SSC CGL/CHSL English Sentence Completion Quiz: 10 April| Watch LIVE Discussion

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Sentence Completion Quiz with detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-10): In the following questions, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q1. Grandmother has a good memory; she can remember things which __________ many years ago.
(a) had happened
(b) have happened
(c) happened
(d) happens to be

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. Subject + V2(past form of verb)+ Object……………..+ ago.

Q2. I _________ her among the crowd just now.

(a) have glimpsed
(b) had glimpsed
(c) have been glimpsing
(d) glimpsed

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. When ‘just now’ means a very short time ago. It takes past form of the verb i.e.V2.

Q3. Lost time is ________ again, and what we call time enough always proves little enough.

(a) found never
(b) find never
(c) never found
(d) never been found

Show Answer

S3. Ans.(c)
Sol. ‘Never’, ‘Seldom’, ‘Always’ are used before the ‘Main verb’. Also the sentence is in ‘passive voice’. Hence option C is the correct choice.

Q4. To such a degree ____________ that people rebuked him.
(a) he made a noise
(b) did he make a noise
(c) he had made a noise
(d) did he make noise

Show Answer

S4. Ans.(b)
Sol. Sentences beginning with ‘To such a point, ‘To such a degree’, ‘To such an extent’ take inversion form i.e. “To such a degree + H.V. (auxiliary) +Subject + M.V.” Moreover ‘make a noise’ is the correct idiomatic expression not ‘make noise’.

Q5. I’m going to adopt her as ________ as Julie and I get married.

(a) sooner
(b) quickly
(c) earlier
(d) soon

Show Answer

S5. Ans.(d)
Sol. Soon means ‘a short time after then’ i.e. in or after a short time.
Early means ‘near the beginning of a period of time we are talking about’. Early does not mean soon. Moreover, comparative degree is not needed.
While we use quickly to refer to the speed with which something is done.
Hence option D is the correct choice.

Q6. Now that she saw Justin again, he was _____________ interesting and a little older than she had remembered him.

(a) rather less
(b) fairly less
(c) rather lesser
(d) absolutely quite less

Show Answer

S6. Ans.(a)
Sol. We use rather with more and less + an adjective or adverb to make a comparison with something. Fairly is used with ‘pleasant positive degree of adjectives’ while ‘absolutely quite’ is a wrong usage.

Q7. We prefer to work with a comparatively ____________ number of clients.
(a) smaller
(b) fewer
(c) small
(d) lesser

Show Answer

S7. Ans.(c)
Sol. ‘Comparatively + Positive Degree of Adjective’ is the correct grammatical usage.

Q8. I guess so, but I wonder sometimes if heredity is ___________ factor.
(a) a more major
(b) the most major
(c) the more major
(d) the major

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. ‘Major’ is positive degree in form but a ‘superlative degree’ in sense. Hence it doesn’t take ‘more’ or ‘most’ before itself.

 

Q9. _______________ the effect of heat waves is vital to ensuring a high turnout in the elections by making it safe for voters.
(a) Vitiating
(b) Mitigating
(c) Laminating
(d) Ruing

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. Mitigate: to make something less severe or less unpleasant.
Hence option B is the correct choice.

Q10. The contractors in turn _______ all labour laws and do not even pay minimum wages.
(a) clout
(b) rout
(c) flout
(d) lout

Show Answer


S10. Ans.(c)
Sol. Flout is a verb which means openly disregard (a rule, law, or convention).
Q11. He was ____________ at being excluded from the meeting.

(a) vanguard
(b) peeved
(c) upfront
(d) savant

Show Answer

S11. Ans.(b)
Sol. Peeved: Aroused to impatience or anger.
Hence option B is the correct choice.

Q12. Many of these locations are still _________ in intrigue, with their goings-on staying behind closed doors.
(a) shrieked
(b) debatable
(c) parched
(d) shrouded

Show Answer

S12. Ans.(d)
Sol. Shriek: utter a high-pitched piercing sound or words, especially as an expression of terror, pain, or excitement.
Shroud: cover or envelop so as to conceal from view.
Hence option D is the correct choice.

Q13. Still a ____________ of spots across the globe are entirely forbidden to outside travelers.
(a) cast
(b) bloat
(c) slew
(d) stench

Show Answer

S13. Ans.(c)
Sol. Slew: a large amount or number.
Stench: a strong and very unpleasant smell.
Hence option C is the correct choice.

Q14. I thought he ______ the part of Hamlet with great skill.
(a) came off
(b) fell through
(c) put off
(d) carried off

Show Answer

S14. Ans.(d)
Sol. Come off: become detached.
Fall through: fail.
Carry off: to perform or manage successfully.
Hence option D is the correct choice.

Q15. I’m ________ part of my wages every week to buy a bike.
(a) putting down
(b) putting by
(c) putting on
(d) putting out

Show Answer

S15. Ans.(b)
Sol. Put down: to insult.
Put by: to save money for a particular purpose.
Put on: to dress oneself.
Put out: to publish.
Hence option B is the correct choice.

 

You may also like to read: