SSC CGL/CHSL English Miscellaneous Quiz: 20 March| Watch LIVE Discussion

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Miscellaneous Quiz with Detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-2): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.

Q1. The reporter (A)/ was unable (B) /to illicit information from the police. (C) / No error. (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. Change ‘illicit’ into ‘elicit’. ‘Illicit’ means ‘socially unacceptable’ while elicit’ mean ‘to draw out’.

Q2. To the whale, its (A)/tail is the sole (B)/mean of propulsion. (C)/No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. “Mean” should be replaced with “means” which denotes “a method”.

 

Direction (3-4): Each of the following sentences has a black space and four words are given below it. Select the word you consider most appropriate for the blank space.

Q3. This is the time that you need to _________ all your strength.
(a) muster
(b) build
(c) capture
(d) show

Show Answer

S3. Ans.(a)
Sol. Muster: to assemble.
We use “muster” with strength when the context is regarding assembling.

 

Q4. As a rule, I tend to avoid ___________ topics of conversation which might lead to arguments.
(a) contentious
(b) colloquial
(c) tractable
(d) obliging

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Contentious: causing or likely to cause an argument; controversial.
Colloquial: used in ordinary or familiar conversation; not formal or literary.
Hence option A is the correct choice.

 

Direction (5-6): Out of the four alternatives, choose that best expresses the meaning of the given word.

Q5. Hoodwink
(a) Confront
(b) Defraud
(c) Daunt
(d) Stare

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Hoodwink: deceive or trick.
Defraud: illegally obtain money from (someone) by deception.

 

Q6. Scram
(a) Cluster
(b) Array
(c) Convene
(d) Scoot

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Scram: leave or go away from a place quickly.
Scoot: go or leave somewhere quickly.

 

Direction (7-8): In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Q7. Chuckle
(a) Snicker
(b) Guffaw
(c) Lament
(d) Chortle

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Chuckle: laugh quietly or inwardly.

 

Q8. Scowl
(a) Glower
(b) Glunch
(c) Grimace
(d) Grin

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Scowl: an angry or bad-tempered expression.
Grin: smile broadly.

 

Direction (9-10): In the following questions, out of the four alternatives select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q9. Scope out
(a) To admit defeat
(b) To make a preliminary inspection
(c) To accompany someone safely to their home
(d) To unexpectedly upset or confuse someone

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct meaning.

 

Q10. A man of mark
(a) An eminent person
(b) A literary person
(c) A common man
(d) A knowledgeable man

Show Answer


S10. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct meaning.

 

Direction (11-15): Read the given passage carefully and select the best answer to each question out of the four given alternatives.

Culture is defined as a people’s way of life. It entails how they dress, how they speak, the type of food they eat, the manner in which they worship, and their art among many other things. Indian culture, therefore, is the Indians’ way of life. Because of the population diversity, there is immense variety in Indian culture. The Indian culture is a blend of various cultures belonging to diverse religions, castes; regions follow their own tradition and culture. Indian Culture is one of the oldest cultures in the world. India had an urban civilization even during the Bronze age. The Indus Valley Civilization (Harappan Civilization) dates back to 3300 BC – 1300 BC. Distinct cultures different from each other co-exist together in a single country. Thus, in India, there is unity amidst vast cultural diversity. The way people live in India is reflected in its culture. India is a land of unity in diversity where people of different sects, caste and religion live together. India is also called the land of unity in diversity as different groups of people co-operate with each other to live in a single society. Unity in diversity has also become the strength of India.

Q11. Why there is a unity amidst cultural diversity in India?
(a) The way people live in India is reflected in its culture
(b) Indian Culture is one of the oldest cultures in the world
(c) India had an urban civilization
(d) Distinct cultures different from each other co-exist together in a single country

Show Answer

S11. Ans.(d)

 

Q12. According to the passage, which of the following is TRUE about unity in diversity?
(a) Unity in diversity has also become the strength of India
(b) India used to be a land of unity in diversity
(c) Indians have moved on from unity in diversity thing
(d) Unity in diversity is a unique feature of India

Show Answer

S12. Ans.(a)

 

Q13. Culture entails _____________
(a) A luxury experience in life
(b) How people dress, speak, what they eat, how they worship, and their art among many other things
(c) To date back to 3300 BC – 1300 BC
(d) Different groups of people co-operate with each other

Show Answer
S13. Ans.(b)

Q14. What is another name for Harappan Civilization?
(a) Mohenjodaro Civilization
(b) Indus Valley Civilization
(c) Nalanda Civilization
(d) Mayan Civilization

Show Answer

S14. Ans.(b)

Q15. What is the reason behind immense variety in Indian culture?
(a) It is Indian’s way of life
(b) India is oldest culture in the word
(c) Because of the population diversity
(d) Indians like to follow different cultures

Show Answer

S15. Ans.(c)

 

You may also like to read: