SSC CGL Economics Questions : 27th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Economics Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1 “Residex Index” is associated with which of these?
“रेसिडेक्स इंडेक्स” इनमें से किस से सम्बन्धित है?
(a) Share Prices/ शेयर मूल्य
(b) Mutual Fund Prices/ म्यूचुअल फंड की कीमतें
(c) Price Inflation Index/ मूल्य मुद्रास्फीति सूची
(d) Housing Prices / आवास की कीमतें

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The RESIDEX was first launched in 2007 by the National Housing Bank (NHB) to provide an index of residential prices in India.

 

Q2. For internal financing of Five Year Plans, the Government depends on ___________.
पंचवर्षीय योजनाओं के आंतरिक वित्तपोषण के लिए, सरकार ___________ पर निर्भर होती है।
(a) taxation and public borrowing/ कराधान और सार्वजनिक उधार
(b) taxation, public borrowing and deficit financing/ कराधान, सार्वजनिक उधार और घाटा वित्तपोषण
(c) Only taxation / केवल कराधान
(d) none of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(b)
Sol. For internal financing of Five Year Plans, the Government depends on taxation, public borrowing and deficit financing.

Q3.The average variable cost curve is ____ shaped.
औसत परिवर्तनीय लागत वक्र ____ आकार का होता है
(a) U
(b) V
(c) X
(d) W

Show Answer
Ans.(a)
Sol.The Average Variable Cost Curve is ‘U’ shaped.

Q4.If a consumer’s demand for a good moves in the same direction as the consumer’s income, the consumer’s demand for that good must be inversely related to the price of the good is called __________.
यदि एक वस्तु के लिए उपभोक्ता की मांग उसकी आय के समान दिशा में बढती है, तो उस वस्तु के लिए उपभोक्ता की मांग उस वस्तु की कीमत से प्रतिलोम रूप से सम्बंधित होनी चाहिए जिसे _________ कहा जाता है.
(a) Law of demand / मांग का नियम
(b) Law of supply/ आपूर्ति का नियम
(c) Law of substitution / प्रतिस्थापन का नियम
(d) Law of optimal choice/ इष्टतम पसंद का नियम

Show Answer
Ans.(a)
Sol.If a consumer’s demand for a good moves in the same direction as the consumer’s income, the consumer’s demand for that good must be inversely related to the price of the good is called Law of demand.

Q5. Irfaan loves black coffee. A roadside stall selling a cup of black coffee at Rs. 120, offered 25% discount to Irfaan. If Irfaan was willing to pay even Rs. 200 for this cup of black coffee, Irfaan’s consumer surplus is –
इरफान को ब्लैक कॉफी बहुत पसंद है। एक सड़क के किनारे स्टाल पर एक कप ब्लैक कॉफी 120 रूपए में बेची जाती है वह इरफ़ान को 25% छूट देता है। अगर इरफान ब्लैक कॉफी के इस कप के लिए 200 रुपये देने को तैयार था, तो इरफान का उपभोक्ता अधिशेष कितना है?
(a) 90
(b) 80
(c) 30
(d) 110

Show Answer
Ans.(d)
Sol.Consumer surplus is defined as the difference between the total amount that consumers are willing and able to pay for a good or service (indicated by the demand curve) and the total amount that they actually do pay.
Irfan willing to pay =200
Irfan actual pay after discount=90
Consumption surplus=Irfan willing to pay – Irfan actual pay after discount
=200-90
=110

Q6. Which among the following does not count in the development expenditure of government?
निम्नलिखित में से कौन सा सरकार के विकास व्यय में नहीं आता है?
(a) Expenditure on economic services/ आर्थिक सेवाओं पर व्यय
(b) Expenditure on social services/ सामाजिक सेवाओं पर व्यय
(c) Grant to states/ राज्यों को अनुदान
(d) Defence expenditure/ रक्षा व्यय

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Developmental expenditure refers to the expenditure of the government which helps in economic development by increasing production and real income of the country.It doesn’t include Defence expenditure.

 

Q7. If demand curve for a fishing rod is D = 37000 – 11P and supply curve is S = 12000 + 9P, find the equilibrium quantity?
यदि मछली पकड़ने वाली छड़ी के लिए मांग वक्र D = 37000 – 11P है और आपूर्ति वक्र S = 12000 + 9P है, संतुलन मात्रा ज्ञात कीजिए?
(a) 1250 units /इकाई
(b) 23250 units / इकाई
(c) 52350 units / इकाई
(d) 2500 units/ इकाई

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Demand= Supply ( at Equillibrium)
37000-11P=12000+9P
25000=20P
P=1250
(Equillibrium)D=37000-11*1250
=23250

Q8. The minimum price at which I was willing to sell my old TV was Rs. 7,000. I quoted Rs. 12,000 while selling it, but it sold for Rs. 10,500. This transaction generated –
न्यूनतम कीमत जिस पर मैं अपना पुराना टीवी बेचने को तैयार था वह 7,000 रूपए है। मैंने इसे बेचते समय 12,000 रूपए की कीमत रखी, लेकिन उसे 10,500 रुपये के लिए बेच दिया। इस लेन-देन में _____________ हुआ
(a) Rs. 3,500 worth of consumer surplus / 3,500 रुपये का उपभोक्ता मूल्य अधिशेष
(b) Rs. 5000 worth of consumer surplus /5,000 रुपये का उपभोक्ता मूल्य अधिशेष
(c) Rs. 5000 worth of producer surplus /5000 रूपए का निर्माता मूल्य अधिशेष
(d) Rs. 3,500 worth of producer surplus/ 3,500 रूपए का निर्माता मूल्य अधिशेष

Show Answer

Ans.(d)
Sol.Transaction= 10500-700
=3500
Thus, the transaction generated is Rs. 3,500 worth of producer surplus .
 

Q9. If the fixed costs of a factory producing candles is Rs 20,000, selling price is Rs 30 per dozen candles and variable cost is Rs 1.5 per candle, what is the break-even quantity?
यदि मोमबत्तियाँ बनाने वाले कारखाने की निर्धारित लागत 20,000 रुपये है, तो विक्रय मूल्य 30 रुपये प्रति दर्जन मोमबत्तियाँ हैं और परिवर्तनीय लागत 1.5 रुपये प्रति मोमबत्ती है, ब्रेक-इवन मात्रा क्या है?
(a) 20000
(b) 10000
(c) 15000
(d) 12000

Show Answer

Ans.(a)
Sol. B.E.Q=Fixed cost/(price per unit- variable cost)Price per unit=30/12
=2.5
B.E.Q=20000/(2.5-1.5)
=20000. 

Q10. Calculate the economic profit for a firm if it’s total revenues are Rs. 35 crores, explicit costs are Rs. 7 crores, and implicit costs are Rs. 10 crores.
यदि किसी कंपनी के कुल राजस्व 35 करोड़, स्पष्ट लागत 7 करोड़ और निहित लागत 10 करोड़ रूपए है तो फर्म के आर्थिक लाभ की गणना करें.
(a) Rs. 32 crores / करोड़ रूपए
(b) Rs. 52 crores/ करोड़ रूपए
(c) Rs. 18 crores / करोड़ रूपए
(d) Rs. 38 crores/ करोड़ रूपए

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. Economic profit =Revenue-(Implicit cost + explicit cost).
EP=35-(7=10)
= 35-17
=18 Cr.

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?