SSC CGL/CHSL English Error Detection Quiz: 5 April| Watch LIVE Discussion

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Error Detection Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): In the following questions, some parts of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

Q1. History and Chemistry are (A)/ more easier than (B)/ Political Science and Biology. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Remove ‘more’ before comparative degree of adjective ‘easier’. Comparative degree of adjective (er + than) is sufficient to imply the comparison. Adding ‘more’ or ‘most’ with it is wrong.

Q2. The evergreen trees have a characteristic (A)/ of remaining green throughout the year, (B)/ nonetheless of the prevailing season.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Remove ‘of’ after ‘nonetheless’. As nonetheless means in spite of that; nevertheless. The preposition ‘of’ is conjoined in its meaning already and using ‘of’ with it makes it superfluous.

Q3. An effective secondary research requires data (A)/to be collected from discreet sources like (B)/journals, magazines and other published material.(C)/No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S3. Ans.(b)
Sol. The proper adjective to use here is ‘discrete’ which means ‘individually separate and distinct’ while ‘discreet’ means ‘polite and careful in what you do or say’. Hence use ‘discrete’ in place of ‘discreet’.

Q4. All the members (A)/ of the Board are kindly (B)/ requested to appear in the next meeting. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S4. Ans.(b)
Sol. Remove ‘kindly’ as ‘Kindly’ & ‘Requested’ can’t be used together because Kindly, itself is used to make a request in Active Voice.

 

Q5. An experimental vaccine has (A)/brought glimmer of hope (B)/ for the malarial researchers.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. ‘a’ will be used before glimmer.
When we mention something for the first time, we use a/an (Indef. Article) before them.

 

Q6. Within an hour’s journey we (A)/ will approach (B)/ near Mumbai (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S6. Ans.(c)
Sol. Use of ‘near’ is redundant here. As ‘approach’ means ‘to come near’.

 

Q7. With a view to help the Third World countries, (A)/the I.M.F. and the World Bank keep sending (B)/their experts to different regions of the world (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S7. Ans.(a)
Sol. Replace ‘help’ with ‘helping’ as ‘With a view to’ takes gerund (V1 + ing) with it.

 

Q8. Many a profound thinker believe (A)/ that the march of civilization (B)/ has not coincided with real human progress (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. Replace ‘believe’ with ‘believes’. ‘Many a’ is followed by a singular subject and a ‘singular subject’ is followed by a ‘singular verb’ according to Subject-Verb Agreement Rule.

 

Q9. He went for the lunch (A)/at 2 p.m. and (B)/ then returned.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. Remove ‘the’ before lunch. Name of meals do not take any article.

Q10. Pakistan’s support to the terrorists of (A)/ any country should be universally (B)/ condemned by all (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. Remove ‘by all’ as its usage is superfluous with ‘universally’. ‘Universally’ itself means ‘accepted by all or acknowledged by all’.

 

Q11. I will try to be on time (A) / but don’t worry when (B) / I am late. (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S11. Ans.(b)
Sol. Replace ‘when’ by ‘if’.

Q12. Katie gave her friend (A)/ no money nor she did help her (B)/ in any way. (C)/ No Error (D)

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S12. Ans.(b)
Sol. Replace ‘nor she did help’ with ‘nor did she help’. ‘Hardly’, ‘Scarcely’, ‘Neither….nor’ etc. take inverse form of sentence structure i.e. Helping Verb + Subject + Main Verb.

Q13. This happened (A) just exactly (B) five years ago.(C) No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S13. Ans.(b)
Sol. Usage of ‘just’ and ‘exactly’ together is superfluous. Hence, either ‘just’ or ‘exactly’ is to be used before ‘five years ago’.

Q14. Could she cite (A)/ any precedent in support (B)/ for her care? (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. Replace ‘for’ with ‘of’. The correct preposition to use with ‘support’ is ’of’.

 

Q15. The Captain along with(A)/ his team has been (B)/invited to the function.(C)/No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S15. Ans.(d)
Sol. No Error

 

You may also like to read: