SSC CGL/CHSL English Synonyms Quiz: 4 April| Watch LIVE Discussion

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Sentence Synonyms Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q1. NINCOMPOOP
(a) Wise
(b) Fool
(c) Lover
(d) Companion

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Nincompoop: a foolish or stupid person.
Hence the correct synonym is ‘Fool’.

Q2. RAVINE
(a) Lucid
(b) Patent
(c) Abyss
(d) Palpable

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Ravine: a deep, narrow gorge with steep sides.
Abyss: a deep or seemingly bottomless chasm.
Hence the correct synonym is ‘Abyss’.

Q3. KNACKERED
(a) Fatigued
(b) Spirited
(c) Inspired
(d) Intact

Show Answer

S3. Ans.(a)
Sol. Knackered: extremely tired.
Fatigued: tired; wearied.
Hence the correct synonym is ‘Fatigued’.

Q4. GORGE
(a) Nibble
(b) Starve
(c) Impress
(d) Gobble

Show Answer

S4. Ans.(d)
Sol. Gorge: eat a large amount greedily; fill oneself with food.
Gobble: eat (something) hurriedly and noisily.
Hence the correct synonym is ‘Gobble’.

 

Q5. SPLAY
(a) Defile
(b) Jade
(c) Fray
(d) Spread

Show Answer

S5. Ans.(d)
Sol. Splay: to spread wide apart.
Hence the correct synonym is ‘Spread’.

 

Q6. PRE-EMPT
(a) Damage
(b) Forestall
(c) Lurk
(d) Promote

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Pre-empt: take action in order to prevent (an anticipated event) happening.
Forestall: prevent or obstruct (an anticipated event or action) by taking advance action.
Hence the correct synonym is ‘Forestall’.

 

Q7. TARRY
(a) Stampede
(b) Scud
(c) Trail
(d) Hasten

Show Answer

S7. Ans.(c)
Sol. Tarry: to delay or be tardy in acting or doing.
Trail: walk or move slowly or wearily.
Hence the correct synonym is ‘Trail’.

 

Q8. ZAP
(a) Bear
(b) Create
(c) Begin
(d) Destroy

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Zap: destroy or obliterate.
Hence the correct synonym is ‘Destroy’.

 

Q9. SMUG
(a) Modest
(b) Demure
(c) Overweening
(d) Meek

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Smug: having or showing an excessive pride in oneself or one’s achievements.
Overweening: too confident or proud.
Hence the correct synonym is ‘Overweening’.

Q10. DOLE
(a) Nonchalance
(b) Gist
(c) Allowance
(d) Intent

Show Answer


S10. Ans.(c)
Sol. Dole: benefit paid by the state to the unemployed.
Allowance: the amount of something that is permitted, especially within a set of regulations or for a specified purpose.
Hence the correct synonym is ‘Allowance’.

 

Q11. FALLACY
(a) Delicacy
(b) Integrity
(c) Misconception
(d) Evidence

Show Answer

S11. Ans.(c)
Sol. Fallacy: a mistaken belief
Misconception: a view or opinion that is incorrect because based on faulty thinking or understanding.
Hence the correct synonym is ‘Misconception’.

Q12. REPROACH
(a) Avow
(b) Exalt
(c) Exonerate
(d) Admonish

Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. Reproach: express to (someone) one’s disapproval of or disappointment in their actions.
Admonish: reprimand firmly.
Hence the correct synonym is ‘Admonish’.

 

Q13. MIDGET
(a) Immense
(b) Minute
(c) Separate
(d) Collaborate

Show Answer

S13. Ans.(b)
Sol. Midget: very small.
Minute: extremely small.
Hence the correct synonym is ‘Minute’.

Q14. SLOPPY
(a) Careful
(b) Disorganized
(c) Drunk
(d) Untrustworthy

Show Answer

S14. Ans.(b)
Sol. Sloppy: careless and unsystematic; excessively casual.
Disorganized: not properly planned and controlled.
Hence the correct synonym is ‘Disorganized’.

 

Q15. NUMINOUS
(a) Spiritual
(b) Profane
(c) Ordinary
(d) Heinous

Show Answer

S15. Ans.(a)
Sol. Numinous: having a strong religious or spiritual quality.
Hence the correct synonym is ‘Spiritual’.

 

You may also like to read: