial service uses to assess the creditworthiness or risk of a potential customer.

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

 

RRB-JE