SSC CGL/CHSL English Miscellaneous Quiz: 9 April| Watch LIVE Discussion

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Miscellaneous Quiz with detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-2): In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

Q1. Water contamination has become more serious (A)/ since chemists have begun to use (B)/ new substances. (C)/ No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S1. Ans. (b)
Sol. Replace ‘have begun’ with ‘began’
The rule to be followed is ‘Subject + Present Perfect Tense+ ……….. + Since + Simple Past Tense’.

Q2. The man is mortal (A)/ and ultimately, he has to leave everything here, (B)/ yet how irrationally he remains attached to his worldly possessions (C)/ No error (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S2. Ans. (a)
Sol. Remove ‘the’ before ‘man’. When we use the word ‘man’ or ‘woman’ in general sense, we do not use article before it.

Direction (3-4): In the following questions, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q3. The publication of the study had wider __________ throughout the academic and scientific institutions connected with it.
(a) deterrence
(b) sludge
(c) reverberations
(d) temperament

Show Answer

S3. Ans. (c)
Sol. Reverberation: a continuing effect; a repercussion.

Q4. Banks are increasingly ________ cash machines to finance companies, which impose a so-called ‘convenience’ fee.
(a) tossing
(b) offloading
(c) downloading
(d) crashing

Show Answer

S4. Ans. (b)
Sol. Offload: Rid oneself of (something) by selling or passing it on to someone else.

 

Direction (5-6): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q5. LESSOR
(a) Mentor
(b) Stupor
(c) Repertoire
(d) Proprietor

Show Answer

S5. Ans. (d)
Lessor: A person who leases or lets a property to another; a landlord.
Proprietor: the owner of a business, or a holder of property.
Hence option D is the correct synonym.

 

Q6. AVERMENT
(a) Expiration
(b) Collusion
(c) Claim
(d) Precondition

Show Answer

S6. Ans. (c)
Sol. Averment: An affirmation or allegation.
Claim: an assertion that something is true.
Hence option C is the correct synonym.

 

Direction (7-8): In the following questions, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

Q7. BLOVIATE
(a) Bluster
(b) Orate
(c) Be quiet
(d) Declaim

Show Answer

S7. Ans.(c)
Sol. Bloviate: to speak or write verbosely and windily.
Hence option C is the correct antonym.

 

Q8. TAPER OFF
(a) Neglect
(b) Enforce
(c) Protect
(d) Increase

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Taper off: become smaller or less active.
Hence option D is the correct antonym.

 

Direction (9-10): In the following questions, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Select the incorrectly spelt word.

Q9.
(a) triumph
(b) tortore
(c) tyrant
(d) thesaurus

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. Correct Spelling is Torture.

Q10.
(a) psychiatrist
(b) proclaimation
(c) legitimacy
(d) tranquility

Show Answer


S10. Ans.(b)
Sol. Correct Spelling is Proclamation.

 

Direction (11-15): In the following questions you have two brief passages with five questions following each passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Today perhaps your only association with the word ‘polio’ is the Sabin Oral Vaccine that protects children from the disease. Fifty-five years ago, this was not so. The dreaded disease, which mainly affects the brain and the spinal cord, causes stiffening and weakening of the muscles, crippling and paralysis — which is why I am in a wheelchair today. If somebody had predicted, when I was born, that this would happen to me, no one would have believed it. I was the seventh child in a family of four pairs of brother and sisters, with a huge 23-year gap between the first and the last. I was told that, unlike the others, I was so fair and brown-haired that I looked more like a foreigner than a DawoodBohri. I was also considered to be the healthiest of the brood.

Q11. Polio, the dreaded disease, mainly affects the
(a) heart and spinal cord
(b) brain and spinal cord
(c) brain and nerves
(d) brain and heart

Show Answer

S11. Ans.(b)
Sol. Refer to, “The dreaded disease, which mainly affects the brain and the spinal cord,”

Q12. To say something about the future is to
(a) addict
(b) verdict
(c) predict
(d) protect

Show Answer

S12. Ans.(c)
Sol. Predict means say or estimate that (a specified thing) will happen in the future or will be a consequence of something.

Q13. What made the narrator look like a foreigner?
(a) he was fair and skinny
(b) he was fair and brown-haired
(c) he was fair with red hair
(d) he was dark and blonde

Show Answer

S13. Ans.(b)
Sol. Refer to, “. I was told that, unlike the others, I was so fair and brown-haired that I looked more like a foreigner than a DawoodBohri. I was also considered to be the healthiest of the brood.”

Q14. The narrator of the passage is a patient of
(a) diabetes
(b) cerebral attack
(c) polio
(d) heart disease

Show Answer

S14. Ans.(c)
Sol. The narrator of the passage is a patient of “polio”.

Q15. The narrator was the seventh child in a family that had
(a) nine children
(b) one score children
(c) eight children
(d) twenty-three children

Show Answer

S15. Ans.(c)
Sol. Refer to, “I was the seventh child in a family of four pairs of brother and sisters, with a huge 23-year gap between the first and the last.”

 

You may also like to read: