SSC CGL/CHSL English Idioms and Phrases Quiz: 25 March| Watch LIVE Discussion

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Idioms and Phrases Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): Four alternatives are given for the Idioms/Phrase printed in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase.

Q1. Dress down
(a) to apply bandage on wound
(b) to give a wise advice
(c) to scold someone
(d) to copy someone else

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. Dress down (idiom): To scold or reprimand someone.

Q2. Cut short
(a) run away
(b) praise
(c) interrupt
(d) slice into small pieces

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Cut short (idiom): To interrupt someone so that they stop talking.

 

Q3. Vexed question
(a) controversial
(b) surprising
(c) regulatory
(d) anonymity

Show Answer

S3. Ans.(a)
Sol. Vexed question (idiom): A topic or point that people discuss or argue about at length, but never manage to settle or resolve.

 

Q4. Stick one’s neck out
(a) to take a risk
(b) to give a shock
(c) to move strangely
(d) to give a favor

Show Answer

S4. Ans.(a)
Sol. Stick one’s neck out (idiom): To personally assume or expose oneself to some risk, danger, or responsibility; to imperil oneself.

 

Q5. Bear the palm
(a) to bear pain
(b) to win
(c) to lose the game
(d) to control anger

Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. Bear the palm (idiom): To be the winner; take the prize.

 

Q6. Wait on hand and foot
(a) do everything for someone
(b) too lazy to move your hand and foot
(c) to fall between two great difficulties
(d) to set something in disorder

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Wait on hand and foot (idiom): To dote on someone and do everything that they want.

 

Q7. To set at naught
(a) to start a project
(b) to disregard
(c) to admire
(d) to be agree

Show Answer

S7. Ans.(b)
Sol. To set at naught (idiom): To treat as of no account; to disregard; to treat with ignominy.

 

Q8. In the black
(a) financially solvent
(b) in extreme difficulty
(c) in the absence of money
(d) to be in the dark

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. In the black (idiom): Not in debt; in a financially profitable condition.

 

Q9. Touch-and-go
(a) too gloomy
(b) very uncertain
(c) happiness for a short time
(d) a wasted day

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. Touch-and-go (idiom): Extremely uncertain as to the outcome of something.

 

Q10. Out at the elbows
(a) lacking money
(b) lacking intelligence
(c) talented
(d) to go to the woods

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. Out at the elbows (idiom): Quite poor; not having much or enough money.

 

Q11. Airs and Graces
(a) good from bad
(b) a pretentious manner
(c) lose control
(d) free oneself from

Show Answer

S11. Ans.(b)
Sol. Airs and graces (idiom): An affected manner of behaving, designed to attract or impress.

 

Q12. A shot in the arm
(a) a boost or act of encouragement
(b) to criticize or punish severely
(c) to reply in a harsh way
(d) to destroy something completely

Show Answer

S12. Ans.(a)
Sol. A shot in the arm (idiom): Something that revitalizes, reinvigorates, or encourages someone or something.

 

Q13. Spot on
(a) to take one’s revenge
(b) accurately
(c) playing bad
(d) full of error

Show Answer

S13. Ans.(b)
Sol. Spot on (idiom): completely accurate or accurately.

Q14. Cut of one’s jib
(a) personal appearance
(b) the salary paid to someone in his job
(c) to be dismissed from a job
(d) out of order

Show Answer

S14. Ans.(a)
Sol. Cut of one’s jib (idiom): A person’s general appearance, manner, mien, style, demeanor, or personality.

Q15. In the air
(a) to give up
(b) prevalent
(c) to fight over something
(d) to leave everything on one’s fate

Show Answer

S15. Ans.(b)
Sol. In the air (idiom): In circulation, in people’s thoughts.

 

You may also like to read: