SSC CGL/CHSL English Synonyms Quiz: 12 April| Watch LIVE Discussion

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Synonyms Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q1. CONSTERNATION
(a) trepidation
(b) recognition
(c) gaiety
(d) equanimity

Show Answer

S1. Ans.(a)
Sol. Consternation: a feeling of anxiety or dismay, typically at something unexpected.
Trepidation: a feeling of fear or anxiety about something that may happen.
Equanimity: calmness and composure, especially in a difficult situation.
Hence Consternation and Trepidation are synonyms to each other.

Q2. NECROPOLIS
(a) nefarious
(b) disagreement
(c) cemetery
(d) churchyard
Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Necropolis: a cemetery.
Hence Necropolis and Cemetery are synonyms to each other.

Q3. KNACK
(a) stamina
(b) flair
(c) cruelty
(d) shortcoming

Show Answer

S3. Ans.(b)
Sol. Knack: an acquired or natural skill at doing something.
Flair: a special or instinctive aptitude or ability for doing something well.
Hence Knack and Flair are synonyms to each other.

Q4. SLEUTH
(a) investigator
(b) traveller
(c) convict
(d) jury

Show Answer

S4. Ans.(a)
Sol. Sleuth: a detective.
Hence Sleuth and Investigator are synonyms to each other.

Q5. KIBITZ
(a) besiege
(b) meddle
(c) avoidance
(d) shrewd
Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. Kibitz: Look on and offer unwelcome advice.
Meddle: interfere in something that is not one’s concern.
Hence Kibitz and Meddle are synonyms to each other.

Q6. COMPUNCTION
(a) equipment
(b) excitement
(c) repentance
(d) confusion

Show Answer

S6. Ans.(c)
Sol. Compunction: a feeling of guilt or moral scruple that prevents or follows the doing of something bad.
Repentance: the action of repenting; sincere regret or remorse.
Hence Compunction and Repentance are synonyms to each other.

Q7. WRY
(a) jubilant
(b) vexed
(c) resolved
(d) wolfish

Show Answer

S7. Ans.(b)
Sol. Wry: (of a person’s face or features) twisted into an expression of disgust, disappointment, or annoyance.
Vexed: annoyed, frustrated, or worried.
Hence Wry and Vexed are synonyms to each other.

Q8. ESCULENT
(a) legal
(b) edible
(c) malcontent
(d) disguised

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Esculent: fit to be eaten.
Hence Esculent and Edible are synonyms to each other.

 

Q9. ACCOST
(a) hesitate
(b) injurious
(c) address
(d) selective

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Accost: approach and address (someone) boldly or aggressively.
Hence Accost and Address are synonyms to each other.

Q10. SLAKE
(a) sharpen
(b) sate
(c) stain
(d) premature

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Slake: quench or satisfy (one’s thirst).
Sate: satisfy (a desire or an appetite) to the full.
Hence Slake and Sate are synonyms to each other.

Q11. TROTH
(a) glorify
(b) faithful
(c) persuade
(d) ego

Show Answer

S11. Ans.(b)
Sol. Troth: faith or loyalty
Hence Troth and Faithful are synonyms to each other.

Q12. PERSUASION
(a) qualification
(b) taste
(c) certitude
(d) trait

Show Answer

S12. Ans.(c)
Sol. Persuasion: a belief or set of beliefs, especially religious or political ones.
Certitude: something that someone firmly believes is true.
Hence Persuasion and Certitude are synonyms to each other.

Q13. BEWAIL
(a) careless
(b) envy
(c) rue
(d) rogue

Show Answer

S13. Ans.(c)
Sol. Bewail: express great regret, sadness, or disappointment about (something).
Rue: bitterly regret (something one has done or allowed to happen) and wish it undone.
Hence Bewail and Rue are synonyms to each other.

Q14. EXORCISE
(a) expel
(b) entertain
(c) explain
(d) enigmatic

Show Answer

S14. Ans.(a)
Sol. Exorcise: rid (a person or place) of a supposed evil spirit.
Expel: force (someone) to leave.
Hence Exorcise and Expel are synonyms to each other.

Q15. OBSTREPEROUS
(a) squawking
(b) sullen
(c) subdued
(d) hushed

Show Answer

S15. Ans.(a)
Sol. Obstreperous: noisy and difficult to control.
Squawking: complaining or protesting loudly or vehemently.
Hence Obstreperous and Squawking are synonyms to each other.

 

You may also like to read: