SSC CGL/CHSL English Idioms and Phrases Quiz: 8 April| Watch LIVE Discussion

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Idioms and Phrases Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): In the following questions, some parts of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

Direction (1-15): Four alternatives are given for the Idioms/Phrase printed in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase.

Q1. Come a cropper
(a) Fail badly
(b) End quarrel
(c) To be undecided
(d) Keep silence

Show Answer

S1. Ans.(a)
Sol. Come a cropper: Fail badly, usually when you are expected to do well.

Q2. Sweep under the rug
(a) Blown out of proportion
(b) Heavily publicized
(c) Forgotten by the people easily
(d) To avoid dealing with

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. Sweep under the rug: To avoid discussing or dealing with (something negative or troubling).

Q3. Economical with the truth
(a) Falsehood
(b) To be truthful
(c) To trust easily
(d) Get hurt by speaking the truth

Show Answer

S3. Ans.(a)
Sol. Economical with the truth: Not fully truthful; deceitful, often by manipulating language or omitting certain details.

Q4. Egg on
(a) In an untidy state
(b) In a dilemma
(c) To incite
(d) In bodily form

Show Answer

S4. Ans.(c)
Sol. Egg on: To encourage, goad, or incite someone into action.

 

Q5. Lay by
(a) Save money
(b) Dismiss temporarily
(c) Plan building
(d) Pardon

Show Answer

S5. Ans.(a)
Sol. Lay by: To save or reserve something, especially money, for future use.

 

Q6. The balloon goes up
(a) To be attentive
(b) A situation becoming critical
(c) Something turning advantageous
(d) To rise high in career

Show Answer

S6. Ans.(b)
Sol. The balloon goes up: The situation becomes serious, critical, chaotic, or troublesome.

 

Q7. From the horse’s mouth
(a) From a reliable source
(b) From an illegal source
(c) From a costly source
(d) From an unreliable source

Show Answer

S7. Ans.(a)
Sol. From the horse’s mouth: From the original or most reliable source.

 

Q8. Sitting duck
(a) Vulnerable to an easy attack
(b) To own a major share in a business partnership
(c) Completely alone
(d) A person having excessive emotional attachment to something

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. Sitting duck: Something that is unprotected and vulnerable to an easy attack.

 

Q9. Drive home
(a) Find one’s roots
(b) Make clearly understood
(c) To delay a little longer
(d) To withdraw something

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. Drive home: Make something clearly and fully understood.

Q10. Wind up
(a) Affect adversely
(b) Bring to an end
(c) Form a habit
(d) Unusual

Show Answer


S10. Ans.(b)
Sol. Wind up: To bring something to a finish; end something.

 

Q11. All Thumbs
(a) To give your best to achieve a difficult goal
(b) Awkward and clumsy especially with one’s hands
(c) To examine thoroughly to reach a conclusion
(d) To attend a function with all excitement

Show Answer

S11. Ans.(b)
Sol. All thumbs: Physically awkward, especially with respect to the hands.

Q12. Kick up a row
(a) To serve in an exemplary manner
(b) To be popular
(c) To take a right decision
(d) To start a fight

Show Answer

S12. Ans.(d)
Sol. Kick up a row: To be very vocal in one’s displeasure about something; to make a scene.

Q13. Go round the houses
(a) Criticize or scold severely
(b) Unnecessarily long time to get to the point
(c) To get utterly destroyed
(d) Be ready for something

Show Answer

S13. Ans.(b)
Sol. Go round the houses: To waste one’s time and energy saying unimportant things before getting to one’s point.

Q14. Pull a rabbit out of a hat
(a) To let something happen and have no control over it
(b) To do something unexpected
(c) To be someone worth having
(d) To make a special effort

Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Pull a rabbit out of a hat: To do something surprising and seemingly impossible.

 

Q15. Cast down
(a) Make evident
(b) Deject
(c) To complete
(d) To publish

Show Answer

S15. Ans.(b)
Sol. Cast down: to make (a person) discouraged or dejected.

 

You may also like to read: