SSC CGL/CHSL English Miscellaneous Quiz: 27 May

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Miscellaneous Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-2): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letters. If there is no error, indicate corresponding to the option of No Error.

Q1. The compulsions on the Election Commission(A)/ of India to stretch the exercise into a (B)/ painful long-drawn process are unclear.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. Replace adjective ‘painful’ with adverb ‘painfully’. As the adjective ‘long-drawn’ needs to be qualified by an adverb not an adjective.

Q2. Five years down the line, (A)/ Indian renewable industry (B)/is in a state of disarray.
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Replace ‘by’ with ‘on’.
Intrude means ‘to come or enter without invitation, permission, or welcome. And takes preposition ‘on’ with it.

Direction (3-4): In the following questions, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q3. The nations of the world, after the first world war, realized the _________ necessity for a world peace organization.
(a) preceding
(b) incidental
(c) conventional
(d) pressing

Show Answer

S3. Ans.(d)
Sol. Preceding: previous, prior.
Incidental: being likely to ensue as a chance or minor consequence.
Conventional: traditional and ordinary.
Pressing: requiring quick or immediate action or attention; urgent or critical.

Q4. The management agreed to increase salaries by 10 percent but then ________ and transferred the activists.
(a) scored
(b) reneged
(c) rotted
(d) emerged

Show Answer

S4. Ans.(b)
Sol. Renege: go back on a promise, undertaking, or contract.
Rot: to (cause something to) decay.

Direction (5-6): Improve the bracketed part of the sentence.

Q5. India is (fourth largest) contributor of uniformed personnel to UN peacekeeping.
(a) a fourth largest
(b) the fourth larger
(c) the fourth largest
(d) No Improvement

Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. Superlative degree of adjectives are preceded by definite article ‘the’.
Hence option C is the correct choice.

Q6. Hailing from different backgrounds, our fallen heroes were united (on their efforts) to help the organization attain its most important objective.
(a) in its efforts
(b) in their efforts
(c) on its efforts
(d) No Improvement

Show Answer

S6. Ans.(b)
Sol. ‘In’ is the correct preposition and ‘their’ is the correct pronoun to use in the given context.

Direction (7-8): Choose among the following that best expresses the meaning of the given word.

Q7. VENAL
(a) Scrupulous
(b) Vocational
(c) Daunting
(d) Iniquitous

Show Answer

S7. Ans.(d)
Sol. Venal: showing or motivated by susceptibility to bribery; corrupt.
Iniquitous: grossly unfair and morally wrong.

Q8. CHOPPY
(a) Erratic
(b) Steady
(c) Precious
(d) Expected

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. Choppy: lacking in steadiness or regularity of occurrence.
Erratic: characterized by lack of consistency, regularity, or uniformity.

 

Direction (9-10): In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Q9. ADVERSE
(a) Calumnious
(b) Inimical
(c) Propitious
(d) Baleful

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Adverse: preventing success or development; harmful; unfavorable.
Calumnious: false and defamatory; slanderous.
Inimical: being adverse often by reason of hostility or malevolence.
Propitious: favorably disposed.

Q10. DEMARCATION
(a) Confusion
(b) Distinction
(c) Isolation
(d) Derivation

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. Demarcation: the state of being kept distinct.
Confusion: the quality or state of being confused.

Direction (11-15): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

In May 1966, the World Health Organization was authorized to initiate a global campaign to eradicate smallpox. The goal was to eradicate the disease in one decade. Because similar projects for malaria and yellow fever had failed, few believed that smallpox could actually be eradicated but eleven years after the initial organization of the campaign, no cases were reported in the field.

The strategy was not only to provide mass vaccinations, but also to isolate patients with active smallpox in order to contain the spread of the disease and to break the chain of human transmission. Rewards for reporting smallpox assisted in motivating the public to aid health workers. One by one, each smallpox victim was sought out, removed from contact with others and treated. At the same time, the entire village where the victim had lived was vaccinated. Today smallpox is no longer a threat to humanity. Routine vaccinations have been stopped worldwide.

Q11. Which of the following is the best title for the passage?
(a) The World Health Organization
(b) The Eradication of Smallpox
(c) Smallpox Vaccinations
(d) Infectious Diseases

Show Answer

S11. Ans.(b)

Q12. What was the goal of the campaign against smallpox?
(a) To decrease the spread of smallpox worldwide
(b) To eliminate smallpox worldwide in ten years
(c) To provide mass vaccinations against smallpox worldwide
(d) To initiate worldwide projects for smallpox, malaria and yellow fever at the same time

Show Answer

S12. Ans.(b)
Sol. The correct sequence is ‘QRP’.

Q13. According to the paragraph what was the strategy used to eliminate the spread of small pox?
(a) Vaccination of the entire village
(b) Treatment of individual victims
(c) Isolation of victims and mass vaccinations
(d) Extensive reporting of outbreaks

Show Answer

S13. Ans.(c)

Q14. Eleven years after the initial organization of the campaign, ___________
(a) Smallpox was no longer a threat to humanity
(b) No cases were reported in the field
(c) Organization members changed the strategy
(d) More number of people had been victimized from smallpox

Show Answer

S14. Ans.(b)

Q15. It can be inferred that—
(a) No new cases of smallpox have been reported this year
(b) Malaria and yellow fever have been eliminated
(c) Smallpox victims no longer die when they contract the disease
(d) Smallpox is not transmitted from one person to another

Show Answer

S15. Ans.(c)

 Get free Study Material For All SSC Exams

You may also like to read: 

  

 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD