SSC CGL/CHSL English Sentence Completion Quiz: 22 March| Watch LIVE Discussion

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Sentence Completion Quiz with Detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): In the following questions, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q1. Her working as a public defender was not due to her passion for the job but solely as ________.
(a) bells and whistles
(b) a means to an end
(c) a way the wind blows
(d) to blow a gasket

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Bells and Whistles (idiom): attractive additional features or trimmings.
A means to an end (idiom): something done to achieve something else.
Way the wind blows (idiom): information about a situation.
Blow a gasket (idiom): lose one’s temper.
Hence option B is the correct choice.

Q2. You didn’t do your homework, _________?
(a) did you
(b) has you
(c) haven’t you
(d) did they

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. By Question Tag Rule, the affirmative form of Helping Verb followed by the subject is used for a negative sentence.
Hence option A is the correct choice.

 

Q3. When he cleared UPSC Exam, he ________________ of all his hard work.
(a) skated on thin ice
(b) reaped the harvest
(c) took a back seat
(d) took a nosedive

Show Answer

S3. Ans.(b)
Sol. Skate on thin ice (idiom): do or say something risky or something that could cause trouble.
Reap the harvest (idiom): benefit or suffer as a direct result of past actions.
Take a back seat (idiom): choose to be less important in a role.
Take a nosedive (idiom): rapid drop or decrease in value.
Hence option B is the correct choice.

 

Q4. I did not want to _________ the fact that she was unemployed.
(a) bring over
(b) bring on
(c) bring off
(d) bring up

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. Bring over: bring to someone’s house.
Bring on: cause something.
Bring off: succeed at something difficult or unexpected.
Bring up: mention.
Hence option D is the correct choice.

 

Q5. The authorities would not __________to the strikers’ demands.
(a) accept
(b) accede
(c) access
(d) accession

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Accede: agree to a demand, request, or treaty.
Hence option B is the correct choice.

 

Q6. We saw an elephant ____________ along the road.
(a) lumbering
(b) limning
(c) frittering
(d) gleaning

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Lumber: move in a slow, heavy, awkward way.
Limn: depict or describe in painting or words.
Fritter: waste time, money, or energy on trifling matters.
Glean: obtain (information) from various sources, often with difficulty.
Hence option A is the correct choice.

 

Q7. The affluent life styles of contemporary politicians are in sharp contrast to the _________ways of living of the freedom fighters.
(a) agnostic
(b) stingy
(c) consoled
(d) austere

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Austere: (of living conditions or a way of life) having no comforts or luxuries.
Hence option D is the correct choice.

 

Q8. The older generation is _______in its outlook and hence cannot tolerate independent ideas of the youngsters.
(a) paradox
(b) liberal
(c) orthodox
(d) restricted

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. Orthodox: following or conforming to the traditional or generally accepted rules or beliefs of a religion, philosophy, or practice.
Hence option C is the correct choice.

 

Q9. The Supreme Court had recently ______the government from implementing the Finance Commission Report in view of adverse economic situation in the country.
(a) avoided
(b) directed
(c) enclosed
(d) restrained

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. Restrain: to moderate or limit the force, effect, development, or full exercise of.

 

Q10. It is not easy to ___________ a young horse.
(a) break forth
(b) break in
(c) bear out
(d) back down

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Break forth (phrasal verb): to burst out.
Break in (phrasal verb): to accustom to a certain activity
Bear out (phrasal verb): to confirm.
Back down (phrasal verb): give up a claim.
Hence option B fits in the context.

 

Q11. The teacher spoke so rapidly that the students could make ______________ of his lecture.
(a) the grade
(b) water hold
(c) neither head nor tail
(d) eyes at

Show Answer

S11. Ans.(c)
Sol. Make the grade(idiom): to be up to a standard of quality.
Hold water (idiom): tenable
Make neither head nor tail (idiom): not to understand.
Make eyes at (idiom): looking at a person with your romantic interest.
Hence option C fits in the context.

 

Q12. If we want our country to progress in every field, we must improve the economic conditions of the ____________.
(a) men of straw
(b) rank and file
(c) men of letters
(d) notorious people

Show Answer

S12. Ans.(b)
Sol. A man of straw (idiom): a man whose character is weak and who lacks definite beliefs
Rank and File (idiom): common man.
A man of letter (idiom): A man who is well-versed in literature and related scholarly pursuits.
Hence option B fits in the context.

 

Q13. My father has never taken or given a bribe in his life. He is a policeman and has never ________ to any municipal bribery.
(a) slated
(b) pandered
(c) flayed
(d) panned

Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Slate: criticize severely
Pander: to do or provide what someone wants or demands even though it is not proper, good, or reasonable.
Flay: criticize severely and brutally.
Pan: to criticize.
Option B fits in the context.

Q14. The needy man _____________ to the money lender and requested him to lend him some money.
(a) was approached
(b) was being approached
(c) approach
(d) approached

Show Answer

S14. Ans.(d)
Sol. Here we don’t need to use ‘was’ before approached as the single subject ‘the needy man’ is involved in two actions viz. approaching and requesting. Hence option D fits in the context.

Q15. How did you __________this rare book?
(a) come by
(b) let out
(c) come along
(d) come away

Show Answer

S15. Ans.(a)
Sol. Come by (phrasal verb): obtain
Let out (phrasal verb): utter
Come along (phrasal verb): make haste
Come away (phrasal verb): become detached
Hence option A fits in the context.

 

You may also like to read: