SSC CGL/CHSL English Reading Comprehension Quiz: 11 April| Watch LIVE Discussion

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Reading Comprehension Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-5): Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

“Nobody knows my name” is the title of one of James Baldwin’s celebrated books. Who knows the name of the old man sitting amidst ruins pondering over his hubble-bubble? We do not. It does not matter. He is there like the North Pole, the Everest and the Alps but with one difference. The North Pole, the Everest and Alps will be there when he is not there anymore. Can we really say this? “Dust thou act to dust returned” was not spoken of the soul. We do not know whether the old man’s soul will go marching on like John Brown’s. While his body lies moldering in the grave or becomes ash driven by the wind or is immersed in water, such speculation is hazardous. A soul’s trip can take one to the treacherous shoals of metaphysics where there is no “yes” or “no”. “Who am I?” asked Tagore of the rising sun in the first dawn of his life, he received no answer. “Who am I?” he asked the setting sun in the last twilight of his life. He received no answer.

We are no more on solid ground with dust which we can feel in our hands, scatter to the wind and wet with water to turn it into mud. For this much is sure, that in the end, when life’s ceaseless labour grinds to a halt and man meets death, the brother of sleep, his body buried or burnt, becomes dust. In the form of dust he lives, inanimate yet in contact with the animate. He settles on files in endless government almirahs, on manuscripts written and not published on all shelves, on faces and hands. He becomes ubiquitous all pervasive, sometimes sneaking even into hermetically sealed chambers.

Q1. What is the difference between the old man and the North Pole, the Everest and the Alps?
(a) He ponders over his hubble—bubble while they don’t.
(b) They are known to all while he is known to none.
(c) They remain while he will soon become dust.
(d) They are not as old as he.

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. Refer to, “He is there like the North Pole, the Everest and the Alps but with one difference. The North Pole, the Everest and Alps will be there when he is not there anymore.”

Q2. What, according to the passage, happens to a person’s soul after death?
(a) The soul also dies with the body.
(b) The soul continues to live after the body is dead.
(c) The soul certainly becomes dust after death.
(d) It is dangerous to guess.
Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. According to the passage, it is dangerous to guess what happens to a person’s soul after death.

Q3. Which of the following statement is true?
(a) The rising sun told Tagore who he was.
(b) The rising sun did not tell Tagore who he was.
(c) The rising sun advised Tagore to ask no questions.
(d) The rising sun told Tagore that he would become dust.

Show Answer

S3. Ans.(b)
Sol. Refer to, “”Who am I?” asked Tagore of the rising sun in the first dawn of his life, he received no answer. “Who am I?” he asked the setting sun in the last twilight of his life. He received no answer.”

Q4. What happens to man after he becomes dust?
(a) He disappears from the world for ever.
(b) He appears in the form of man again.
(c) He meets death again.
(d) He becomes ubiquitous all pervasive.

Show Answer

S4. Ans.(d)
Sol. Refer to, “He becomes ubiquitous all pervasive, sometimes sneaking even into hermetically sealed chambers.”

Q5. What figure of speech is used in the expression “the brother of sleep”?
(a) Simile
(b) Metaphor
(c) Oxymoron
(d) Irony
Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. Metaphor means a figure of speech in which a word or phrase is applied to an object or action to which it is not literally applicable. According to the passage here death is compared as brother of sleep.

Direction (6-10): Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Once Alexander was camping near a town that was inhabited by only helpless women and some children. The menfolk had already been killed in the battle. Feeling hungry, he stopped before a house and knocked at the door. After he had knocked about a dozen times, an old woman supported by a stick came out and enquired what he wanted. In a stern voice Alexander commanded her to get him food. The old woman who recognized Alexander from his Greek dress went inside and presently came out with a covered plate, and presented it to him. When Alexander removed the cover, he found that it contained gold and jewellery. He became very angry.

“You stupid woman,” he said angrily, “What have you brought? Can I eat jewellery? I need only food.” The old woman coolly said, “You are Alexander the Great, aren’t you? I thought that you ate only gold and jewellery. That is why you wander from place to place and mercilessly kill innocent people for it. If ordinary loaves could satisfy your hunger, surely you have enough in your own country.” Alexander was taken aback by the words of the old woman. He realized his foolishness and felt ashamed of himself. The old woman then served him good food with great affection. Alexander learnt his lesson from the old woman.

Q6. The town had only helpless women and some children because the menfolk
(a) went out to find jobs.
(b) had to go away from the county.
(c) had been killed in the battle.
(d) had to help Alexander.

Show Answer

S6. Ans.(c)
Sol. Refer to, “Once Alexander was camping near a town that was inhabited by only helpless women and some children. The menfolk had already been killed in the battle.”

Q7. Alexander knocked at the old lady’s door because
(a) He was hungry and wanted something to eat.
(b) He was angry with the lady in the house.
(c) He wanted to check if she walked with a stick.
(d) The old lady had asked him to come home.

Show Answer

S7. Ans.(a)
Sol. Refer to, “Feeling hungry, he stopped before a house and knocked at the door. After he had knocked about a dozen times, an old woman supported by a stick came out and enquired what he wanted. In a stern voice Alexander commanded her to get him food.”

Q8. The old lady recognized Alexander from his
(a) Commanding voice.
(b) Greek dress.
(c) Stern appearance.
(d) Hungry looks.

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Refer to, “The old woman who recognized Alexander from his Greek dress went inside and presently came out with a covered plate, and presented it to him.”

 

Q9. The old lady was
(a) Old and shy
(b) Brave and wise
(c) Greedy and bold
(d) Timid and weak

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. The old lady was braves and wise.

Q10. Which of the following is not the meaning of ‘stern’?
(a) Harsh
(b) Severe
(c) Demanding
(d) Adjusting
Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. ‘’Stern’ means putting someone or something under extreme pressure. Hence ‘adjusting’ is the word which is opposite in meaning to stern.

Direction (11-15): Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

An old shepherd was playing on a flute on the marshlands outside Rome. He played so sweetly that a lovely fairy came and listened to him.
“Will you marry me, and play with me in my castle?” she said.
“Yes, yes, lovely lady!” said the shepherd.
The fairy put a ring on his finger. At once he became a handsome young man dressed in princely robes. “But I must first go to Rome and bid farewell to my friends”, he said.
The fairy gave him a golden coach with twelve white horses. As he rode in State to Rome, he met the young Queen of Italy, who invited him to her place. The shepherd saw that he had won the Queen’s heart. He resolved to marry her and become the King of Italy and let the fairy go. So when he and the Queen were alone together he knelt down and took her land, saying:
“Marry me, dearest and I will help you to govern Italy.”
But at soon as he spoke he turned into an old and rugged shepherd.
“What is this horrible beggar doing here?” cried the Queen. “Whip him out of the palace.”

Q11. The fairy wanted to marry the shepherd because
(a) He was very handsome.
(b) He had saved her life.
(c) He could play sweetly on his flute.
(d) The shepherd loved her.

Show Answer

S11. Ans.(c)
Sol. Refer to, “Will you marry me, and play with me in my castle?”

Q12. When the fairy put a ring on his finger, the shepherd
(a) Disappeared.
(b) Changed into a handsome youth.
(c) Married her.
(d) Turned into a statue.

Show Answer

S12. Ans.(b)
Sol. Refer to, “The fairy put a ring on his finger. At once he became a handsome young man dressed in princely robes.”

Q13. The shepherd went to Rome in a
(a) Palanquin
(b) Boat
(c) Cart
(d) Coach

Show Answer

S13. Ans.(d)
Sol. Refer to, “The fairy gave him a golden coach with twelve white horses. As he rode in State to Rome, he met the young Queen of Italy, who invited him to her place.”

Q14. When the shepherd reached Rome, he
(a) Planned to marry to the Queen of Italy.
(b) Met his friends there.
(c) Sought his parents’ permission to marry the fairy.
(d) Planned a meeting with Italy’s poor people.

Show Answer

S14. Ans.(a)
Sol. Refer to, “The fairy gave him a golden coach with twelve white horses. As he rode in State to Rome, he met the young Queen of Italy, who invited him to her place. The shepherd saw that he had won the Queen’s heart. He resolved to marry her and become the King of Italy and let the fairy go.”

Q15. The Queen ordered the shepherd to be whipped out of the palace because he
(a) Refused to marry her.
(b) Turned old and ugly.
(c) Tried to steal her jewels.
(d) Revealed his plan to marry the fairy.

Show Answer

S15. Ans.(b)
Sol. Refer to, “But at soon as he spoke he turned into an old and rugged shepherd. “What is this horrible beggar doing here?” cried the Queen. “Whip him out of the palace.”

 

You may also like to read: