SSC CGL/CHSL English Synonyms Quiz: 26 April

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Synonyms Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q1. BARGE
(a) Shove
(b) Shout
(c) Interpret
(d) Plead

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Barge: move forcefully or roughly.
Shove: push (someone or something) roughly.
Hence Barge and Shove are synonyms to each other.

Q2. CHERUBIC
(a) Elderly
(b) Lowness
(c) Adorable
(d) Hardheaded

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Cherubic: having the innocence or plump prettiness of a young child.
Adorable: inspiring great affection or delight.
Hence Cherubic and Adorable are synonyms to each other.

Q3. HUMMOCK
(a) Tranquility
(b) Slab
(c) Hammer
(d) Knoll

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Hummock: a very small hill or raised part of the ground; hillock.
Knoll: a small hill or mound.
Hummock and Knoll are synonyms to each other.

Q4. POLTROON
(a) Pusillanimous
(b) Gallant
(c) Gutsy
(d) Wearied

Show Answer

S4. Ans.(a)
Sol. Poltroon: having or showing a shameful lack of courage.
Pusillanimous: showing a lack of courage or determination; timid.
Gutsy: having or showing courage, determination, and spirit.
Hence Poltroon and Pusillanimous are synonyms to each other.

Q5. ROSTRUM
(a) Guardian
(b) Podium
(c) Device
(d) Scheme

Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. Rostrum: a level usually raised surface.
Podium: a small platform on which a person may stand to be seen by an audience.
Hence Rostrum and Podium are synonyms to each other.

Q6. PROROGUE
(a) Adjourn
(b) Convene
(c) Rally
(d) Continue

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Prorogue: to bring to a formal close for a period of time.
Adjourn: break off (a meeting, legal case, or game) with the intention of resuming it later.
Convene: come or bring together for a meeting or activity.
Hence Prorogue and Adjourn are synonyms to each other.

Q7. REPRISE
(a) Supply
(b) Encapsulate
(c) Enlarge
(d) Protrusive

Show Answer

S7. Ans.(b)
Sol. Reprise: to make into a short statement of the main points.
Encapsulate: express the essential features of (something) succinctly.
Protrusive: thrusting forward.
Hence Reprise and Encapsulate are synonyms to each other.

Q8. OVERSTRUNG
(a) Desirable
(b) Prosperity
(c) Repetition
(d) Restive

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Overstrung: extremely nervous or tense.
Restive: unwilling to be controlled or be patient.
Hence Overstrung and Restive are synonyms to each other.

 

Q9. WALLOW
(a) Suffer
(b) Sacrifice
(c) Luxuriate
(d) Confess

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Wallow: (of a person) indulge in an unrestrained way in something that one finds pleasurable.
Luxuriate: enjoy (something) as a luxury; take self-indulgent delight in.
Hence Wallow and Luxuriate are synonyms to each other.

Q10. SPAWN
(a) Destroy
(b) Generate
(c) Calm
(d) Raze

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Spawn: to cause something new, or many new things, to grow or start suddenly.
Hence Spawn and Generate are synonyms to each other.

Q11. GROGGY
(a) Sensible
(b) Pensive
(c) Cunning
(d) Unsteady

Show Answer

S11. Ans.(d)
Sol. Groggy: weak and unable to think clearly or walk correctly.
Unsteady: liable to fall or shake; not steady in position.
Hence Groggy and Unsteady are synonyms to each other.

Q12. BURLY
(a) Willowy
(b) Slight
(c) Stout
(d) Bony

Show Answer

S12. Ans.(c)
Sol. Burly: (of a person) large and strong; heavily built.
Stout: (of a person) rather fat or of heavy build.
Hence Burly and Stout are synonyms to each other.

Q13. BUFF
(a) Injure
(b) Burnish
(c) Incite
(d) Insult

Show Answer

S13. Ans.(b)
Sol. Buff: polish (something)
Burnish: polish (something, especially metal) by rubbing.
Hence Buff and Burnish are synonyms to each other.

Q14. QUEASY
(a) Dynamic
(b) Peppy
(c) Funny
(d) Peaky

Show Answer

S14. Ans.(d)
Sol. Queasy: nauseous; feeling sick.
Peppy: lively and high-spirited.
Peaky: pale from illness or fatigue; sickly.
Hence Queasy and Peaky are synonyms to each other.

Q15. GLEAN
(a) Garner
(b) Comment
(c) Glunch
(d) Glare

Show Answer

S15. Ans.(a)
Sol. Glean: obtain (information) from various sources, often with difficulty.
Garner: gather or collect (something, especially information or approval).
Glunch: look bad-tempered or depressed
Hence Glean and Garner are synonyms to each other.

 

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read: