Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home English SSC CGL/CHSL English Miscellaneous Quiz: 6 May

SSC CGL/CHSL English Miscellaneous Quiz: 6 May

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Miscellaneous Quiz with detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-5): In the following question, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
7999 571/month
BUY NOW

Q1. Seamless stretches of rolling greens, undulating streams and misty mountains- the magic of Eastern Ghats is a stark contrast to the _________life in the city.
(a) chronicle
(b) unlawful
(c) exacting
(d) chaotic

Show Answer

S1. Ans.(d)
Sol. Chronicle: a historical account of events arranged in order of time usually without analysis or interpretation.
Cordial: warm and friendly.
Chaotic: in a state of complete confusion and disorder.
Hence option D fits in the context.

Q2. From banking to shopping to texting to calling, smartphone allows you to __________ multiple tasks simultaneously.
(a) expunge
(b) annul
(c) accomplish
(d) accomplice

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Expunge: remove completely.
Accomplish: achieve or complete successfully.
Accomplice: a person who helps another commit a crime.
Hence option C fits in the context

Q3. Towards the end of his ________ in Rome he fell violently in love with a Roman lady called Faustine, who appears in his poetry as Columba.
(a) modality
(b) sojourn
(c) marque
(d) liability

Show Answer

S3. Ans.(b)
Sol. Modality: a particular method or procedure.
Sojourn: a temporary stay.
Liability: the state of being legally responsible for something.
Hence option B fits in the context.

Q4. An African Safari brings life changing experiences combining thrills and _________ joy.
(a) restrained
(b) repugnant
(c) encumbered
(d) untrammelled

Show Answer

S4. Ans.(d)
Sol. Encumbered: restrict or impede (someone or something) in such a way that free action or movement is difficult.
Untrammeled: not deprived of freedom of action or expression; not restricted.
Hence option D fits in the context.

Q5. The sight of a Southern ground hornbills’ group stealthily marching along is nice but a leopard still _______us.
(a) incurs
(b) eludes
(c) contends
(d) devolves on

Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. Incur: bring down upon oneself.
Contend: to compete in order to win something.
Devolve on: (of duties or responsibility) pass to (a body or person at a lower level).
And if something that you want eludes you, you do not succeed in achieving it.
Hence option B fits in the context.

Direction (6-10): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option

Q6. Being in awe of them, (A) / the young man followed (B) / their direction to a tee (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S6. Ans.(d)
Sol. No Error

Q7. To his innovative ideas and practices in farming (A) / he was given (B) / the Krishi Pandit Award last year. (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S7. Ans.(a)
Sol. There is a preposition related error.
Replace ‘to his innovative ideas’ with ‘for his innovative ideas’.

Q8. For times immemorial (A) / sea shells have been used by man (B) / in many ways. (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. ‘Since time immemorial’ is an idiomatic expression which means ‘from a time long before one would be able to remember; since the distant past’. Hence replace ‘For times immemorial’ with ‘Since time immemorial’.

 

Q9. Oh for God sake (A) / leave me alone (B) / and go away from here. (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. For God’s sake is an idiomatic expression which means ‘an oath of exasperation, annoyance, frustration, anger, or surprise’. Hence replace ‘Oh for God sake’ with ‘Oh for God’s sake’.

Q10. The factory complex houses a shop-floor (A) / and 10 cubicles for the staff in an area (B) / of about thousand squares meters. (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. Replace ‘squares’ by ‘square’.

Direction (11-13): In the following question, out of the four alternatives select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q11. Forty winks
(a) To be an idle and worthless person
(b) A nap or a brief sleep
(c) To not attend a place you are asked to
(d) To pretend something

Show Answer

S11. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct meaning.

Q12. Runs its course
(a) To spoil one’s happy feelings
(b) To be the person who is considered responsible for something that has gone wrong
(c) To remain loyal to someone or something
(d) To develop gradually and come to a natural end

Show Answer

S12. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct meaning.

Q13. Turn the air blue
(a) To subject to drastic rearrangement or reorganization
(b) To be in an advantageous situation
(c) To use profane language with great rapidity
(d) To turn into a successful personality after a series of failures

Show Answer

S13. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct meaning.

Direction (14-15): In each of the following questions, choose the correctly spelt word out of the given alternatives.

Q14.
(a) Liaison
(b) Maintainence
(c) Deductable
(d) Convalece

Show Answer

S14. Ans.(a)
Sol. Option A is correctly spelt.

Q15.
(a) Millenium
(b) Rhythym
(c) Harass
(d) Cemetary

Show Answer

S15. Ans.(c)
Sol. Option C is correctly spelt.

 

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read: 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD