SSC CGL Economy Questions : 13th March | Watch LIVE Discussion

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Economy Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Number of member institutions in The World Bank Group is-
विश्व बैंक समूह में सदस्य संस्थानों की संख्या क्या है?
(a) 5
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. The World Bank Group consists of five member institutions: International Bank for Reconstruction and Development (IBRD), International Development Association (IDA), International Finance Corporation (IFC), Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA), and International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID). Established in 1944, the World Bank Group is headquartered in Washington, D.C..

Q2. FAO mainly works –
FAO मुख्य रूप से किस के लिए कार्य करता है?
(a) for food processing/ खाद्य प्रसंस्करण के लिए
(b) to improve trade/ व्यापार में सुधार करने के लिए
(c) to defeat hunger/ भूख को हराने के लिए
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. The Food and Agriculture Organization of the United Nations is a specialized agency of the United Nations that leads international efforts to defeat hunger.

Q3. The World Trade Organization (WTO) is an intergovernmental organization, established in–
विश्व व्यापार संगठन (WTO) एक अंतर सरकारी संगठन है, जिसकी स्थापना किस वर्ष में की गई थी?
(a) 1991
(b) 1995
(c) 1997
(d) 1999

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. The World Trade Organization (WTO) is an intergovernmental organization that is concerned with the regulation of international trade between nations. The WTO officially commenced on 1 January 1995 under the Marrakesh Agreement,

Q4. The IMF mainly performs which of the following functions?
IMF मुख्य रूप से निम्नलिखित में से कौन सा कार्य करता है?
(i) Keeping track of the global economy and the economies of member countries/ वैश्विक अर्थव्यवस्था और सदस्य देशों की अर्थव्यवस्थाओं पर नज़र रखना
(ii) Expending International Trade/ अंतर्राष्ट्रीय व्यापार का विस्तार
(iii) Lending to countries with balance of payments difficulties/ भुगतान कठिनाइयों वाले देशों को उधार देना
(iv) Giving practical help to members/ सदस्यों को व्यावहारिक मदद देना
(a) i,ii,iii
(b) i, iii, iv
(c) ii, iv
(d) i, ii, iii, iv

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. The IMF’s fundamental mission is to ensure the stability of the international monetary system. It does so in three ways: keeping track of the global economy and the economies of member countries; lending to countries with balance of payments difficulties; and giving practical help to members.

Q5. The acronym “BRICs” was initially formulated in 2001 by?
संक्षिप्त रूप से “BRICs” की शुरुआत 2001 में किस के द्वारा हुई थी?
(a) Milton Friedman / मिल्टन फ्रीडमैन
(b) Amartya Sen/ अमर्त्य सेन
(c) Joseph Stiglitz/ जोसेफ स्टिग्लिट्ज़
(d) Jim O’Neill / जिम ओ नील

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. The acronym “BRICs” was initially formulated in 2001 by economist Jim O’Neill, of Goldman Sachs, in a report on growth prospects for the economies of Brazil, Russia, India and China – which together represented a significant share of the world’s production and population.

Q6. “World Economic Outlook” report is published _________ by the International Monetary Fund.
“विश्व आर्थिक आउटलुक” रिपोर्ट अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष द्वारा _________ प्रकाशित की जाती है।
(a) Twice in a year / साल में दो बार
(b) Once in a year / साल में एक बार
(c) 4 times in a year/एक वर्ष में 4 बार
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. The World Economic Outlook (WEO) is a survey conducted and published by the International Monetary Fund. It is published biannually and partly updated two times a year.

Q7. The Headquarters of the International Monetary Fund is located at
अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
(a) London/लन्दन
(b) Washington/वाशिंगटन
(c) New York/न्यू यॉर्क
(d) Geneva/ जिनेवा

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. The International Monetary Fund is an international organization headquartered in Washington, D.C.

Q8. GATT stands for–
GATT का पूर्ण रूप क्या है?
(a) General Agreement on Tariffs and Trade
(b) General Act on Traffic and Trade
(c) Global Agreement on Tariffs and Trade
(d) General Agreement on Town’s Trade

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. The WTO officially commenced on 1 January 1995 under the Marrakesh Agreement, signed by 124 nations on 15 April 1994, replacing the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT), which commenced in 1948.

 

 

Q9. New Development Bank (NDB) is a multilateral development bank established by-
न्यू डेवलपमेंट बैंक (NDB) एक बहुपक्षीय विकास बैंक है, जिसे ________ द्वारा स्थापित किया गया है
(a) SAARC
(b) World Bank/ विश्व बैंक
(c) BRICS
(d) BIS

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. The New Development Bank (NDB), formerly referred to as the BRICS Development Bank, is a multilateral development bank established by the BRICS states (Brazil, Russia, India, China and South Africa).
     

Q10. Global Environment Fund (GEF) is a global alternative asset manager established in –
वैश्विक पर्यावरण कोष (GEF) एक वैश्विक वैकल्पिक संपत्ति प्रबंधक है, इसकी स्थपाना किस वर्ष में की गयी थी?
(a) 1992
(b) 1990
(c) 1989
(d) 1991

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Global Environment Fund (GEF) is a global alternative asset manager established in 1990 to invest in high-growth clean energy, energy and resource efficiency, environmental, and sustainable natural resource management industries throughout the world.

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19