SSC CGL Economy Questions : 20th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. ‘Neo-Malthusian Theory’ is associated with?
नीओ-माल्थुसियन सिद्धांत’ किससे संबंधित है?
(a) Irving Fisher / इरविंग फिशर
(b) Karl Marx/कार्ल मार्क्स
(c) Thomas Malthus /थॉमस माल्थस
(d) Adam Smith/ एडम स्मिथ

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. In the late 18th century, Thomas Malthus, an English political economist, advanced a theory of crisis in his Essay on the Principle of Population, based on a posited relation of disproportion between the rate of demographic growth and the rate of growth of food supply.

Q2. Method used to measure Agricultural productivity in India?
भारत में कृषि उत्पादकता को मापने के लिए इस्तेमाल की जाने वाली विधि क्या कहलाती है?
(a) Expenditure method / व्यय विधि
(b) Output method/ आउटपुट विधि
(c) Commodity flow method/ कमोडिटी फ्लो विधि
(d) Input method/इनपुट विधि

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Agricultural productivity is measured as the ratio of agricultural outputs to agricultural inputs.

Q3. ‘The Rolling Plan’ was implemented after?
‘द रोलिंग प्लान’ किसके बाद लागू किया गया था?
(a) Third Plan / तीसरी योजना
(b) Fifth Plan/पांचवी योजना
(c) Seventh Plan /सातवीं योजना
(d) Ninth Plan/ नौवीं योजना

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. The Janata Party government rejected the Fifth Five-Year Plan and introduced a new Sixth Five-Year Plan (1978–1980). This plan was again rejected by the Indian National Congress government in 1980 and a new Sixth Plan was made.

Q4. The Lorenz curve is a graphical representation of?
लोरेंज वक्र किसका सचित्र प्रदर्शन है?
(a) Employment / रोज़गार
(b) GDP
(c) Growth/ विकास
(d) Income Distribution/ आय वितरण

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. The Lorenz curve is a graphical representation of the distribution of income or of wealth.

Q5. Which among the following is an apex institution in the sphere of Agriculture credit in India?
निम्नलिखित में से कौन सा भारत में कृषि ऋण के क्षेत्र में एक सर्वोच्च संस्थान है?
(a) EXIM Bank / एक्जिम बैंक
(b) SIDBI / सिडबी
(c) NABARD/ नाबार्ड
(d) NAFED / नेफेड

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. National Bank for Agriculture and Rural Development is an apex development financial institution in India, headquartered at Mumbai with regional offices all over India.

Q6. What is the period of rolling plan?
रोलिंग प्लान की अवधि क्या है?
(a) 1978–1980
(b) 1978–1983
(c) 1975–1980
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. The Janata Party government rejected the Fifth Five-Year Plan and introduced a new Sixth Five-Year Plan (1978–1980) called it a Rolling Plan.

Q7. Gandhian Plan was put forward in 1944 by?
1944 में गांधीवादी योजना किस के द्वारा प्रस्तुत की गयी थी?
(a) D. D. Dhar / डी. डी. धार
(b) S. N. Aggarwal/एस. एन. अगरवाल
(c) M. N. Roy /एम. एन. रॉय
(d) J. P. Narayan/जे. पी. नारायण

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Gandhian Plan was put forward by Shriman Narayan Aggarwal in 1944 who was principal of Wardha Commercial College. It was a modest kind of plan.

Q8. Rolling plan concept was coined by?
रोलिंग योजना की अवधारणा किस के द्वारा की गयी थी?
(a) John W. Miller / जॉन डब्ल्यू मिलर
(b) D. T. Lakdawala/ डी. टी. लकड़ावाला
(c) Gunnar Myrdal / गुन्नार मायर्डल
(d) Sukhmay Chakarborty/सुखमय चक्रवर्ती

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. Rolling plan concept was coined by Gunnar Myrdal.

Q9. When the population reaches the ‘Plateau phase’ then-
जब जनसंख्या ‘प्लैटो फेज’ में पहुँचती है तब-
(a) Birth rate and Death rate are equal/ जन्म दर और मृत्यु दर बराबर होती है
(b) Birth rate and death rate are not equal/जन्म दर और मृत्यु दर बराबर नहीं होती
(c) Birth rate is higher than death rate/ जन्म दर मृत्यु दर से अधिक होती है
(d) Death rate is more than birth rate/मृत्यु दर जन्म दर से अधिक होती है

Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. When the population reaches the plateau phase the population size is constant so no more growth is occurring. This is the result of natality rate being equal to mortality rate and is caused by resources becoming scarce as well as an increase in predators, diseases and parasites.

Q10. Why was ‘Tendulkar Committee’ constituted?
‘तेंदुलकर समिति’ का गठन किस कारण किया गया था?
(a) To measure unemployment/ बेरोजगारी को मापने के लिए
(b) To measure growth rate/ विकास दर को मापने के लिए
(c) To measure poverty/ गरीबी को मापने के लिए
(d) To measure agricultural produce/ कृषि उपज को मापने के लिए

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. Suresh Tendulkar committee was constituted by the Planning Commission in 2005. The current estimations of poverty are based upon the recommendations