SSC CGL/CHSL English One Word Substitution Quiz: 4 May

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English One Word Substitution Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): In the following questions, out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

Q1. Fear of thunder and lightning
(a) Globophobia
(b) Taphophobia
(c) Astraphobia
(d) Ombrophobia

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. Globophobia: the fear of balloons.
Taphophobia: the fear of being buried alive.
Astraphobia: abnormal fear of thunder and lightning.
Ombrophobia: the fear of rain.
Hence option C is the correct choice.

Q2. The person to whom one is engaged
(a) Byre
(b) Betrothed
(c) Boor
(d) Biped

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Byre: place where cows are sheltered.
Betrothed: the person to whom someone is engaged to be married.
Boor: clumsy or Ill-bred fellow.
Biped: animal having two feet.
Hence option B is the correct choice.

Q3. The infirmity of old age
(a) Surly
(b) Naissance
(c) Ubiety
(d) Caducity

Show Answer

S3. Ans.(d)
Sol. Surly: bad-tempered and unfriendly.
Naissance: a new style or development, especially in architecture or the arts.
Ubiety: the condition of being in a definite place.
Caducity: the infirmity of old age; senility.
Hence option D is the correct choice.

Q4. An unfilled space
(a) Frigorific
(b) Lacuna
(c) Pother
(d) Contour

Show Answer

S4. Ans.(b)
Sol. Frigorific: causing or producing cold.
Lacuna: a blank space or a missing part.
Pother: a commotion or fuss.
Hence option B is the correct choice.

Q5. Able or ready to do anything
(a) Panurgic
(b) Sepsis
(c) Gage
(d) Hallux

Show Answer

S5. Ans.(a)
Sol. Panurgic: having multiple skills, able and willing to carry out a variety of tasks requiring different sets of skills
Sepsis: a severe blood infection that can lead to organ failure and death.
Gage: a valued object deposited as a guarantee of good faith.
Hallux: a person’s big toe.
Hence option A is the correct choice.

Q6. Having the same source or origin
(a) Gibe
(b) Polemic
(c) Cognate
(d) Dais

Show Answer

S6. Ans.(c)
Sol. Gibe: to utter taunting words.
Polemic: a strong verbal or written attack on someone or something.
Cognate: a word that has the same origin as another word, or is related in some way to another word.
Dais: a low platform for a lectern or throne.
Hence option C is the correct choice.

Q7. Religious insanity
(a) Sophomania
(b) Epomania
(c) Sebastomania
(d) Timbromania

Show Answer

S7. Ans.(c)
Sol. Sophomania: delusion that one is incredibly intelligent.
Epomania: craze for writing epics.
Sebastomania: religious insanity.
Timbromania: craze for stamp collecting.
Hence option C is the correct choice.

Q8. A bad-tempered person
(a) Splenetic
(b) Gust
(c) Goose
(d) Choppy

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. Splenetic: marked by bad temper, malevolence, or spite.
Gust: a sudden strong rush of wind.
Goose: a large water bird with a long neck, short legs, webbed feet, and a short broad bill.
Choppy: forming short, irregular, broken waves.
Hence option A is the correct choice.

 

Q9. A temporary prohibition of an activity
(a) Disruption
(b) Moratorium
(c) Prescient
(d) Scrawl

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. Disruption: disturbance or problems which interrupt an event, activity, or process.
Moratorium: stopping of an activity for an agreed amount of time.
Prescient: having or showing knowledge of events before they take place.
Scrawl: an example of hurried, careless writing.
Hence option B is the correct choice.

Q10. Economize
(a) Scrimp
(b) Trousseau
(c) Soprano
(d) Truss

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. Scrimp: live cheaply and spend as little money as possible.
Trousseau: a collection of personal possessions.
Soprano: the highest singing voice.
Truss: a device for holding an organ of the body.
Hence option A is the correct choice.

Q11. Examine thoroughly and in great depth
(a) Raiment
(b) Tout
(c) Plumb
(d) Canto

Show Answer

S11. Ans.(c)
Sol. Raiment: clothing.
Tout: a person who buys up tickets for an event to resell them at a profit.
Plumb: to understand or discover all about something.
Canto: one of the sections into which certain long poems are divided.
Hence option C is the correct choice.

Q12. Avoid or try to avoid fulfilling, answering or performing
(a) Parry
(b) Ravel
(c) Repast
(d) Waive

Show Answer

S12. Ans.(a)
Sol. Parry: to manage cleverly to avoid dealing with a difficult question or some criticism.
Ravel: a tangle, cluster, or knot.
Repast: a meal.
Waive: to not demand something you have a right to or not cause a rule to be obeyed.
Hence option A is the correct choice.

Q13. Fear of food or eating
(a) Sitophobia
(b) Sciaphobia
(c) Pupaphobia
(d) Sophophobia

Show Answer

S13. Ans.(a)
Sol. Sitophobia: fear of food or eating.
Sciaphobia: fear of shadows.
Pupaphobia: fear of puppets.
Sophophobia: fear of learning.
Hence option A is the correct choice.

Q14. Group of bats
(a) Sedge
(b) Clan
(c) Colony
(d) Brace

Show Answer

S14. Ans.(c)
Sol. Sedge: group of crane.
Clan: group of cats.
Colony: group of bats.
Brace: group of ducks.
Hence option C is the correct choice.

Q15. A female donkey is called
(a) Empress
(b) Doe
(c) Sow
(d) Jennet

Show Answer

S15. Ans.(d)
Sol. Empress: female chimpanzee.
Doe: female deer.
Sow: female bear.
Jennet: female donkey.
Hence option D is the correct choice.

 

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read: