SSC Economy Questions for 2018: 13th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Verghese Kurien was the father of –
वर्गीज कुरियन किस के पिता थे?
(a) Blue Revolution / नीली क्रांति
(b) White Revolution/ श्वेत क्रांति
(c) Yellow Revolution/ पीली क्रांति
(d) Green Revolution/ हरित क्रांति

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol.Verghese Kurien was the father of the White Revolution.

 

Q2. Due to miserable failure of which five-year plan “Planning Holiday” announced in our country?
हमारे देश में किस पंचवर्षीय योजना की दयनीय विफलता के कारण “योजना अवकाश” घोषित किया गया था?
(a) Fourth / चौथा
(b) Third/ तीसरा
(c) Second/दूसरा
(d) Seventh/सातवां

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Plan Holidays (1966–1969) Due to miserable failure of the Third Plan the government was forced to declare “plan holidays” (from 1966–67, 1967–68, and 1968–69). Three annual plans were drawn during this intervening period.

 

Q3. Who among the following considered as the founder and architect of India’s Blue Revolution ?
निम्नलिखित में से किसे भारत की नीली क्रांति के संस्थापक और वास्तुकार के रूप में माना जाता है?
(a) Hiralal Chaudhuri /हीरालाल चौधरी
(b) M. S. Swaminathan/एम. एस. स्वामीनाथन
(c) Verghese Kurien/ वर्गीज कुरियन
(d) Shalihotra/शालिहोत्र

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. The concept of rapid increase in the production of fish and marine product through package programme is called as blue revolution. The founder and architect of India’s Blue Revolution is widely regarded to be Dr. Hiralal Chaudhuri, who in 1957 developed the process of induced breeding in carp.

 

Q4. Operation Flood was launched in-
ऑपरेशन फ्लड कब शुरू किया गया था?
(a) 1970
(b) 1990
(c) 1947
(d) 1956

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. The White Revolution, known as Operation Flood, was launched in 1970.

Q5. The White Revolution in India was an initiative by-
भारत में श्वेत क्रांति किसकी पहल थी?
(a) National Dairy Development Board / राष्ट्रीय डेयरी विकास बोर्ड
(b) Ministry of Agricultre/ कृषि मंत्रालय
(c) World Bank/ विश्व बैंक
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. It was an initiative by India’s National Dairy Development Board (NDDB) and was the world’s biggest dairy development programme. It transformed India from a milk deficient nation into the world’s largest milk producers.

Q6. The Twenty Point Programme (TPP) was launched by the Government of India during which five year plan?
ट्वेंटी पॉइंट प्रोग्राम (TPP) भारत सरकार द्वारा किस पंचवर्षीय योजना के दौरान शुरू किया गया था?
(a) Third /तीसरा
(b) Fourth/चौथा
(c) Fifth /पांचवा
(d) Seventh/सातवां

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. The Twenty Point Programme (TPP) was launched by the Government of India in 1975. The Programme was first revised in 1982 and again in 1986.

 

Q7. Brown Revolution is related to –
भूरी क्रांति किससे संबंधित है?
(a) Fodder / चारा
(b) sea products/ समुद्री उत्पाद
(c) Leather / चमड़ा
(d) milk production/ दूध उत्पादन

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Brown Revolution is related to Leather/non-conventional(India)/Cocoa production.

 

Q8. Second five year plan was based on–
द्वितीय पंचवर्षीय योजना किस पर आधारित थी?
(a) Salo growth model/ सालो वृद्धि मॉडल
(b) Wakil and Brahmanand Model/ वकिल और ब्रह्मानंद मॉडल
(c) Herald-Domar Growth model/ हेराल्ड-डोमर वृद्धि मॉडल
(d) Mohalanobis Model/ महालनोबिस मॉडल

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Second five year plan was based on the P.C. Mahalanobis Model.

 

Q9. Golden Revolution is related with –
स्वर्ण क्रांति किस से संबंधित है?
(a) Rearing of lagoons / लैगून के पालन
(b) Honey and Horticulture production / शहद और बागवानी उत्पादन
(c) Pulses /दालें
(d) Grapes production/ अंगूर का उत्पादन

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. Golden Revolution was the period between 1991-2003. Golden Revolution focuses on Honey and Horticulture production.

 

Q10. The First five year plan of the Government of India was based on-
भारत सरकार की प्रथम पंचवर्षीय योजना किस पर आधारित थी?
(a) Harrod-Domar model/ हैरोड-डोमर मॉडल
(b) Leontief input-output model/ लिओनटिफ इनपुट-आउटपुट मॉडल
(c) Mahalanobis two-sector model/ महालनोबिस दो-सेक्टर मॉडल
(d) Mahalanobis four-sector model/ महालनोबिस चार-सेक्टर मॉडल

Show Answer


S10. Ans.(a)
Sol. The First five year plan was based on the Harrod-Domar model. It was made for the duration of 1951 to 1956.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?